Zaručený recept na posílení imunity je k mání zdarma

Zaručený recept na posílení imunity je k mání zdarma

Také už s obavami koukáte, jak slunce vystřídala zatažená obloha a blíží se doba, kdy býváme častěji nemocní? Občasná choroba je podle odborníků úplně normální, imunita takové podněty dokonce potřebuje, aby správně fungovala. Pokud jde ale o často opakované nemoci, těm se s velkou pravděpodobností vyhnete, když posílíte svou imunitu tím nejjednodušším způsobem – pohodovým zdravým životním stylem.

Jestliže se imunologů zeptáte, kolik jejich pacientů má opravdovou poruchu imunity, kterou je třeba léčit, řeknou vám, že jich moc není. Většina lidí, kteří k nim doputují se stížnostmi na neustále se opakující zdravotní potíže, si za to do značné míry může sama. Žijí totiž ve věčném stresu, bez odpočinku a třeba i bez kvalitního a zdravého jídla. Stres je přitom zásadní faktor, který drasticky snižuje naši obranyschopnost. Stačí se rozhlédnout: kolik uštvaných neodpočatých a věčně smutných lidí končí v péči lékařů? Určitě mnohem víc než těch, co jsou v klidu, usměvaví a umějí nejen pracovat, ale i odpočívat.

Co na to geny?

Základní nastavení imunity opravdu dědíme od našich rodičů. Hodně nemocní rodiče asi nedají svým potomkům do vínku to nejpevnější zdraví.  Ovšem způsob našeho života dál zásadně ovlivní, jak na tom budeme. Důležité je především dětství, kdy imunita vyzrává. Později už je to ale na nás samotných, nakolik životním stylem dopustíme, aby naše obranyschopnost zeslábla.

Stimulaci dobře promyslete

Pokud opakovaně podléháme infekcím, je určitě namístě svůj zdravotní stav konzultovat s praktickým lékařem. Ten zváží, jestli provede první testy u sebe v ordinaci nebo zda pacienta odešle do specializované imunologické ambulance. Krevní odběry a případně mikrobiologické stěry z často postižených sliznic následně přinesou odpověď na otázku, zda se opravdu jedná o poruchu imunity. Tu je třeba řešit podáváním podpůrné léčby. Dokud si v tomto člověk neudělá jasno, neměl by se pouštět do divokého zkoušení preparátů na podporu imunity. Těmi totiž svou imunitu bude stimulovat, což v některých případech může zdravotní stav ještě zhoršit. Konkrétně se to týká lidí, kteří mají dispozice pro přehnané imunitní reakce na infekce. A také lidí s autoimunitními chorobami.

Zelenina, ovoce a klid

Recept na dobrou imunitu je poměrně jednoduchý. Jezte denně velké porce zeleniny a ovoce a nezapomínejte na pravidelný přísun bílkovin. Toto kombinujte se šťastnou a spokojenou myslí, doplněnou alespoň dvěma půlhodinovými sportovními aktivitami týdně. Doplňky stravy jsou pak nezbytné v případech, kdy tělo nedostává v odpovídající dávce vše, co potřebuje. Zásadní je pro imunitu vitamin D. Ten se tvoří v kůži působením slunečního záření a kromě toho jej tělo získává především z tuku mořských ryb. Když je sluníčka venku málo a ryby vám nechutnají, sáhněte po doplňcích stravy. Užívat můžete samotné „déčko“. Ideální jsou ale kapsle s rybím tukem, protože z něj kromě provitaminu D dodáte tělu i zdraví prospěšné omega 3 kyseliny.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1