Chůze a její vliv na zdraví

Chůze a její vliv na zdraví

Chcete udělat něco pro svoji kondici, ale přitom nemáte čas trávit hodiny v posilovně? Řešení je prosté. Udělejte denně alespoň deset tisíc kroků.

Chůze je ideální pro každého

Na rozdíl od jiných sportů, je chůze vhodná pro všechny věkové kategorie, pro lidi, kteří bojují s obezitou, trpí například kardiovaskulárním onemocněním, nebo je trápí jiné zdravotní neduhy. Jedná se totiž o zcela přirozený pohyb.

Pořiďte si krokoměr

Krokoměr vám pomůže zjistit, jak na tom jste a posléze porovnávat zlepšení. Jestliže po prvním použití přijdete na to, že uděláte jen něco kolem pěti tisíc kroků za den, vedete sedavý způsob života a je na čase s tím něco provést. Krokoměr je dobrou motivační pomůckou, protože zcela přesně vidíte, jaké pokroky děláte. Ideálně by se počet kroků měl pohybovat nad hranicí desíti tisíc za den.  

Nezapomeňte na dobré boty

Ujít deset tisíc kroků v podpatcích asi nebude pro zdraví to pravé ořechové. Špatnou obuví si zničíte nejen nohy, ale nepoděkují vám ani vaše klouby a páteř. Především na delší trasy tak volte nejlépe sportovní či zdravotní obuv. A nezapomeňte při chůzi ani na správné držení těla!

Stačí pár změn

Chůze by měla být svižnější, aby se zvýšil srdeční tep a alespoň trochu jste se zadýchali. Chodit lze na speciálních pásech v posilovně, zkusit aqua walking v bazénu, ale příležitosti se dají najít i v každodenním životě. Stačí cestou do práce nesedat za volant svého auta a nebo třeba vystoupit o jednu či dvě zastávky dřív, nepoužívat výtah nebo jezdící schody. O víkendu můžete vyrazit na nějaký výlet a zkusit nordic walking, tedy chůzi s hůlkami, díky kterým se zapojí i horní část těla. A pokud máte problém donutit se chodit ven a na procházky, pořiďte si psa. Ten vás doma sedět rozhodně nenechá.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1