Vitamin C v první linii proti koronaviru

Vitamin C v první linii proti koronaviru

Vitamin C je dlouhodobě považován za velmi prospěšný prvek, jež našemu tělu pomáhá v mnoha ohledech. Jedním z nich je i podpora správné funkce imunitního systému. Farmakoložka a ředitelka imunologické kliniky inPharm Clinic Lucie Kotlářová jej dokonce považuje za jeden z významných nástrojů, jak se bránit nemoci Covid-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2.

Vitamin mnoha funkcí

Vitamin C je známý zejména pro svůj silný antioxidační účinek, díky čemuž chrání imunitní, nervové, svalové, střevní, plicní i jaterní buňky. Zároveň odvádí z těla toxické látky a odpovídá za tvorbu kolagenu, který je důležitý pro hojení a pevnost tkání a pro vstřebávání železa z potravin. V současné době jej oceníme zejména pro jeho silný antivirový účinek.

Vitamin C jako prevence před nákazou koronavirem

Dle australského Institutu pro lékařskou výživu vede nedostatek vitaminu C ke snížené odolnosti organismu vůči virovým infekcím. Bohužel snížená hladina vitaminu C se nemusí dlouho projevit, ale vede například právě ke snížení protiinfekční imunity. Vitamin C je tedy pod lékařským dohledem (formou infuzí) používán i jako podpůrná léčba řady civilizačních onemocnění, včetně snížení dopadů fyzického a psychického stresu.

Zvýšené dávky vitaminu C jako součást léčby Covid-19

V současné době je vitamin C řadou středisek využíván i v boji s Covid-19. Výsledkem je zkrácení doby hospitalizace a zlepšení průběhu nemoci (příznaky nemají tak závažný průběh). Například studie ZhiYong Penga ze Zhongnan Hospital of Wuhan University vykázala, že díky své antioxidační funkci může být vitamin C součástí prevence vzniku cytokinové bouře, jež je zodpovědná za ničení plic v případě koronavirové infekce. Dr. Andrew G. Weber, pneumologický specialista ze společnosti Northwell Health, který též pacientům aplikoval zvýšené dávky vitaminu C, vykázal u těchto pacientů výrazné zlehčení průběhu nemoci.

Existuje správná dávka?

Světová zdravotnická organizace stanovila doporučené dávky na 80 miligramů (u dětí na 50 miligramů). Dle názoru Lucie Kotlářové však tato dávka v běžném životě nestačí, aby byl člověk zdravý a odolný vůči infekcím. Sama na základě zkušeností z kliniky doporučuje denní dávku lipozomálního vitaminu C u dospělých tři až pět gramů, u seniorů pět gramů a u dětí 200 až 250 miligramů. Vedle vitaminu C považuje za zásadní i vitamin D, který má vliv na hormonální stav a imunitu, dále selen, zinek, hořčík (prvky nutné pro správné fungování imunity) a též vitamin E.

Správnou dávku vitaminu C je však nutné konzultovat se svým lékařem, neboť u citlivých jedinců mohou zvýšené dávky vyvolat žaludeční potíže, zvracení a nebo problémy s ledvinami.

Vedle vitaminu C ještě Omega 3 a vitamin D

Mezi další látky, které jsou doporučovány v boji proti koronavirové infekci, patří Omega 3 mastné kyseliny (respektive jejich účinné látky DHA a EPA) a zmíněný vitamin D. Jejich pozitivní vliv na organismus, včetně imunitního systému, byl testován i Státním zdravotním ústavem. Ten dospěl k závěru, že dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA omega-3 vede k průkaznému zlepšení imunitního systému a zkracuje průběh zánětlivých procesů. Vedle tučných mořských ryb mohou být zdrojem i kvalitní doplňky stravy.

Zdroj informací:

  1. Lidové noviny, Koronavirus se bojí vitaminu C, Sobota 28. 3. 2020
  2. Státní zdravotní ústav, Ruprich,J: Připravte své tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: Pomoci mohou i omega-3 a vitamin D. CZVP SZÚ, 15. 3. 2020
  3. MedicineNet, Lichtenstein Katarina, Can Vitamin C Prevent and Treat Coronavirus?, 9. 3. 2020
  4. New York Post, Lorena Mongelli a Bruce Golding, New York hospitals treating coronavirus patients with vitamin C, 24. 3. 2020

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1