Zdraví pod lupou: Proč jsou důležité vitaminy?

Zdraví pod lupou: Proč jsou důležité vitaminy?

Vitaminy jsou bez nadsázky životně důležité složky jídelníčku. A my bychom si je měli dopřávat každý den. Proč tomu tak je? A jak si zajistit jejich dostatek?

Proč jsou vitaminy nám prospěšné?

Vitaminy patří mezi základní součásti naší stravy, stejně jako bílkoviny, tuky nebo cukry. V našem organismu se podílejí na řadě chemických procesů, které bez jejich účasti nejsou možné. Jen namátkou: vitamin A je důležitý pro zrak a vitamin K pro krevní srážlivost a vitamin E zase známe jako silný antioxidant. Vitaminy jsou v řadě případů také nezbytnou prevencí vzniku onemocnění, protože posilují správnou funkci imunitního systému, napomáhají regeneraci buněk nebo chrání buňky před útokem patogenů. Protože se podílejí na základním metabolismu živin, je jejich případný nedostatek vážným problémem. Vitaminy se vyskytují hlavně v ovoci a zelenině, proto se jich doporučuje denně zkonzumovat až pět porcí v syrové podobě.

Vitaminy: Jak je dělíme

Úplně základně můžeme vitaminy rozdělit do dvou skupin: rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. To je důležité vědět zejména proto, abychom je užívali správně a hlavně účinek byl co nejvyšší.

Vitaminy rozpustné v tucích – vždy užívat s jídlem!

Vitaminy rozpustné v tucích jsou čtyři – A, D, E a K. Zkuste před ně přidat ještě písmeno Z, a hned je na světě mnemotechnická pomůcka, která vám pomůže zapamatovat si, že bychom společně s touto skupinou vitaminů měli sníst vždy nějaké tuky. Přesně proto nám babička vždycky říkala, že k zelenině si musíme dát chleba s máslem, a proč do salátů přidáváme olej. Tahle informace se hodí hlavně v případě, že vitaminy rozpustné v tucích si dopřáváme jako doplňky stravy. Ty bychom měli užívat po jídle, kdy už máme v žaludku potravu s obsahem tuků. Při užití na lačno by jejich účinek nebyl úplný.

Vitaminy rozpustné ve vodě

S těmi je to jednodušší – nepotřebují ke svému vstřebání tuk, ale zase se v těle dlouhodobě neukládají a jejich přebytek se z těla průběžně vylučuje. Jsou to vitaminy skupiny B, a vitamin C. Béček je celá řada a znát je můžeme i pod jinými názvy. Např. vitamin B2 je riboflavin, B5 je kyselina pantothenová a vitaminem B7 je oblíbený biotin. Celkem je jich dokonce dvanáct, a každý z nich má jiné účinky. Proto je ideální doplňovat celou skupinu vitaminů dohromady.

Které vitaminy si tělo dokáže vytvořit samo?

Vitamin D se vytváří ve vrstvách pokožky, když na ni dopadá sluneční svit, přesněji řečeno UVB záření. Pokud se ale namažeme opalovacím krémem, který před UVA a UVB zářením chrání, vitamin D se nevytváří, případně jen v omezené míře. Prostoupení slunečním paprskům brání i vrstva oblečení. K tomu, aby si tělo vytvořilo potřebnou dávku vitaminu D, bychom měli denně pobývat na slunci asi půl hodiny. A proto v zimě, kdy je velmi často zataženo a sluneční aktivita je malá, potřebujeme vitamin D doplňovat formou kvalitních potravinových doplňků. Vitamin D se považuje za jeden ze základních vitaminů, které posilují náš imunitní systém a dbají o správnou pevnost a pružnost našich kostí (je potřebný i v případě, kdy užíváte vápník, bez přítomnosti vitaminu D se účinnost vápníku výrazně snižuje).

Mrazení vitaminy nezabije, proto si je uchovejte na zimu

Velice doporučuji na celou problematiku nutričně vyvážené stravy pohlížet selským rozumem. Snažím se nakupovat potraviny lokální, ale nešílím, když je k dostání jen okurka ze Španělska. Na období, kdy je čerstvé zeleniny a ovoce nedostatek, se připravuji v létě. Pravidelně plním mrazák plody sluníčka, abych si v zimě mohla udělat knedlíky z domácích jahod. Uchování v mrazáku nesnižuje obsah vitaminů, a pokud snad někdy ano, tak minimálně. Rozhodně zelenina utrpí méně, než když byla sklizena nezralá a k nám putuje v chladícím boxu letecky. Skvělou variantou je také zavařování, kde však o určitou část vitaminů již tepelnou úpravou přicházíme. Pozor byste si měli dát i na obsah cukru v zavařenině. Obrovskou výhodou zamrazování ovoce a zeleniny v sezóně je to, že bývají nejenom chutnější, ale taky opravdu levné.

Mám i jiné možnosti?

Samozřejmě je vždy ideální, když jakékoli živiny všeobecně dokážeme přijmout v přirozené stravě. Co když ale některé potraviny nemáme rádi, nebo na ně máme alergii? Doplnit potřebné vitaminy můžeme tak, že budeme užívat doplňky stravy. Při jejich výběru je dobré přepočítat si cenu jedné pilulky/denní dávky, a také obsah účinných látek. Na první pohled levnější produkt může být na vitaminy chudší a k doplnění doporučené denní dávky musíme sníst třeba tři tablety. Oproti tomu pak často bývá jedna tableta silnějšího produktu na konec levnější. Fajn je také povšimnout si určitých benefitů, jako je postupné vstřebávání a šetrnost přípravku k našemu žaludku.

O účincích jednotlivých vitaminů si můžete přečíst v našem Slovníčku vitami a jiných prospěšných látek.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1