Vitaminy na vrcholu žebříčku: déčko a káčko

Vitaminy na vrcholu žebříčku: déčko a káčko

Žijete kdesi na jižní polokouli a od rána do večera pojídáte ryby? Pak vám s velkou pravděpodobností vitamin D nechybí. Středoevropané, kteří mají rybu na talíři občas nebo vůbec, by ale měli počítat spíše s jeho nedostatkem. V chladných měsících roku pak nezbývá nic jiného, že vitamin D dodávat do těla formou doplňků stravy. Bez něj totiž hrozí mnohé zdravotní katastrofy.

Největším zdrojem vitaminu D je sluneční záření, dopadající na kůži. Organismus si z něj vitamin D sám vytvoří. Jenže v zimě se moc slunit nedá. A tak není divu, že asi 65 procent naší populace má hladinu vitaminu D v krvi nízkou. A to není dobré. Déčko je jedním z nejzkoumanějších vitaminů a vypadá to, že je v našem těle opravdu nezastupitelné a nepostradatelné nejen pokud jde o stavbu kostní hmoty. Jen pro připomenutí, všem malým dětem se dává vitamín D v kapičkách, takže to, jak vypadá křivice, způsobená nedostatkem vitaminu D, už dnes naštěstí na ulici neuvidíme.

Předejděte nachlazení

Vitamin D se účastní zhruba dvou stovek chemických reakcí v těle. Vedle podílu na zabudování vápníku do kostí a zubů má spoustu důležitých úkolů. Například pomáhá udržovat normální imunitu, takže na něj myslete při prevenci nemocí z nachlazení. Podstatný je také pro svalové funkce, při jeho nedostatku člověk ztrácí svalovou sílu i svalovou hmotu a zvyšuje se riziko celkové tělesné nestability. Proto jsou také starší lidé více náchylní k pádům. Úrazům je třeba aktivně předcházet.

Chraňte si cévy i psychiku

Mluví se o tom, že bez dostatku déčka lidé snadněji podléhají depresím. Studie zkoumají vliv vitaminu D na dobré zdraví srdce a cév a ukazují, že kdo má déčka málo, s vyšší pravděpodobností se u něj projeví nádorové onemocnění prsou či střeva. Stejně tak vysoký krevní tlak nebo diabetes II. typu bývají častěji diagnostikovány současně s nedostatkem vitaminu D.

Otestujte se

Chcete vědět, jestli patříte mezi ty, komu vitamin D chybí? To lze zjistit jednoduchým laboratorním krevním testem. Hladiny vitaminu v krvi by se měly pohybovat mezi 75-150 nmol/l, ale není se třeba obávat hladin až do 250 nmol/l. Hodnoty pod 50 nmol/l jsou naopak nedostatečné.

Znovuobjevený spolupracovník déčka

Kromě déčka je mezi vycházejícími vitaminovými hvězdami ještě jeden, a to je vitamin K. Donedávna zanedbávaný, nyní studovaný ze všech stran. Zmiňujeme ho proto, že je spolu s vitaminem D klíčový pro ukládání vápníku do kostí a opět platí, že ho má řada lidí nedostatek. Rozlišujeme tři druhy vitaminu: K1, K2 a K3. Na mineralizaci kostí se podílí K2. Když máte tohoto vitaminu málo, může se stát, že lékař zjistí, že se vám vápník namísto v kostech ukládá v měkkých tkáních a cévách. Podobně jako vitamin D i vitamin K můžete užívat v kvalitních doplňcích stravy. Z běžné potravy totiž obvykle získáte jen 10 % potřebné denní dávky.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1