Co jsou to játra
Játra jsou největším orgánem břišní dutiny. Nejznámější funkcí je pravděpodobně tvorba žluče (uskladněné poté ve žlučníku), která pomáhá s trávením potravy. Významnou funkcí je i filtrace krve od toxinů. Dále pomáhá trávit tuky. Bez správně natrávených tuků nedojde ke vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (tedy A,D,E a K). To má posléze negativní dopad na mnoho dalších tělesných funkcí.
Na rozdíl například od žlučníku je u jater potíž, že v případě špatné funkce nebolí (nejsou v nich nervy). Mezi nejčastějšími projevy nesprávně fungujících jater jsou ekzémy, vyrážky, změny na nehtech, bledá pleť, zhoršující se zrak, zvýšená hladina cholesterolu, dlouhodobá únava, bolesti hlavy a problémy se zažíváním (například pálení žáhy).
Játra alternativně
S játry jsou spojeny emoce žárlivosti, zuřivosti, deprese či hněvu. Jaterní rozkolísanost se může projevit i nerozhodností vedoucí k nespokojenosti, neschopností rozeznat podstatné od nepodstatného a deprimujícími pocity. Projevy související s oslabenými játry jsou také pokašlávání (jako by něco dráždilo v krku) a dlouhé hluboké vzdechy. Velmi často se objevuje přecitlivělost na hluk, světlo a lidi. Právě neschopnost vyrovnat se s vnějšími vlivy vede k nejrůznějším alergiím (pyl, prach...). Nedostatečná funkce jater se projeví i slabostí nohou, únavou či podrážděností a pocity všeho nechat a utéct.
Jak podpořit játra
Mezi potraviny, které podpoří činnost jater patří ryby, králičí či kuřecí játra, zakysané mléčné výrobky, naklíčené luštěniny, obiloviny jako pohanka, špalda a rýže, zelený hrášek, chřest, kysané zelí, česnek, pórek, cibule, ředkvičky a kedlubny, sezamový a olivový olej, zelené olivy nebo citróny, žlutá či červená jablka a hrušky. Dalšími regeneračními potravinami jsou černá ředkev, především její šťáva, která podporuje i činnost ledvin a artyčoky, které celkově podporují trávení.
Velkou jaterní pomocí je pravidelnost stravování, neboť žluč (resp. i inzulín ze slinivky) nemusí být produkována nepřetržitě, ale skutečně v časech, kdy je potřeba začít trávit. Pozor i malé nenápadné uzobávání vyvolá tvorbu žluči (a inzulinu) potřebných ke trávení, čímž se játra (i slinivka) dlouhodobě přetěžují.
Pakliže se vám podaří během dubna onemocnět, pokuste se vyhnout chemickým lékům v době mezi 1. a 3. ranní, kdy játra pracují nejvíce.
Čím očistit játra?
Mezi preventivní opatření patří vypít každé ráno na lačno sklenici mrkvové šťávy se lžící olivového oleje a citronem. Velkou práci však udělá i samotná voda s citronem nebo s kávovou lžičkou jablečného octa. Všeobecně platí, že energii jater očišťuje kyselé a hořké. Vhodný je tedy například i grep.
Při očistě jater nepijte alkohol. Velmi důležitý je pohyb a dostatek spánku. Zařadit můžete i dechová cvičení, která pomohou okysličit krev, čímž játrům nepřímo ulehčíte.
Bylinky
Velkým pomocníkem může být ostropestřec mariánský, extrakt z kořene pampelišky, sedmikrásky, kopřiva nebo také kořen hořce žlutého, tzv. ženšen Evropy. Ostropestřec může být konzumován i ve formě oleje (jedna čajová lžička denně stačí). Zároveň je to bylina, která by se neměla užívat dlouhodobě, tzn. ne déle než 3 měsíce.
Koření podporující činnost jater je například hřebíček, nové koření či kurkuma (ta se vždy musí jíst s pepřem, neboť jinak ji jaterní enzymy povětšinou spálí).
Je vhodné také zvýšit hladiny zinku, vitaminu C a A nebo vitaminu B12. Tyto látky je vhodnější doplnit ve formě potravinových doplňků, neboť z přírodních zdrojů jsou velmi nízce využitelné.
Zatímco v březnu jsme se podívali na žlučník, v měsíci květnu si posvítíme na srdce.