Opalovací krémy – pomoc, nebo pohroma?

Opalovací krémy – pomoc, nebo pohroma?

Naše pokožka dostává přes léto pořádně zabrat. Lékaři varují, že každé spálení od sluníčka může být nebezpečné. Možná si teď říkáte, že jste se spálili už nesčetněkrát, a nikdy se nic nestalo. To je ale jen falešná útěcha. Tělo si totiž všechno pamatuje, takže se třeba deset let nic neděje, ale pak přijde čas, kdy se kůže „vzbouří“. Následkem může být kosmetická vada, ale třeba také melanom, nejobávanější zhoubný nádor kůže. Otázkou však zůstává, jestli tím nejlepším řešením, jak problémům předejít, jsou zrovna krémy na opalování...

Také si myslíte, že díky kvalitním přípravkům vám žádné riziko nehrozí? Faktem je, že vysoký faktor sice zabrání spálení, zároveň však nebezpečně prodlužuje dobu, kterou trávíme na slunci. Nemluvě o tom, že melanomy se někdy objeví na místech, kam ani paprsky nedosáhnou. Víte například, že slunce může pronikat i skrz oblečení? A to není vše. Dalším pomyslným minus je složení opalovacích krémů, které obsahují zdraví škodlivé látky. Ty se poté vstřebávají do krevního oběhu a mohou způsobit zdravotní problémy (poškození kůže, alergické reakce, narušení hormonální rovnováhy apod.). Smutným paradoxem je, že některé z těchto složek jsou doslova rakovinotvorné!

Za vším stojí peníze

Proč tedy ze všech stran slýcháme, že při pobytu na slunci je nezbytné použít opalovací přípravek? Odpověď je prostá – společnostem vyrábějícím sluneční kosmetiku z této „zastrašující kampaně“ plynou nemalé zisky. Jinými slovy, za vším stojí business (ostatně jako v mnoha dalších oblastech). A podobně jako v potravinářském průmyslu se i v téhle branži nahrazují přírodní látky levnějšími chemikáliemi, aby zisk z prodeje byl pokud možno co největší. O tom, jaký to má dopad na lidské zdraví, se už ale příliš nemluví.

Slunce v roli lékaře

To, že slunce nám prospívá, se ví už od pradávna. Terapie sluncem (helioterapie) se na přelomu 19. a 20. století, kdy ještě neexistovala antibiotika, používala jako jedna z hlavních metod boje proti nakažlivým nemocem. Už tehdy lékaři věděli, že přiměřené množství slunečních paprsků snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi a zvyšuje množství bílých krvinek, které chrání organismus před infekcemi. Když svítí sluníčko, máme mnohem lepší náladu a působením paprsků dochází v těle k tvorbě nezbytného vitaminu D. Pobyt na sluníčku je zkrátka zdravý a není třeba se mu zcela vyhýbat. Na druhou stranu byste to s ním neměli ani přehánět – dvacet minut denně bohatě postačí. Dále je nutné respektovat obecná pravidla, jako nechodit na slunce přes poledne, chránit si hlavu a oči, pobývat raději ve stínu a dbát na  dostatek tekutin.

Co je lepší a co horší?

Opalovací krémy obsahují dva typy filtrů – chemický a minerální. Chemický chrání pouze proti UVB záření, zatímco minerální také před UVA zářením. Mnoho výrobců proto kombinuje oba druhy filtrů, aby docílili kompletní ochrany. Jelikož jsou ovšem krémy s minerálními filtry hůře roztíratelné, kosmetické firmy používají nano částečky, které jsou už tak maličké, že se lehce vstřebají kůží, kde pak mohou způsobovat různé potíže.

Přírodní alternativa

Naštěstí existuje vhodná přírodní alternativa. Přirozený ochranný faktor obsahuje totiž také celá řada rostlinných olejů, které navíc velmi šetrným způsobem pečují o pokožku. Jednoznačným favoritem je olej z karotkových nebo malinových semen. Dále můžete vyzkoušet olej z obilných klíčků, kokosový, avokádový, olivový, makadamiový, mandlový a jojobový olej, které se dají smíchat i s trochou bambuckého másla. Pro ochranu své pokožky tak uděláte maximum.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1