Kozoroh miluje fakta a plány. A co jeho zdraví?

Kozoroh miluje fakta a plány. A co jeho zdraví?

Lidé narození mezi 22. 12. a 20. 1. jsou podle tradičního horoskopu sluneční Kozorozi a vládne jim planeta Saturn. Podívejme se, jak podpořit jejich zdraví.

Osobnost Kozoroha

Kozoroh patří mezi zemská znamení a charakterizuje racionální a pragmatické myšlení. Jsou pilní, organizovaní, obezřetní, zodpovědní a pracovití. Milují pravidla, která i sami pomáhají vytvářet. Jsou pro ně zákonem a vyžadují jejich dodržování. Ke svému životu potřebují jistoty, které jim pravidla mají dodat. Velkou výzvou jsou pro ně chyby a omyly, které považují za neakceptovatelné. Jejich pocit zodpovědnosti je nutí nejprve věci nastudovat (milují návody a poučky všeho druhu), než se do nich pustí. Spontaneita je jejich další noční můrou. Na svůj život mívají „plán“ a jdou vytrvale za svým cílem (jen neradi z něj odbočují). Často mají „přirozeně“ vojenské sklony a návyky. Myslí v grafech a číslech.

Chodí v nenápadných barvách, nejčastěji v černé. Za nenápadným zevnějškem však uvnitř často touží po úspěchu, který v jejich očích mohou být peníze, ale častěji společenský status. Proto i svůj život „naplňují“ společensky konzervativním způsobem - důraz na hmotné statky jako dům, auto, manželka. Vztahy nenavazuje příliš snadno (bohužel zde mnoho pravidel nelze uplatnit). Očekává, že se partnerka jeho životu přizpůsobí. Ženy často chtějí muže, který již něčeho dosáhl. Je schopen dlouho zůstávat v nefunkčních vztazích (firemních i osobních), neboť mu jde o vnější fasádu jeho života. Svou citlivost většinou pečlivě skrývá i před těmi nejbližšími, neboť spadá do „neměřitelné“ oblasti. Nicméně v intimní oblasti bývá něžný a vytrvalý.

Silné a slabé stránky

Silné stránky: vytrvalí, důstojní, věrnost, stabilita, realističtí, vynalézaví, trpěliví, ctižádostiví, výkonný, metodický, snaživý, loajální, disciplinovaní, vážný, koncentrovaní, důvěryhodní, praktičtí

Slabé stránky: vypočítaví, otrok společenského působení, otrok svého ega, nesmělí úzkostný, chladný, podezíravý, sevřený, strohý, úskočný, sobecký, nesdílný, škrobený, žárlivý, upjatý, fanatik práce

Prevence chorob u Kozoroha

Kozorozi mají velmi tuhý kořínek. Jejich slabinou jsou kosti, zuby (zvýšená kazivost, lámání, záněty), kolena a klouby. Protože jeho nastavení bývá melancholické až negativistické (strach z nesplnění jejich plánu, případně obavy, na co mohli zapomenout) a navíc své city povětšinou skrývají, mívají chronické potíže se zažíváním (žlučník, žaludek, pálení žáhy, zácpy). Často u nich vznikají různé kameny v orgánech (odmítají odevzdat nepotřebné). Mají sklony k revmatismu, k nachlazení a ke kožním potížím (od alergií, přes zvýšené pocení, po akné). Pozor by si měli dát zejména na přecházení chřipek, které se u nich často odrazí na zhoršení stavu kloubů (zejména kolena). Pokud podlehnou svým náladám mohou být i hypochondry. Strach z nemoci pak může způsobit i infarkt.

Velkou léčebnou sílu u nich má pohyb na čerstvém vzduchu, zejména na slunci. Skvělé je zařadit pěší verzi dopravy do zaměstnání. Velkou výzvou pro ně je spontánní chování, které by měli vědomě trénovat. Zpočátku třeba tím, že budou pozorovat v parku život bez toho, aby jej hodnotili. Zejména příchod dětí pro ně je stresovým faktorem, neboť ty se „nechovají“ podle příruček. Ideální pro ně je vpustit do života více radosti a nad věcmi nepřemýšlet do posledního detailu.

Protože mají občas sklony k workoholismu, je dobré aby do života přibrali odpočinek. Jako uvolňovací technika může dobře posloužit masáž, aromaterapie, případně jóga či dechová cvičení. Protože u nich je třeba preventivně pečovat o klouby, měli by se poohlédnout po přípravcích zaměřených na jejich zdraví (vhodné jsou ty, které pocházejí z mořských zdrojů, neboť je tělo lépe vstřebá). Pomůže i vitamín D3 spolu s vitamínem K2.

Astrologická poznámka pod čarou

Horoskop není jen o znamení, ve kterém se narodíme, ale o mnoha vlivech jednotlivých planet umístěných v tzv. „domech“, které se mohou vzájemně podporovat i způsobovat potíže. Mezi nejzákladnější dvě charakteristiky osobnosti patří tzv. sluneční znamení a ascendent. Zatímco naše sluneční znamení (měsíc a den kdy jsme se narodili) vypovídá o našich vnitřních kvalitách a celkovém životním nastavení, ascendent (určuje se podle přesného času narození = jaké znamení se objevilo na východním obzoru) je náš vnější projev a způsob sebeprezentace. I sluneční Kozorozi (lidé narození mezi 22.12. a 20.1.) tak mohou navenek působit jinak, a to díky vlivu svého ascendentu.

Znamení Kozoroha předchází znamení Střelce a následuje znamení Vodnáře.

Více o Kozorozích si můžete přečíst v článku: Partnerství a vztahy u zemských znamení.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1