Není cukr jako cukr
Klasický bílý cukr, ať už ve formě krupice, moučky či krystalu, se vyrábí rafinací z cukrové řepy. Způsobem zpracování přichází o veškeré živiny a přináší našemu tělu pouze prázdné kalorie. Velká spotřeba cukru krom obezity se podílí i na rozvoji diabetu druhého typu, osteoporózy, oslabení imunity a spekuluje se i o vlivu na paměť a rozvoji nemocí jako je například Alzheimer. Čínská medicína na cukr nahlíží dokonce jako na drogu, která nám ubírá energii a celkově oslabuje organismus.
Nepřehánějte to s umělými sladidly
Dnes je na trhu spousty výrobků s označením light. Ve většině případů jde však jen o nahrazení cukru umělými sladidly. Pro naše zdraví to ale také žádná výhra není. Jednak podporují závislost na sladké chuti a lékaři stále vedou spory o jejich vlivu na lidský organismus. Rozhodně je lepší to s nimi příliš nepřehánět, jinak vás může potrápit například průjem a nebo naopak přírůstek váhy.
Zdravější alternativy:
Třtinový cukr – Na rozdíl od bílého cukru je v tomto hnědém zachováno více minerálních látek a vitamínů. Co se však týče kalorické hodnoty, je totožná. Navíc ne všechny jsou přírodní, ale barvené.
Med – Obsahuje vitamíny, enzymy, draslík a polyfenoly, které působí protizánětlivě. Jedná se tedy o šetrnější způsob slazení, ale opět bychom neměli med konzumovat ve velkém z důvodu vysokého glykemického indexu (prudce zvyšuje hodnotu cukru v krvi). Navíc se jedná o častý alergen.
Obilný slad – Vzniká z obilí prostřednictvím fermentace. Obsahuje mnoho minerálních látek (např. železo, hořčík, vápník) a má nízký glykemický index, takže energii uvolňuje postupně. Není ale vhodný pro celiaky, tzn. ty, co mají přecitlivělost nebo alergii na lepek.
Agávový sirup – Má rovněž nízký GI (glykemický index) a dokonce vyšší sladivost než cukr. Vzhledem k vysokému obsahu fruktózy se však nedoporučuje příliš častá konzumace.
Javorový sirup – Má nižší GI, vysokou sladivost a navíc obsahuje mangan, železo a vápník. Na rozdíl od agávového sirupu má i méně fruktózy.
Melasa – Obsahuje řadu vitamínů a minerálů, má nízký GI, avšak i nižší sladivost a typickou chuť, která může ovlivnit ostatní potraviny.
Stévie – Jedná se o rostlinu, jejíž listy mají extrémní sladivost. Navíc je zcela bez kalorií. Příliš časté používání může způsobit hypoglykemii a zatěžovat štítnou žlázu.
Sušené ovoce – Když ještě nebyl bílý cukr tak běžný jako dnes, sladili naši předci rozdrceným sušeným ovocem. Obsahuje vlákninu a mnoho živin. Ideální je na slazení kaší či dezertů.
Takže opět jako v mnoha jiných životních situacích: „Všeho s mírou.“