Zdraví pod lupou: Atopický ekzém

Zdraví pod lupou: Atopický ekzém

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je onemocnění kůže, které má vracející se charakter. Zda je možné ho zcela vyléčit, není tak jasné. Někteří věří, že zásadní je stav našich střev, a jiní zase, že je možné jej získat na základě psychického problému. Jak to tedy je?

Zhoršená bariéra kůže

Naše pokožka má několik vrstev a jednou z nich je také lipidová (tuková) bariéra, která je jakýmsi ochranným filmem. Při atopickém ekzému je tato vrstva porušena a ztrácí své schopnosti. V důsledku toho se vypařuje z kůže voda a dochází k dehydrataci. Kůže, která je takto suchá a křehká, má velké sklony k poškození. Setkáme-li se s něčím dráždivým, ekzém se zhoršuje. Může to být kvalita vody při koupání, kosmetika, prací prášek, ale také jídlo nebo alergeny.

Atopický ekzém: Příčin je spousta

Je to dědičnost, imunitní stav, životní styl, ale také psychická pohoda jedince, strava nebo další onemocnění, které za atopickým ekzémem stojí. Nemusí jít o to, že něco děláte špatně. Spustit atopický ekzém může pouhá změna – nový domácí mazlíček, změna zaměstnání či hormonální změny. Spouštěče ekzému tedy přicházejí zvenčí i zevnitř. A některé ovlivnit nemůžeme, ač se snažíme sebevíc.

Nekonečný boj

Atopický ekzém má bohužel takový charakter, že se střídá období klidu s obdobím, kdy se stav kůže zhorší. Většinou se poprvé objeví už v dětství a v dospělosti se stav lepší, nicméně v případě ekzému se prognóza s jistotou stanovit nedá. Atopický ekzém u dětí může propuknout už v kojeneckém období. Zde se situace komplikuje proto, že pokožka miminek je mnohem citlivější než u větších dětí a dospělých.

Léčba spočívá v prevenci

Lék na atopický ekzém neexistuje. Je třeba vyživovat a ošetřovat pokožku tak, aby byla v co nejlepším stavu co nejdelší dobu. Tedy zabránit tomu, aby se lipidová bariéra narušila. K tomu slouží krémy, které jsou určené přímo na atopický ekzém. Neobsahují totiž barviva, parfémy a další zbytečné složky. Dbáme ale také na zvýšenou hygienu. Zejména pot pokožku dráždí. Vyplatí se investovat do prádla z přírodních a nebarvených materiálů, ze kterých by mělo být i ložní povlečení. Často perte ručníky a používejte šetrný prací prostředek i kosmetiku, která nevysušuje.

Je to signál z našeho nitra?

Atopický ekzém je doslova červeným znamením, kterým se naše tělo hlásí o slovo. Sděluje nám, že se něco děje. Věříte-li v to, že tělo a duch jsou spojené v jeden celek, pojďme se na atopický ekzém podívat z pohledu psychosomatiky:

Právě projevy na kůži se často objeví v době, kdy svůj život žijeme v dlouhodobém stresu. Mohou to být pracovní záležitosti, vztahové problémy nebo náročné období v rodině. Ale také naše vnitřní spory, které vedeme sami se sebou. Zkrátka, asi tušíte, že nějaký čas je něco v nepořádku, ale nevíte co. Ekzémem dává tělo najevo, že je potřeba zastavit se a situaci řešit. Zaměřit se na své psychické zdraví – a to fyzické se jako kouzlem zlepší samo.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1