Hořčík – lepší než pilulky na uklidnění

Hořčík – lepší než pilulky na uklidnění

Když se řekne hořčík, vybaví se mnohým jako první příznak jeho nedostatku křeče. Je to tak, svaly bez hořčíku opravdu strádají, a to včetně svalu srdečního. Když si pohlídáte dostatečný příjem tohoto prvku, snížíte riziko infarktu či vysokého krevního tlaku.

Proč bychom měli na hořčík myslet stejně intenzivně, jaké třeba na vitamin C nebo mnohem víc probíraný vápník? Protože je to druhý nejvíc zastoupený prvek uvnitř všech buněk (tím prvním je draslík) a účastní se stovek enzymatických procesů. A tyto procesy v našem těle ovlivňují energetický metabolismus nebo třeba tvorbu bílkovin a nukleových kyselin – ty nejběžnější známe pod zkratkou DNA či RNA a jsou nositelkami genetické informace. Draslík také zlepšuje citlivost buněk k inzulínu a pomáhá tak v prevenci onemocnění cukrovkou. Teorie z posledních let hovoří i o protizánětlivém vlivu hořčíku. Při mezinárodních šetřeních, které se soustředily na úmrtnost na nádory vaječníků, prostaty a prsu, se ukázalo, že by dostatečný příjem hořčíku mohl před těmito zhoubnými chorobami chránit. Takže podtrženo a sečteno, bez hořčíku nemůže být nikdo v dobré kondici, spíš naopak.

Lýtko v křeči

O křečích jako signálu nedostatku hořčíku už byla řeč, obvyklé jsou noční spasmy dolních končetin a takové „zkřečované“ lýtko opravdu nepředstavuje příjemné probuzení. Prvotním příznakem bývají také nechtěné záškuby očních víček, pamatujete možná, že vám babička říkala, že to dělá myška v oku? Dlouhodobý nedostatek hořčíku komplikuje ukládání vápníku do kostí a vede k většímu riziku osteoporózy, zvláště u žen.  A bez hořčíku se také ve větší míře tvoří kameny v močových cestách. Aby byl ten neradostný výčet komplikací nedostatku hořčíku úplný, dodejme, že sem patří i nespavost, rychlá únava, problémy s koncentrací, padání vlasů a lomivost nehtů. No prostě je to pro psychiku i náš vzhled docela katastrofa.

Přidejte saláty, ořechy a vločky

Takže pokud vás trápí některé z příznaků, nečekejte a postarejte se, aby váš organismus měl hořčíku dostatek. Kde ho vzít? Nejlépe z potravy. Jeho nejlepšími zdroji jsou listová zelenina, ořechy, celozrnné obiloviny včetně ovesných vloček a také některé minerální vody. Tělo hořčík lépe využije, když ho dostává v menších dávkách v průběhu celého dne. Lidé, kteří jsou v neustálém stresu, jedí příliš tučných a slaných potravin, pijí hodně kávy a kofeinových nápojů či alkoholu, hořčík nadměrně vylučují a měli by jeho příjem zvýšit, třeba i formou doplňků stravy.

Minerálka, která uklidňuje

Hořčík se latinsky řekne magnesium. Odtud pochází i název karlovarské minerální vody Magnesia. V té je hořčíku víc než v jiných minerálkách. Ale opravdu slušnou hořčíkovou kúru dokáže poskytnout její „silnější“ sestra, léčivá minerální voda Magnésia extra, která v 0,7 litru obsahuje 218 mg hořčíku. Jeho denní doporučená dávka je přitom 375 mg. Podle studie, která loni probíhala v Ústavu ochrany a podpory zdraví Masarykovy univerzity v Brně, se prokázalo, že lidé, pravidelně pijící tuto silnou léčivou minerálku, lépe zvládali psychický stres a také se zlepšila jejich pozornost a soustředění. U žen bylo toto zlepšení dokonce větší než u mužů.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1