Ořechy - poklad nejen pro Popelku

Ořechy - poklad nejen pro Popelku

Ořechů existuje celá řada. A ať už budete jíst lískové, kešu, para, vlašské, pistáciové nebo kokosové, vždy si můžete být jistí, že děláte něco pro své zdraví. Podívejte se s námi na jejich skvělé vlastnosti.

Spoustu kvalitních bílkovin i nenasycených tuků najdete právě v ořeších. Zároveň obsahují vitamíny, minerály a železo. Díky svým vlastnostem dobře působí na nervovou soustavu, srdeční i cévní choroby a dokáží regulovat krevní tlak. Ovlivňují i dráhy ledvin, tlustého střeva a plic. Jejich listy, slupky i kůra se často používají v kosmetice a léčitelství.

Vlašské ořechy

Máte-li hodně stresu v práci či doma, dejte si vlašské ořechy. Pomáhají na zklidnění nervů. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B1, B6, minerály a kyselinu listovou. Vytváří tělu ochranu před buněčným, cévním i rakovinovým onemocněním. Pozitivně působí také na mozek, plíce, ledviny i tlusté střevo. Jejich konzumací si vylepšíte kvalitu svých vlasů, nehtů i pokožky.

Lískové ořechy

Tyto oříšky pomáhají snižovat cholesterol. Obsahují zhruba 60 % tuků a 20 % cukrů. Ačkoli jsou vcelku tučné, objevují se v nich především mononasycené tuky. Ty pak pozitivně působí na cholesterol i cukr v krvi. Najdeme v nich také pěknou zásobu manganu, železa a vitaminu E. Jejich pojídání prospívá očím, pomáhá zpomalovat stařeckou demenci a fungování slinivky břišní. Olej, který vzniká při lisování ořechů, se používá v kosmetice a malířství.

Kešu ořechy

Jejich využití nespočívá pouze v konzumaci. Vyrábí se z nich víno, pálenka, ocet, džem nebo kompoty. Samozřejmě to není všechno ze samotných ořechů, ale z vylisované šťávy, kůry, větví apod. Najdeme v nich hořčík, železo, zinek, taniny a vitamin C. Skvěle fungují při revmatických bolestech.

Pistáciové ořechy

Pistácie nejen skvěle chutnají, ale také snižují hladinu cholesterolu v krvi a fungují jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Obsahují vitamíny E, K a B6, fosfor, hořčík, bílkoviny, cukry a tuky. Toho posledního mají ale o dost méně než jiné ořechy. Pomůžou vám také, když budete ve stresu. Uklidní vaše nervy a vylepší náladu. Jezte je i při náznacích nemoci, posilují imunitu.

Piniové a para ořechy

Piniové oříšky obsahují velké množství bílkovin a fungují skvěle na spalování. Stejně jako pistácie, pomáhají proti stresu a cholesterolu. Naproti tomu para oříšky chrání před různými typy rakoviny. To zajišťuje selen, který se v nich ve velké míře vyskytuje. Kromě toho v nich najdete také železo, hořčík, fosfor, vápník, draslík a mnoho vitamínů (A, B, E, D).

Ani ochutnáním dalších typů ořechů nic nepokazíte. Existují např. ještě pekanové, makadamové, maledivské atd. Každý obsahuje něco jiného, ale všechny jsou prospěšné. Pamatujte však, že ačkoliv jsou ořechy zdravé, neměli byste je konzumovat v nadměrném množství. Většinou se doporučuje hrst či dvě na den.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1