S asistovanou reprodukcí pomohou zdravotní pojišťovny

S asistovanou reprodukcí pomohou zdravotní pojišťovny

Problém s přirozeným početím potomka řeší v České republice přibližně 20 % párů a jejich počet stále roste. Naplnění touhy po dítěti se tak stále častěji posouvá z roviny „samozřejmosti“ do ambulancí specializovaných lékařů. Moderní medicína dnes dokáže pomoci až 90 % párů, jednou ze základních podmínek úspěchu je však včasná léčba.

„O miminko jsme se s manželem pokoušeli několik let. Byla to dlouhá cesta a já kvůli touze po dítěti přetočila svůj život doslova naruby. Nakonec jsme se rozhodli pro cestu umělého oplodnění. Zdali i tento pokus vyjde, se zdálo nejisté, ale napnuli jsme s mužem veškeré síly k tomu, aby vše dopadlo dobře. Jsem si vědoma toho, že je asistovaná reprodukce pro mnoho lidí stále tabu, ale já jsem nyní šťastná máma a všem párům, kterým „to“ nejde přirozeně, mohu IVF doporučit. Stojí to nejen za snahu, ale i veškerý čas i finance,“ říká maminka Monika.

Asistovaná reprodukce je cesta

Umělé oplodnění je v České republice více a více běžnější a mezi páry, které mají problém s přirozeným početím, populárnější. Oblíbenou metodou, kterou mohou páry k asistované reprodukci využít, je takzvaný IVF cyklus. Léčba, která pracuje na principu stimulace, odběru vajíček, oplodnění spermie a následném přenesení embrya do dělohy.

Celý proces je finančně velmi nákladný, avšak v některých případech může i více než polovinu nákladů převzít zdravotní pojišťovna. Ta se do reprodukčního cyklu může zapojit až čtyřikrát.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny využilo s jejím přispěním tento způsob v loňském roce přes čtyři tisíce klientek ve více než čtyřech a půl tisících případů. „V těchto případech se jednalo o nejčastěji hrazený výkon kompletního IVF cyklu s transferem pouze jednoho embrya. Celkově hradí zdravotní pojišťovna za kompletní IVF cyklus v průměru přibližně padesát tisíc korun,“ informuje mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Kromě samotného cyklu hradí pojišťovna také léčivé přípravky pro hormonální stimulaci, které klientky v průběhu léčby užívají.

Léčba na míru

Každá léčba je budoucí matce stavěná na míru jejímu věku i zdravotního stavu. Pokud však má být dosaženo maximální úspěšnosti, základní cyklus již v dnešní době prakticky žádnému páru nestačí. Pro zvýšení pravděpodobnosti úspěšné léčby se totiž často přidávají specializované výkony, které žádná zdravotní pojišťovna nehradí. Ty nejčastěji vycházejí na desítky tisíc korun.

Na věku záleží

Každý pár má nárok na spoluúčast ze zdravotní pojišťovny u čtyř IVF cyklů, pokud bylo při prvních dvou pokusech k transferu použito pouze jedno embryo. Podmínkou ovšem je, že ženě nesmí být více než 39 let, a to ani o jediný den. Podle Ministerstva zdravotnictví je horní hranice věku vždy stanovena s ohledem na nárůst počtu rizikových těhotenství a komplikací spojených s porodem u prvorodiček ve vyšším věku. Mimotělní oplodnění je pak hrazeno ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 let do dne dosažení třicátého devátého roku věku a ostatním ženám ve věku od 22 let do dne dosažení třicátého devátého roku věku, a to nejvíce třikrát za život, případně čtyřikrát, bylo-li v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy nejvýše jedno lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1