Čeká vás stěhování? Nepodceňte psychickou zátěž!

Čeká vás stěhování? Nepodceňte psychickou zátěž!

Ti, co říkají, že je lepší vyhořet než stěhovat, se sice někdy stěhovali, ale nikdy nevyhořeli. Stačí se podívat na film „Hoří má panenko“ a vzpomenout si na dědečka přihlížejícího plamenné zkáze pohlcující jeho rodný dům. Ne, stěhování sice nemusí být příjemné, ale rozhodně není koncem světa. Abyste si celý proces usnadnili, je však vhodné některé věci nepodceňovat.

Vytvořte si seznam stresorů

Bojíte se stěhování? Pak se zaměřte na to, co konkrétně vás při stěhování stresuje. Nejjednodušší cesta, jak poznat svého nepřítele, je ho pojmenovat. Jakmile to uděláme, často zjistíme, že víc strachu bylo v naší hlavě než v realitě. A to už je první krůček ke zmírnění dopadů stresu na vás i rodinu. Pomůže, když si uděláte seznam toho, co vás konkrétně trápí a hned vedle toho pak napíšete, co by s tím tak šlo udělat. Není to písemka, je to potrava pro váš mozek. Jděte bod po bodu. Čeho se bojíte? Že něco zapomenete ve starém bytě? Vrátíte se pro to! Že se něco rozbije při stěhování? Pořádně to zabalte! Nebo si to osobně převezte! Většina problémů mívá rovnou i svá řešení, stačí se jen zaměřit na možnosti, a ne na katastrofické scénáře. Navíc ty problémy, které máte na seznamu, ještě nenastaly!

Krabice na stěhování a balící papíry

Základem je připravený seznam toho, co kam přijde: kuchyně, ložnice, dětský pokoj apod. Vězte, že věcí bude víc, než si myslíte. Jinak řečeno, to, co si myslíte, že se vejde do 10 krabic, se ve skutečnosti vejde zhruba do 30! Nesbírejte krabice od banánů, zabírají místo už jen při jejich uskladnění. Zajeďte si do nějakého hobby marketu a nakupte skládací krabice na stěhování a k nim i hodně balicího papíru, případně bublinkovou fólii (pomůže i proti stresu) nebo velkou potravinářskou fólii – na vystýlání a prokládání. Trička a ponožky nemusí být v dostatečném množství. Krabice si následně důkladně popisujte! Nestačí kuchyň (v 10 krabicích s názvem kuchyň se následně špatně hledají příbory nebo hrnce).

Jde se do akce stěhování

Pokud je vaši noční můrou rozbitý křišťálový lustr, památeční talíře po babičce, nebo staré pendlovky, neděste se. Jelikož se jedná o stav nouze, otevřete si láhev vína, nalijte si skleničku a podívejte se na film Kulový blesk. Dokonalá organizace, a pokud nemáte sklep, nemáte se čeho bát.

Stěhovací firmy jsou pravděpodobně tou nejlepší volbou. Když si spočítáte cesťák svého osobáku násobeno počtem nutných otoček pro tohle a ještě tamto, zjistíte, že vás stěhováci vyjdou o dost levněji. A hlavně, máte tam chlapy, co vám pomůžou a do jejich auta se vejdou i neskladné záležitosti typu pračka, lednička, žehlicí prkno, štafle nebo sušák na prádlo. Navíc, nemusíte aktivovat skupinu přátel a zkoušet, kdo z nich je opravdovým přítelem v nouzi. Ty, co se ukáží jako „nepoužitelní“, zase nemusíte soudit a opravovat si následně názory. A především, stěhovací firmy jsou pojištěné. Pojištění sice lustr neslepí, ale zcela nový v novém bydlení taky není k zahození.

Dobrá rada nad zlato

Pokud se stěhujete do nového, mějte na paměti jedno. Upravte v bytě či domě, kam míříte, všechno ku své maximální spokojenosti před tím, než se tam začnete stěhovat. Jestli někde něco trčí a čouhá nebo není dodělaná koupelna, či snad chybí dolepit už jen pár dlaždic, pamatujte na jedno. Jakmile se nastěhujete, už tam neuděláte vůbec nic – nikdy! Žárovky bez lustru vás doma budou vítat také ještě pár (desítek) let.

Děti a stěhování

Děti jsou samostatnou kapitolou celého procesu. Zatímco my dospělí si stěhujeme „jen“ své věci a pár krásných vzpomínek, ty špatné tam rozhodně chceme nechat, dětem stěhujeme celý jejich svět. Je dobré si s nimi před samotnou akcí Kulový blesk o tom promluvit a v rámci jejich věku i vysvětlit důvody stěhování. Těm nejmenším z toho třeba udělejte dobrodružství kmene Apačů, jež se právě vydal osídlit nepoznané území plné pokladů. Hned ten první v podobě starých mincí, princeznovské korunky na ně může čekat nastražený v tajemném koutě nového domova. Počítejte s tím, že nervozita se dotkne i jich. Než si tedy všichni zvyknou, buďte mírnější a ty menší klidně vpusťte do své ložnice. Jste přeci jen těmi, kdo jim zůstal jako jistota. U těch starších například zajistěte nějakou možnost, jak budou v kontaktu se svými dosavadními kamarády.

Na co u dětí nezapomenout? U těch malých jedou oblíbení plyšáci v jejich batůžcích s vámi. U těch starších plyšáky nahrazují nabíječky, případně poklady z jejich života.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1