Jsou chia semínka opravdu takový zázrak?

Jsou chia semínka opravdu takový zázrak?

V poslední době se doslova roztrhl pytel s různými superpotravinami. A pávě mezi ně jsou řazena i chia semínka. Co s naším tělem umí a opravdu je dobré je jíst třeba každý den?

Kde se tady vzala?

Chia semínka pocházejí z rostliny Šalvěj hispánská, která roste především v horských oblastech střední Ameriky. Patří do čeledi hluchavkovitých. Podle některých zdrojů o kvalitách těchto semínek věděli již Aztéci a Mayové, kteří je využívali především jako zdroj energie.

Co umí?

Chia semínka nemají sama o sobě téměř žádnou chuť. Vyznačují se však jednou pozoruhodnou vlastností. Dokážou absorbovat velké množství vody a změnit svou konzistenci. Mění se potom na jakýsi rosol či gel. Díky tomu, že nemají výraznou chuť, se ve vaření používají i jako náhražky vajec či olejů. V některých receptech se používají i na dozdobení, jen jako posyp. Pokud se chystáte je také zkusit a využít jejich absorpční schopnosti, pak si dejte trochu víc záležet s jejich výběrem. Čím jsou totiž semínka starší, tím méně do sebe pojmou a mohou pak stále křupat. Proto se rozhodně nevyplatí je kupovat například ve slevě.

Čím nám prospějí?

Díky své schopnosti měnit konzistenci, jsou skvělým pomocníkem při dietách. Nabobtnáním nejen pomáhají našemu trávení, ale především vzbuzují dlouhodobý pocit sytosti. To však nejsou jediné pozitivní vlastnosti. Chia semínka jsou rovněž bohatá na mnoho výživných látek. Zmiňme vápník, železo, mangan, hořčík, draslík, dále pak omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny A, E, C a skupiny B a také neopominutelné antioxidanty. Co jednotlivé látky dělají s naším tělem se můžete dočíst v našem Slovníčku.

Blahodárné účinky

Díky výše popsanému obsahu prospěšných látek s naším tělem dokážou docela zahýbat. Chia semínka jsou dobrá nejen pro kvalitu našich kostí, ale díky antioxidantům nám pomáhají zpomalovat stárnutí. Dále se podílejí na stabilizaci krevního tlaku, cholesterolu, ale i cukru v krvi. Mají pozitivní vliv na funkci srdce a cévního systému. To však není vše. Působí totiž i na naši psychickou pohodu, zlepšují náladu, paměť a koncentraci. Někteří lidé však po jejich konzumaci pozdě večer nemohou usnout, protože jim dodají až příliš energie.

Všeho s mírou

Mohou se někdy objevit potíže po konzumaci chia semínek? Asi tak jako u každé potraviny, je potřeba jíst ji s rozumem. Tato semínka berte jen jako doplnění pestrého jídelníčku a rozhodně je nutně nedávejte do každého jídla. Optimální jsou zhruba 1 až 2 lžíce semínek denně. Jinak se mohou objevit problémy s trávicím ústrojím. Pokud se někomu tato semínka nedoporučují, pak jsou to muži trpící rakovinou prostaty, při níž se nedoporučuje konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové. Jinak je mohou jíst (s mírou) celiaci, diabetici, těhotné i kojící ženy či děti.

Kokosový chia pudink

Jestliže potřebujete po ránu tak trochu „nakopnout“, bude tohle ta pravá volba pro snídani. Kdybyste si totiž tento pudink dali večer nebo odpoledne, pravděpodobně vám mozek pojede na plné obrátky až do rána.

Ingredience: 50 gramů chia semínek, 250 ml kokosového mléka, 2 lžíce medu či sirupu na oslazení (může být datlový, čekankový apod.), ovoce, oříšky na ozdobení

Postup: Večer před servírováním chia semínka namočte do mléka, přidejte sirup, je nutné je pořádně promíchat, jinak vytvoří nehezké hrudky. Ideálně je rozdělte do skleniček podle jednotlivých porcí, nezapomeňte však na to, že semínka hodně nabobtnají. Přikryjte fólií a nechte v chladničce přes noc. Ráno stačí vyndat a ozdobit dle chuti.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1