Aromaterapií k uvolněnému a zdravému já

Aromaterapií k uvolněnému a zdravému já

Některé vůně jsou nejen velmi příjemné pro naše čichové buňky, ale dokáží mít také blahodárné účinky na naši mysl i zdraví. Takové se používají v aromaterapii. Ta představuje alternativní medicínu, kdy se ke změně mysli, nálady či zdraví, používají éterické oleje. Ty působí svou biologickou aktivitou na lidský organismus. Pracuje se v ní však i s oleji rostlinnými.

Éterické oleje jsou základ

Jde o vonné těkavé esenciální látky. Získávat je lze třemi způsoby. Destilací, extrakcí a lisováním. Většina z nich se získává právě destilací. Při extrakci se používají organická rozpouštědla nebo tuky. Extrakce z květů za pomoci tuků se nazývá enfleuráž. Provádí se za studena (tukem bez zápachu, často se využívá vepřové sádlo) nebo za tepla horkým tukem. Je to ale velmi vzácný způsob přípravy. Používá se u výjimečných silic. Cena takto vzniklých olejů je pak díky náročnému výrobnímu procesu vyšší. Opravdu kvalitní éterické oleje lze získat také pomocí oxidu uhličitého. Lisování se pak využívá nejčastěji u citrusů.

Jak už jsme nastínili, cena olejů se může lišit jednak na základě výrobního procesu, ale záleží také na druhu rostliny, ze které pochází. Některé patří mezi ohrožené druhy a z jiných se získá zase velmi málo esence. Cenu tak ovlivňuje opravdu mnoho faktorů. Mezi ty vzácnější patří éterické oleje z růže, jasmínu a meduňky. Citrusové (lisované) oleje patří naopak k těm nejlevnějším. Destilované vodní parou najdeme ve střední cenové kategorii.

Uvolňující procedury

Vlastnosti éterických olejů se do našeho těla dostávají dvěma způsoby: dýcháním a přes pokožku. Avšak působení těkavých látek je silnější a má nejrychlejší účinky skrze dýchací ústrojí. Samotné postupy vstřebávání látek jsou:

  • Inhalace - lze ji provozovat třemi různými způsoby. Nakapejte pár kapek na látku, přiložte k nosu a vdechujte. Olej přidejte do nádoby s horkou vodou (opět jen pár kapek), hlavu si přikryjte ručníkem a 5 minut vdechujte. Využijte aromalampu, kdy nahoru dáte trochu vody s pár kapkami oleje a dolů svíčku. Lampa vám následně provoní pokoj.

  • Aromaterapeutické masáže - masáž působí na celé tělo a dokáže ho skvěle uvolnit. Zároveň stimuluje krevní oběh, uvolňuje napětí svalů a uklidňuje nervy. Aromamasáž nesmí za žádných okolností působit bolest. Měla by být citlivá a jemná.

  • Koupele - jde o nejjednodušší způsob vstřebání účinných látek. Prostě se jen naložíte do vany a relaxujete. Pocit odpočinutí se rychle dostaví. Do koupele se dává obvykle 10 až 15 kapek oleje na 20 lžiček nosiče. Ve vodě buďte zhruba 20 minut.

Pamatujte na to, že než éterické oleje použijete do koupele nebo na masáž, je nutné je zředit. Ředícím látkám se říká nosič. Často jsou nosiči právě rostlinné oleje (k masáži) nebo pleťová mléka bez parfému (ke koupeli).

Vynikající účinky

Aromaterapie má vliv na psychický i tělesný stav. Často se využívá při léčbě psychických a psychosomatických onemocnění. Dokáže ale také snížit bolest hlavy i krevní tlak, pomoci s hojením ran a dýchacími problémy, uvolnit napětí a stres, zmírnit nachlazení a mnohé další. Pokud si něčím nejste jisti nebo byste aromaterapii rádi využili jako podpůrnou léčbu, poraďte se s aromaterapeutem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1