Probuďte semínka k životu...

Probuďte semínka k životu...

Nikde jinde nenajdete tolik živin a energie jako v zárodcích nové rostlinky. Je až k neuvěření, že jedno drobné semínko může být tak obrovskou zásobárnou bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálů, enzymů a antioxidantů. K tomu, aby se jeho nutriční potenciál naplno rozvinul, musí však nejprve projít namáčením, které nastartuje proces klíčení...

Namáčení semínek, luštěnin, ořechů či obilovin je však žádoucí i z dalších důvodů. Odstraní se tím hrubá špína, plísně a případně další škodlivé látky, semínka se stanou lehčeji stravitelnými a chutnějšími (jemnějšími a méně trpkými), zvýší se vstřebatelnost obsažených živin a zvětší se také objem semínek (u většiny obilovin a ořechů až dvojnásobně).

Do vody přidejte citronovou šťávu

Neloupaná semínka dejte do mísy a zalijte vodou, do které jste přimíchali špetku soli (u semínek a ořechů v poměru 1:2, u luštěnin a obilovin 1:4).  K luštěninám a obilovinám se ještě doporučuje přidat trochu citronové šťávy nebo jablečného octa, které snižují množství kyseliny fytové (to je látka, která pomáhá chránit semínka před předčasným klíčením). Mísu postavte na teplé místo a během dne semínka několikrát propláchněte. Po uplynutí namáčecí doby (přesnější údaje najdete v tabulce pod textem) vodu vylijte a semínka ještě jednou pořádně propláchněte. Spotřebujte je nejpozději do tří dnů. Semínka ale můžete také zamrazit nebo vysušit a pomlít na mouku.

Extra tip: Při namáčení luštěnin přidejte do vody kousek mořské řasy – zlepšíte tím jejich chuť a zvýšíte vstřebatelnost živin.

Dvakrát denně semínka proplachujte

Pokud necháte semínka ještě naklíčit, promění se ve skutečnou superpotravinu. Při klíčení se totiž rozjedou metabolické procesy, které mají jediný cíl – poskytnout dostatek živin budoucí rostlině nebo stromu. Nastává rychlá aktivace enzymů a mnohonásobně vzrůstá množství minerálů a vitaminů. Naklíčená semínka se také mnohem lépe tráví a na rozdíl od vařených luštěnin a obilovin nezpůsobují nadýmání.

Propláchnutá a nabobtnalá semínka můžete klíčit v klíčících miskách, nebo je prostě nasypte na talíř, případně do ustřižené PET lahve, do které zespodu udělejte ostrým hřebíkem několik otvorů. Nádobu postavte na tmavé místo s teplotou 18–22 °C a vyšší vlhkostí vzduchu (ideální je koupelna nebo nějaký kuchyňský kout). Klíčící semínka nejméně dvakrát denně proplachujte pod tekoucí vodou (pozor, v případě soji až 6krát za den). Dbejte však na to, aby voda v nádobě nezůstávala. Semínka by vám mohla zplesnivět.

Už druhý den můžete pozorovat první klíčky, které by se měly konzumovat při délce 3–5 milimetrů. Pokud stojíte i o zelené lístečky, postavte nádobu na 1–2 dny za okno.

Připravte si müsli nebo živý chlebíček

Naklíčená semínka můžete využít na mnoho způsobů – do obilných kaší, pomazánek, „živého chlebíčku“, granoly (křupavé zapečené müsli), salátů, polévek nebo i jako samostatnou přílohu. Ke svačině do práce budou přímo ideální. Vyzkoušejte třeba mungo fazolky. Jsou příjemně křupavé a šťavnaté a chutnají podobně jako mladý hrášek. Kromě jiného obsahují velké množství kyseliny listové, která nám v běžné stravě často chybí, a my pak kvůli tomu býváme zbytečně unavení a podráždění.

Podrobný přehled pro vás:

fazole adzuki – doba namáčení 12 hodin, doba klíčení 3–5 dnů

cizrna – doba namáčení 12 hodin, doba klíčení 12 hodin

hrášek – doba namáčení 12 hodin, doba klíčení 2–3 dny

čočka – doba namáčení 8 hodin, doba klíčení 12 hodin

fazolky mungo – doba namáčení 24 hodin, doba klíčení 2–5 dnů

dýňová semínka – doba namáčení 8 hodin, doba klíčení 24 hodin

slunečnicová semínka – doba namáčení 2 hodiny, doba klíčení 2–3 dny

pohanka – doba namáčení 6 hodin, doba klíčení 2 dny

vojtěška – doba namáčení 8 hodin, doba klíčení 2–5 dnů

špalda – doba namáčení 7 hodin, doba klíčení 2 dny

pšenice – doba namáčení 6 hodin, doba klíčení 2 dny

mandle – doba namáčení 8–12 hodin, doba klíčení 12 hodin

vlašské ořechy – doba namáčení 4–6 hodin, neklíčí

lískové ořechy – doba namáčení 8–12 hodin, neklíčí

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1