Sauna - zdraví do morku kostí a pohoda do hloubi duše

Sauna - zdraví do morku kostí a pohoda do hloubi duše

Se saunováním přišly jako první předci dnešních severských národů. Není divu. Dlouhé temné zimy je přiměly vynalézt něco, co jim prohřálo zmrzlé končetiny, nastartovalo imunitu a vylepšilo náladu. S čím vším nám i dnes může sauna pomoci?

Probudí imunitu z podzimního spánku

Střídání horka a zimy v sauně pomáhá tělu s tvorbou bílých krvinek. A bílé krvinky, jak známo, jsou hlavní bojovníci s viry, bakteriemi, plísněmi a vůbec veškerým neřádstvem, který se nám do organismu nastěhuje a působí tam neplechu. Podle průzkumů návštěva sauny jednou nebo dvakrát týdně může snížit riziko onemocnění až o šedesát procent.

Horkem ke kráse

Pot, který tělo v sauně vylučuje, odplavuje z povrchu těla jednak nečistoty a jednak malé odumřelé částečky kůže. Ty způsobují, že pleť vypadá unaveně a hrubě, a také mohou ucpávat póry a způsobovat nedejbože pupínky nebo černé tečky. Navíc chladná koupel po sauně krásně vypne kůži celého těla. Nejedna modelka vám potvrdí, že jejím klíčem ke kráse je mimo jiné studená voda. Také pomáhá s odvodněním, pokud má vaše tělo např. vlivem hormonů tendenci zadržovat tekutiny. Můžete tak zbavit několika kilogramů i centimetrů navíc.

Sauna rozpouští stresy

Máte pocit, že vás pracovní nebo jiné starosti vyčerpaly do dna? Zkuste saunovou terapii. Její blahodárné působení uvolňuje tzv. hormony štěstí, které jsou nezbytné pro dobrou náladu. Navíc si postupně uvolníte stresem zatuhlé svaly a prokrvíte mozkové buňky, takže se vám může stát, že zrovna díky sauně vás napadnou dobrá řešení nějaké zapeklité situace.

Saunování nám tedy může pomoci s nejrůznějšími zádrhely, a to navíc bez zbytečné chemie. Je jistě důležité zachovávat určitá pravidla - pozor na vysoký tlak, vyhýbat by se mu měly ženy v těhotenství a nesmíme zapomenout na doplňování pitného režimu. Pokud je budeme dodržovat, pomůže nám sauna omladit unavené tělo i duši.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1