Jak se efektivně ubránit pigmentovým skvrnám

Jak se efektivně ubránit pigmentovým skvrnám

Všimla jste si, že se vám na rukou, v obličeji, na krku či dekoltu objevily hnědé flíčky? Něco takového žádnou ženu nepotěší, podobné projevy si totiž většina z nás spojuje se stárnutím. Nic se ale nejí tak horké, jak se uvaří. Nezoufejte, tenhle kosmetický problém se dá celkem snadno vyřešit. Existují osvědčené recepty, díky kterým vaše pokožka získá opět mladistvý vzhled...

Není náhoda, že výskyt pigmentových skvrn bývá častější během letních měsíců. Právě tímto způsobem se totiž na kůži dokáže podepsat přílišné slunění. Pobyt na slunci podporuje aktivitu tzv. melanocytů – to jsou buňky, které produkují kožní barvivo melanin. Účinnou prevencí je v tomto případě kvalitní kosmetika, opalovací krémy s vysokým UV filtrem (na obličej, dekolt a paže s faktorem 50, na zbytek těla s faktorem 30), kterou je vhodné používat i tehdy, když se přímo nesluníte.

Je libo bělící masku, nebo laser?

Z dalších kosmetických přípravků můžete vyzkoušet speciální CC krémy s filtrem proti slunci, které brání vzniku pigmentových skvrn, nebo výrobky obsahující kyselinu kojovou, ta reguluje produkci melaninu. Existují i různé depigmentační krémy, bělící masky nebo emulze. Případně je možné investovat do moderní laserové metody (fotorejuvenace – postup, při kterém se vrstva pokožky se skvrnami odstraní a pod ní se vytvoří nová kůže s normální pigmentací). Nebo na to jděte úplně jednoduše a sáhněte do domácích zásob. I ve spíži se totiž najde pár účinných prostředků.

Potírejte kůži citronem a medem

Bělící účinky citronové šťávy jsou dobře známé. Vymačkejte jeden celý citron, do šťávy namočte vatový tamponek a dvakrát denně s ním potírejte postižené partie. Kyselina citronová urychluje odlupování vrchní vrstvy pokožky a napomáhá postupnému zesvětlování pigmentových skvrn. Případně smíchejte jogurt a med (od každého lžičku) a směs naneste na pokožku. Nechte působit přibližně 30 minut a potom smyjte vlažnou vodou. Stejným způsobem lze využít i podmáslí – o zesvětlení se v tomto případě postará kyselina mléčná, ovšem pod podmínkou, že budete o pokožku pečovat pravidelně.

Vydržte minimálně čtyři týdny

Nečekejte ale „zázrak do tří dnů“. Při odstraňování pigmentových skvrn je třeba, abyste byla trpělivá. První výsledek se totiž dostaví nejdřív za čtyři týdny, kdy dojde k regeneraci všech pokožkových buněk. Nejlepší efekt zaznamenáte přibližně po třech měsících. Zároveň je však nezbytná jistá opatrnost – postižená místa byste neměla zbytečně vystavovat slunečním paprskům, jinak by se mohly začít tvořit další skvrny (o návštěvě solária ani nemluvě). Je také vhodné zařadit jaterní očistu – k tomu skvěle poslouží semínka ostropestřce mariánského, která se dají koupit v lékárně. Můžete je konzumovat samotná, přimíchat do jídla, nebo si z nich uvařit čaj. K normální pigmentaci napomáhá také měď, která je nezbytná pro syntézu melaninu. K jejím bohatým přírodním zdrojům patří hovězí játra, slunečnicová semínka, čočka, mandle, sušené meruňky, hořká čokoláda (jeden čtvereček pokryje téměř polovinu doporučené denní dávky), melasa, chřest, tuřín a houby.

Důležité je také pleť hydratovat. Jak na to, se dočtete v našem článku „Hydratace pleti není mýtus.“ O zásadách a tipech na správné opalování se dočtete v článku „Jak se opálit a nespálit“.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1