Čím nahradit bílý cukr?

Čím nahradit bílý cukr?

Jestliže se snažíte jíst alespoň trochu zdravě, jistě už jste přemýšleli nad otázkou, čím nahradit bílý cukr, který našemu zdraví příliš neprospívá. Přinášíme vám několik tipů.

Není cukr jako cukr

Klasický bílý cukr, ať už ve formě krupice, moučky či krystalu, se vyrábí rafinací z cukrové řepy. Způsobem zpracování přichází o veškeré živiny a přináší našemu tělu pouze prázdné kalorie. Velká spotřeba cukru krom obezity se podílí i na rozvoji diabetu druhého typu, osteoporózy, oslabení imunity a spekuluje se i o vlivu na paměť a rozvoji nemocí jako je například Alzheimer. Čínská medicína na cukr nahlíží dokonce jako na drogu, která nám ubírá energii a celkově oslabuje organismus.

Nepřehánějte to s umělými sladidly

Dnes je na trhu spousty výrobků s označením light. Ve většině případů jde však jen o nahrazení cukru umělými sladidly. Pro naše zdraví to ale také žádná výhra není. Jednak podporují závislost na sladké chuti a lékaři stále vedou spory o jejich vlivu na lidský organismus. Rozhodně je lepší to s nimi příliš nepřehánět, jinak vás může potrápit například průjem a nebo naopak přírůstek váhy.

Zdravější alternativy:

Třtinový cukr – Na rozdíl od bílého cukru je v tomto hnědém zachováno více minerálních látek a vitamínů. Co se však týče kalorické hodnoty, je totožná. Navíc ne všechny jsou přírodní, ale barvené.

Med – Obsahuje vitamíny, enzymy, draslík a polyfenoly, které působí protizánětlivě. Jedná se tedy o šetrnější způsob slazení, ale opět bychom neměli med konzumovat ve velkém z důvodu vysokého glykemického indexu (prudce zvyšuje hodnotu cukru v krvi). Navíc se jedná o častý alergen.

Obilný slad – Vzniká z obilí prostřednictvím fermentace. Obsahuje mnoho minerálních látek (např. železo, hořčík, vápník) a má nízký glykemický index, takže energii uvolňuje postupně. Není ale vhodný pro celiaky, tzn. ty, co mají přecitlivělost nebo alergii na lepek.

Agávový sirup – Má rovněž nízký GI (glykemický index) a dokonce vyšší sladivost než cukr. Vzhledem k vysokému obsahu fruktózy se však nedoporučuje příliš častá konzumace.

Javorový sirup – Má nižší GI, vysokou sladivost a navíc obsahuje mangan, železo a vápník. Na rozdíl od agávového sirupu má i méně fruktózy.

Melasa – Obsahuje řadu vitamínů a minerálů, má nízký GI, avšak i nižší sladivost a typickou chuť, která může ovlivnit ostatní potraviny.

Stévie – Jedná se o rostlinu, jejíž listy mají extrémní sladivost. Navíc je zcela bez kalorií. Příliš časté používání může způsobit hypoglykemii a zatěžovat štítnou žlázu.

Sušené ovoce – Když ještě nebyl bílý cukr tak běžný jako dnes, sladili naši předci rozdrceným sušeným ovocem. Obsahuje vlákninu a mnoho živin. Ideální je na slazení kaší či dezertů.

Takže opět jako v mnoha jiných životních situacích: „Všeho s mírou.“

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1