Potraviny, které povzbuzují náš mozek. Omega 3, borůvky a co dál?

Potraviny, které povzbuzují náš mozek. Omega 3, borůvky a co dál?

Máte pocit, že vám to nemyslí tak, jak by mělo? Zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny, které váš mozek pořádně nakopnou.

Když mozek strádá

Špatně se soustředíte? Jste často unavení? Bolí vás hlava? Máte problémy s pamětí? To všechno jsou prvotní signály, že váš mozek potřebuje podpořit. Stejně jako naše tělo, i mozek potřebuje výživu a trénink k tomu, aby mohl fungovat. Krátkodobá podpora v podobě kávy a cukrů není dlouhodobě udržitelná. Mají spíše za následek návaly hladu, zásoby tuku a další únavu. Dopřejte si proto raději nějaké „brain food“. Potraviny, na kterých si váš mozek smlsne.

Na co jede hlava?

Základem je samozřejmě pestrá strava. Mozek však ocení zejména vitamíny ze skupiny B (B1, B2, B6, B12). Důležitý je ale i vitamín C, který je dobrý nejen na naši imunitu, ale chrání i naše mozkové buňky. Dále zmiňme ještě vitamín E a provitamín A. Z minerálních látek jsou prospěšné především železo, vápník, hořčík, mangan či selen a zinek. Dopřávat bychom si tak měli stravu živou, nikoliv plnou konzervantů, aditiv, tuků, bílého cukru či pšenice, které náš intelekt spíše uspí a zpomalí. Koukněte se i do slovníčku prospěšných látek, ať víte, kam všude tyto látky dosáhnou.

Co si naservírovat?

Potravin, které patří na seznam brain food je celá řada. Jedná se především o bobuloviny, jako jsou borůvky, jahody, maliny, rybíz atd. Dále jsou ideální různé ořechy, ovesné vločky či semínka (lněné semínko, slunečnicové či sezamové). A chybět samozřejmě nemůže ani zelenina (špenát, brokolice, červená řepa, listové saláty atd.) a ovoce (jablka, hroznové víno). Řadí se sem ale například i česnek, kakao, či celer. A zapomínat bychom neměli ani na koření a bylinky, jako je kurkuma, oregano, rozmarýn či bazalka.

Dopřejte svému mozku pravidelnou péči

Mozek, i když je sídlem našeho intelektu, je pořád svalem. A jako každý sval, i tento se musí cvičit jinak ochabne. V tomto případě si však neberte činku, ale sáhněte po křížovkách, sudoku, výuce cizího jazyka, knize nebo společenské hře. Máte děti či vnoučata? Zahrajte si s nimi pexeso nebo nějakou „chytrou“ hru. Skvělé jsou například od Mindoku (pro všechny věkové kategorie). Pokud se každý den naučíte něco nového, máte vysokou šanci udržet si své mentální zdraví do vysokého věku. A co udělat dál?

 Výživa pro mozek i srdce

Skvělou pravidelnou podporou je také příjem Omega 3 mastných kyselin. Podporují nejen pozornost a schopnost se učit, ale mají pozitivní vliv i na krátkodobou a dlouhodobou paměť. Protože si tělo tyto kyseliny neumí vyrobit samo, je třeba je dodávat právě stravou (největším zdrojem jsou tučné mořské ryby jako tuňák, sardinky nebo losos). A pozor, musí se jednat zejména o účinné složky DHA a EPA (tělo je využije až z 90 %).

Dalším zdrojem jsou avokádo, lněné semínko či ořechy. Ty však obsahují účinnou mastnou kyselinu ALA, která je pro tělo využitelná jen z cca 5 %. Pokud nekonzumujete mořské ryby alespoň 3x týdně, je vhodné zvážit kvalitní doplňky stravy (zaměřte se na menší kapsle - lépe se spolknou a vysoký obsah DHA a EPA). Tělo se vám odvděčí. Posílíte nejen mozek, ale i svou imunitusrdceoči nebo podpoříte svou redukční dietu. Muži jistě ocení i pozitivní vliv Omega 3 na potenci.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1