Dopřejte tělu to správné prokrvení a studené nohy zmizí

Dopřejte tělu to správné prokrvení a studené nohy zmizí

Trápí vás věčně studené nohy a ruce? Problém, který bývá obzvlášť nepříjemný během zimních měsíců, kdy často nepomohou ani tlusté palčáky, není radno podceňovat. Chladné končetiny mohou být totiž jedním z prvních varovných příznaků ischemie.

Příčinou bývá ateroskleróza, tedy stav, kdy se ve stěnách tepen a cév ukládají tuky, které následně zhoršují jejich průchodnost. Do příslušných míst (tkání a orgánů) se tak dostane nejen méně krve a potřebných živin, ale také kyslíku. Ve finále poté může dojít k uzávěru tepny – někdy až s fatálními následky.

Faktem je, že studené ruce a nohy většina lidí neřeší. Zdánlivě banální záležitost může pak snadno přejít do dalšího stadia, kdy už v končetinách necítíme pouze chlad, ale také křeče nebo píchání. Nejprve při pohybu, později i v klidu vleže (velmi často například v noci). V posledním stadiu dochází k výraznému omezení krevní cirkulace, což může mít za následek obtížné hojení ran i po drobném poranění, či dokonce gangrény.

Za ruce z ledu může i stres

Se zhoršeným krevním oběhem se dnes potýká stále více lidí, a to hlavně v důsledku nevhodného životního stylu. Nedostatek pohybu, strava plná nezdravých tuků a cukrů, neschopnost (u mnohých workoholiků dokonce neochota) relaxovat a především všudypřítomný, nikdy nekončící stres – tím vším si permanentně zaděláváme na cévní nemoci.

Přijde vám nepravděpodobné, že by za studené dlaně a chodidla mohl také stres? Je tomu skutečně tak. Stresová reakce je ve své podstatě přípravou na útěk, nebo na boj. Dnes už ale nikam neutíkáme a vzájemné neshody v drtivé většině případů řešíme spíš verbálně. Tělo však tyto „novoty“ ignoruje a chová se tak, jak mu velí jeho přirozenost – připraví se k akci. Srdce ho podpoří a začne stahovat krev z končetin do svalů. A výsledek? Ruce a nohy jako kus ledu.

Podpořte krevní oběh chůzí

Nepříjemné pocity chladu lze zmírnit mnoha různými způsoby, počínaje horkými nebo střídavými koupelemi s rozmarýnovým či skořicovým olejem přes různé druhy masáží (ájurvédská, lymfatická, s lávovými kameny) a používání prohřívacích polštářků až po omezení rizika prochlazení (teplé ponožky a rukavice).

Tím nejdůležitějším preventivním opatřením, kterým lze předcházet cévním onemocněním, je však pohyb. Zní to jednoduše, ale funguje to spolehlivě. Zejména máte-li sedavé zaměstnání nebo v práci spoustu hodin prostojíte. Nejlepším a nejpřirozenějším pohybem je obyčejná chůze. Pořiďte si krokoměr a zkuste každý den ujít 10 000 kroků. Podaří-li se vám víc, tím lépe. I chůze po bytě se počítá! Rozhýbat tělo ovšem můžete také ve chvíli, kdy sledujete televizi. Stačí, když budete kroužit kotníky, propínat a uvolňovat prsty u rukou, třít dlaně o sebe apod. Nic náročného, ale vašemu krevnímu oběhu to nesmírně prospěje.

Zařaďte koření a zdravé tuky

Věděli jste, že existují zahřívací a ochlazující potraviny? Nejde o to, jestli je jídlo teplé, nebo studené. Rozhodující je, jaké účinky vyvolá ve vašem těle – jestli ho ohřeje, či ochladí. V zimě proto zařaďte co nejvíc zahřívacích potravin, které vás posílí a pomohou vám lépe se vyrovnat s chladným počasím: teplé polévky, koření (zázvor, muškátový oříšek, koriandr, kardamom, kari, pepř, skořice, badyán, rozmarýn, hřebíček aj.), ryby, maso (kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa), vnitřnosti, sýry (plísňové, kozí, ovčí), sušené ovoce, česnek, cibuli, pórek, křen, vlašské ořechy, mák, slunečnicová semínka, jáhly, pohanku, celozrnné potraviny, vejce, máslo, sádlo, kakao, zázvorový čaj atd.

Pro dobře fungující krevní oběh jsou rovněž nezbytné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jež podporují pružnost cév, snižují krevní tlak a regulují množství nebezpečných tuků, které se usazují na cévních stěnách. Naše tělo si tyto látky neumí samo vytvořit, takže je musíme přijímat ve stravě. Omega-3 jsou obsaženy hlavně v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, makrela či sardinky. Nejíte ryby? Další možností jsou doplňky stravy se dvěma nejdůležitějšími omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami EPA a DHA, které přispívají k normální funkci srdce. Výhodou těchto látek je, že příznivě působí nejen na naše srdce a cévy, ale také na mozek a imunitní systém!

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1