Proč panika nikomu nepomůže

Proč panika nikomu nepomůže

V posledních dnech jsme se díky koronavirové infekci ocitli v naprosto výjimečné situaci. Nikdo s ničím podobným nemá zkušenosti. Protože se neví, co se bude v dalších dnech odehrávat, může to v nás naprosto logicky vzbuzovat strach. Pociťujeme ohrožení, které otřásá naší psychikou v podobě mnohdy iracionálního jednání, často vzniklé prostou nápodobou ostatních. Co je v této nelehké době důležité, je zachovat klid a přestat myslet jen na sebe.

Mějme strach, ale nepanikařme

Strach je přirozená reakce organismu na situaci, kterou náš mozek vyhodnotil jako ohrožující. Určitá míra strachu je nám tedy prospěšná. Jinak bychom se vrhali do životu nebezpečných situací. Oproti tomu panika vzniká jako reakce na nedostatek kvalitních (někdo by nazval pravdivých) informací. Panika nás paralyzuje a bere nám schopnost podívat se na věc s jistým nadhledem. Neanalyzuje, její závěr je „apokalypsa.“ Panika je tak v situaci, ve které se právě nacházíme, naprosto kontraproduktivní. Nepomáhá ji totiž řešit, spíš ji komplikuje. Panika stojí za nájezdy na lékárny a prodejny potravin, kdy nakupující plní košíky vším, co jim přijde pod ruku. Panika svírá a oslabuje. Vyvolává stresovou reakci. A oslabuje i náš imunitní systém, který je v současné době snad jediným obranným valem proti koronaviru. Buďme tedy obezřetní, ale nepanikařme.

Pozor na bagatelizaci

Někteří stále odmítají vycházet s rouškami, protože považují celou situaci kolem koronaviru za přehnanou. Většinou se s bagatelizací setkáváme u lidí starších nebo naopak v pubertálních, kteří nemají dostatek kvalitních informací, a proto si nejsou schopni uvědomit důsledky svého, z nevědomosti pramenícího a pro ostatní nebezpečného chování. S bagatelizací se ale můžeme setkat i s jako obranným mechanismem, kdy situaci mnozí zkrátka odmítají uvěřit. Předávejme tedy pravdivé informace všude tam, kde pomohou. Mnozí si myslí, že se celá situace přehání a není se čeho obávat. Omyl, tentokrát je.

Emoce na uzdě

Někdo zvládá psychicky náročné situace lépe, někdo hůře. Důležité je pracovat na tom, aby naše rozjitřené emoce nepřevzaly otěže. Hledejte tedy informace z různých zdrojů. Ověřujme. Nenechte se opít rohlíkem a zároveň nebagatelizujte. Je čas se postarat o sebe, své blízké i ty, které na své cestě potkáte. Naslouchejte víc odborníkům než politikům (bohužel málokdy se jedná o jednu osobu) a řiďme se jejich nařízeními a doporučeními. Ono nám totiž nic jiného nezbývá, chceme-li se z toho dostat živí. I když máme proti „těm nahoře“ řadu výhrad, je v tomto případě více než vhodné jejich slova brát vážně.

Každá situace někdy končí

Buďme pozitivní a nenechme strach, aby nás ovládl a zatemnil nám myšlení. Neuzavírejme se ani do beznaděje a nebo přehnaného optimismu (extrém téhož). Snažme se udržet si vnitřní rovnováhu a berme tento čas jako příležitost dělat doma to, na co jsme čas nikdy neměli. I když se nám to na první pohled nemusí zdát, stále je spousta věcí, které můžeme dělat a které nám mohou přinášet radost. Můžeme si přečíst všechny ty knihy, které jsme si nechávali do důchodu, protože na jejich čtení nebyl čas. Můžeme si s dětmi zahrát všechny ty společenské hry, co máme doma a nikdy na ně nebyl čas. Můžeme si jen tak povídat, a možná budeme překvapeni, co všechno se jeden o druhém dozvíme. Anebo zkrátka můžeme být spolu, jen tak. Protože spolu to zvládneme!

O koronaviru a možné prevenci si můžete přečíst i v článku: Omega 3 a vitamin D jako prevence proti koronaviru, který čerpá ze zprávy Státního zdravotního ústavu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1