Zdraví pod lupou: Natažený sval

Zdraví pod lupou: Natažený sval

Možná i vy jste už někdy při pohybu ucítili náhlou bolest svalu. A nemuselo přitom jít ani o kdovíjaký sportovní výkon. Bohatě stačilo prudce se otočit, rázně došlápnout a problém byl na světě. Co na bolestivý natažený sval pomáhá a čím si naopak nevědomky škodíte?

Pro začátek je třeba říci, že „natažený sval“ je jen lidový pojem a v odborných kruzích nic takového neexistuje. Buď totiž máte svalovou křeč nebo svalovou rupturu (natržení, přetržení). Svalová křeč je taková ochrana svalu před zraněním a má hned několik příčin. Je to prudký stah svalů bez následného natažení. Většinou se k němu dopracujete při fyzické aktivitě. Stačí, abyste volně přicházeli na zastávku a najednou se rozeběhli, protože autobus jede nečekaně brzy. Pnutí svalu nebo svalových skupin, které náhle vystřelí, vás na chvíli ochromí, ale nejde o nic vážného. Stačí počkat pár minut, dát svalům trochu odpočinek a bolest pomalinku sama odezní.

Nezapomeňte hydratovat

Svalovou křeč může způsobit i dehydratace a nedostatek minerálních látek jako vápník, hořčík, sůl a železo. Obzvlášť v létě je proto vhodné pít nejen obyčejnou vodu, ale i minerálky a hydratovat tělo i zeleninou. Obsahuje hodně vody a najdete v ní i vitaminy a minerální látky.

Povolte si tkaničky

Za svalovou křeč může překvapivě i nedostatečné prokrvení. Jestli máte křeče nohou při prosté chůzi, můžete mít malé boty, nebo jsou příliš utažené. Problém může způsobit i těsné oblečení či gumička na ponožkách.

Natažený sval? Necvičte přes bolest

Natržení nebo přetržení svalů je daleko závažnější a rozhodně za pár minut neodezní. Každé svalové vlákno v těle je v neustálém napětí, a když maximum tohoto napětí překročíte, sval se natrhne nebo přetrhne. Děje se tak ve chvíli, když nejste připravení na výraznou fyzickou zátěž, jste unavení, přetrénovaní a také dehydratovaní. Velmi snadno si můžete natrhnout sval, když budete opakovaně ignorovat drobnou bolest, která vás má varovat. Například když i přes bolest chodíte pravidelně běhat a úvodní zahřátí odbudete za minutu.

Natržení nebo přetržení svalů poznáte, protože velmi bolí. V těch lehčích případech se přetrhne jen pár vláken a v takových chvílích můžete mít pocit, jako by se sval zasekl. Místo neoteče a nevytvoří se modřina. V těch horších případech, kdy se poraní celý obal svalu, ucítíte velmi ostrou bolest. Celá oblast do několika minut začne otékat, místo je citlivé na dotek a časem se vytvoří i hematom. Čím více zranění přichází k sobě, tím více a více bolí. Situace se zpravidla neobejde bez návštěvy lékaře, který posoudí, jak moc je to vážné a zda stačí místo stáhnout nebo je zapotřebí dlaha či sádra.

Co (ne)dělat při svalové křeči?

  • Místo velmi pomalu a opatrně natahujte zpět. Nikdy ne rychle a prudce.
  • Pokud vás chytne křeč do lýtka při chůzi, zastavte se u nejbližšího schodu nebo obrubníku. Postavte se na něj na půl chodidla, aby pata mohla jít pod úroveň a jemně zatlačte.
  • Při křeči do holení se naopak snažte protáhnout si nárt. Zpomalte chůzi a našlapujte více přes špičky.
  • Pomáhá suché teplo a jemné rozmasírování.
  • Sval v křeči neledujte.

Co (ne)dělat při natržení svalu?

  • Nesnažte se poranění jakkoliv rozhýbat.
  • Místo chlaďte, obzvlášť pokud otéká.
  • Pomoci mohou i tejpy.
  • Pokud je otok veliký a teplý na dotek i další den, zajděte si k lékaři.
  • Pokud vám bolest zároveň znemožňuje provádět běžné úkony jako vstát, sednout si a udělat pár kroků, obraťte se na lékaře.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1