Dubnu vládnou játra

Dubnu vládnou játra

S příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou činností ovlivňuje celý náš vnitřní svět.

Co jsou to játra

Játra jsou největším orgánem břišní dutiny. Nejznámější funkcí je pravděpodobně tvorba žluče (uskladněné poté ve žlučníku), která pomáhá s trávením potravy. Významnou funkcí je i filtrace krve od toxinů. Dále pomáhá trávit tuky. Bez správně natrávených tuků nedojde ke vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (tedy A,D,E a K). To má posléze negativní dopad na mnoho dalších tělesných funkcí.

Na rozdíl například od žlučníku je u jater potíž, že v případě špatné funkce nebolí (nejsou v nich nervy). Mezi nejčastějšími projevy nesprávně fungujících jater jsou ekzémy, vyrážky, změny na nehtech, bledá pleť, zhoršující se zrak, zvýšená hladina cholesterolu, dlouhodobá únava, bolesti hlavy a problémy se zažíváním (například pálení žáhy).

Játra alternativně

S játry jsou spojeny emoce žárlivosti, zuřivosti, deprese či hněvu. Jaterní rozkolísanost se může projevit i nerozhodností vedoucí k nespokojenosti, neschopností rozeznat podstatné od nepodstatného a deprimujícími pocity. Projevy související s oslabenými játry jsou také pokašlávání (jako by něco dráždilo v krku) a dlouhé hluboké vzdechy. Velmi často se objevuje přecitlivělost na hluk, světlo a lidi. Právě neschopnost vyrovnat se s vnějšími vlivy vede k nejrůznějším alergiím (pyl, prach...). Nedostatečná funkce jater se projeví i slabostí nohou, únavou či podrážděností a pocity všeho nechat a utéct.

Jak podpořit játra

Mezi potraviny, které podpoří činnost jater patří ryby, králičí či kuřecí játra, zakysané mléčné výrobky, naklíčené luštěniny, obiloviny jako pohanka, špalda a rýže, zelený hrášek, chřest, kysané zelí, česnek, pórek, cibule, ředkvičky a kedlubny, sezamový a olivový olej, zelené olivy nebo citróny, žlutá či červená jablka a hrušky.  Dalšími regeneračními potravinami jsou černá ředkev, především její šťáva, která podporuje i činnost ledvin a artyčoky, které celkově podporují trávení.

Velkou jaterní pomocí je pravidelnost stravování, neboť žluč (resp. i inzulín ze slinivky) nemusí být produkována nepřetržitě, ale skutečně v časech, kdy je potřeba začít trávit. Pozor i malé nenápadné uzobávání vyvolá tvorbu žluči (a inzulinu) potřebných ke trávení, čímž se játra (i slinivka) dlouhodobě přetěžují.

Pakliže se vám podaří během dubna onemocnět, pokuste se vyhnout chemickým lékům v době mezi 1. a 3. ranní, kdy játra pracují nejvíce.

Čím očistit játra?

Mezi preventivní opatření patří vypít každé ráno na lačno sklenici mrkvové šťávy se lžící olivového oleje a citronem. Velkou práci však udělá i samotná voda s citronem nebo s kávovou lžičkou jablečného octa. Všeobecně platí, že energii jater očišťuje kyselé a hořké. Vhodný je tedy například i grep.

Při očistě jater nepijte alkohol. Velmi důležitý je pohyb a dostatek spánku. Zařadit můžete i dechová cvičení, která pomohou okysličit krev, čímž játrům nepřímo ulehčíte.

Bylinky

Velkým pomocníkem může být ostropestřec mariánský, extrakt z kořene pampelišky, sedmikrásky, kopřiva nebo také kořen hořce žlutého, tzv. ženšen Evropy. Ostropestřec může být konzumován i ve formě oleje (jedna čajová lžička denně stačí). Zároveň je to bylina, která by se neměla užívat dlouhodobě, tzn. ne déle než 3 měsíce.

Koření podporující činnost jater je například hřebíček, nové koření či kurkuma (ta se vždy musí jíst s pepřem, neboť jinak ji jaterní enzymy povětšinou spálí).

Je vhodné také zvýšit hladiny zinku, vitaminu C a A nebo vitaminu B12. Tyto látky je vhodnější doplnit ve formě potravinových doplňků, neboť z přírodních zdrojů jsou velmi nízce využitelné.

Zatímco v březnu jsme se podívali na žlučník, v měsíci květnu si posvítíme na srdce

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1