Gynekologické záněty: Jsou viníkem bakterie nebo kvasinky?

Gynekologické záněty: Jsou viníkem bakterie nebo kvasinky?

Gynekologické záněty jsou tak časté, že se s nimi během života setká téměř každá žena. Léčba má mnoho podob a záleží na tom, kdo za intimní problémy může.

V hlavní roli poševní rovnováha

Udržet si křehké vaginální prostředí v rovnováze je umění hodné kouzelnice. Kdykoliv se to nepodaří, letíme do lékárny nebo rovnou za gynekologem a netoužíme po ničem jiném než se svědění, řezání, bolesti a leckdy i výtoku co nejrychleji zbavit. Když je řeč o výtoku, ten samotný vůbec nemusí znamenat, že máme nějaké potíže. Poševní výtok je totiž něco přirozeného, jeho množství se mění podle fáze cyklu a je-li zdravý, bývá čirý až mléčně bílý, bez zápachu, na spodních kalhotkách může i trochu zežloutnout.

 

Kvasinky mají navrch

Do tuhého jde, když se na spodním prádle objeví výtok sice stále nepáchnoucí, ale hutný, hrudkovitý, až jakoby tvarohový. Obvykle se k němu přidává i velký intimní diskomfort, protože zevní genitál svědí, je oteklý a zarudlý. Není pochyb, že jde o kvasinkovou infekci. „Kvasinky jsou přirozenou součástí poševní mikroflóry a za normálních podmínek nezpůsobují žádné obtíže. Často se ovšem přemnoží a pak nastává problém,“ říká gynekoložka Klára Braunová. Situací, kdy mají kvasinky náhle navrch, je řada, od užívání antibiotik, přes onemocnění cukrovkou, také v těhotenství, při stresu, při užívání hormonální antikoncepce, anebo kvůli kolísání hormonálních hladin během cyklu.

Samoléčba z lékárny

„K léčbě se využívají přípravky ze skupiny antimykotik, které jsou na trhu dostupné v různých formách s lokálním účinkem – vaginální čípky, krémy a vaginální tablety. Délka léčby je přímo úměrná intenzitě obtíží, k přeléčení je vhodnější zvolit několikadenní léčbu, abychom předešli návratu obtíží,“ radí v časopise České lékárnické komory PharmDr. Klaudie Synáková z lékárny Benu v České Lípě. *

 

Na bakterie zaberou antibiotika

Kromě kvasinek ale mohou do boje vytáhnout i bakterie. Zdravá vaginální sliznice je osídlena bakteriemi mléčného kvašení. Ty zajišťují prostředí, jehož kyselost kolísá mezi hodnotou pH 3,8 a 4,5. Pokud se tato rovnováha naruší, mohou se ve vagíně šířit nežádoucí bakterie. Jako vnější příznaky infekce pak mohou následovat svědění, pálení, výtok s typicky rybím zápachem. U 80 % nemocných žen se ale žádné symptomy neprojevují.  Různé bývají příčiny infekce: mezi rizikové faktory se řadí nechráněný pohlavní styk, psychický stres i nadměrná intimní hygiena. V lékárnách je k dostání domácí test, který může určit, zda se za potížemi neskrývají pohlavně přenosné bakterie chlamydie. Každopádně bakteriální vaginóza vyžaduje léčbu antibiotiky, a ta může předepsat jen lékař.

Směrem k rovnováze

Můžeme pro sebe ještě něco udělat, abychom na minimum snížily riziko vaginálních infekcí? „Je nutné dbát na intimní hygienu a používat speciální hypoalergenní přípravky s optimálním pH. Problémům se dá předejít i užíváním probiotik. Vyvarujte se také nošení neprodyšného spodního prádla, používání běžných sprchových gelů a mýdel a nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách,“ dodává gynekoložka Braunová.

Zdroj:

*https://www.lekarnickekapky.cz/leky/deti-a-maminky/gynekologicke-problemy-mykoza-bakterie.html

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1