Bez cukru: Jak na tradiční cukroví bez výčitek a přebytečných kil

Bez cukru: Jak na tradiční cukroví bez výčitek a přebytečných kil

5 min. čtení Redakce
Ještě nemáte upečeno? Nevadí, stíháte. Zkuste to ale letos jinak. S cukr-free variantami tradičního cukroví se zbavíte závislosti na cukru a užijete si sladké svátky bez výčitek. Vyzkoušejte recept na zdravé cukroví.

Vánoce jsou symbolem pohody a rodinných setkání. Ačkoliv k nim cukroví neoddělitelně patří, většina obsahuje kombinaci nezdravých tuků, mouky a cukru. Příliš sladkostí může zkazit nejen sváteční pohodu, ale i dlouhodobě zatížit zdraví. Nadměrná konzumace způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, závislost, obezitu a oslabuje imunitní systém.

Cukr navíc aktivuje dopaminové receptory v mozku, což nás nutí opakovaně po něm sahat. Funguje podobně jako každá jiná droga. Abyste se závislosti zbavili, potřebujete dávku vytrvalosti. Ale nic není nemožné a začít můžete klidně o Vánocích.

Jak tedy držet tradice, upéct si to, co máte rádi, a zároveň udělat něco pro své zdraví? Klíčem je cukr vynechat nebo ho nahradit jednou z alternativ.

 

Recepty na cukroví bez cukru

Můžete být tradiční, ale zároveň péct zdravěji:

  1. Čím nahradit cukr? Používejte přírodní sladidla jako je med, stévie nebo kokosový cukr.
  2. Nahraďte bílou mouku: Zkuste celozrnnou, kokosovou, mandlovou nebo pohankovou mouku.
  3. Vyhýbejte se zpracovaným tukům: Použijte kvalitní máslo nebo kokosový olej.
  4. Inspirujte se raw cukrovím: Raw neboli nepečené dezerty uchovají živiny a jsou rychlé na přípravu.

 

Mandlové rohlíčky bez cukru

Ingredience:

  • 130 g mandlové mouky
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • vanilková esence

Postup:

  1. Smíchejte suroviny, těsto nechte 30 minut odležet v lednici.
  2. Vytvarujte rohlíčky silné 1-2 cm.
  3. Pečte 10-15 minut na 160 °C.
  4. Pokud se vám těsto nebude zdát dost sladké, použijte stévii nebo místo mandlí kešu ořechy.

 

Raw kuličky ze sušeného ovoce

Ingredience:

  • 400 g sušeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky)
  • 2 lžíce marmelády bez cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté kávy
  • 30 g nasekaných vlašských ořechů
  • Sladidlo – med, stévii

Postup:

  1. Sušené ovoce rozemelte v masovém strojku nebo mixéru.
  2. Smíchejte s ostatními surovinami.
  3. Tvarujte kuličky a obalujte v oříšcích.

 

Kokosové kostičky

Ingredience:

  • 180 g strouhaného kokosu
  • 4 lžíce medu
  • 6 lžíc kokosového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetku soli
  • Mandle
  • 160 g hořké čokolády (s min. 70 % kakaa)

Postup:

  1. Smíchejte suroviny a vypracujte těsto, aby se med s kokosem propojil.
  2. Směs vytvarujte do kostiček a dejte ztuhnout do ledničky nebo mrazáku.
  3. Rozpusťte si čokoládu, ve které kostky obalíte.
  4. Dozdobte mandlemi.

 

Zázvorové sušenky s pohankou

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 3-4 lžíce medu
  • 125 g pohankové mouky
  • 1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

Postup:

  1. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte med a promíchejte.
  2. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte zázvor a prášek do pečiva.
  4. Promíchejte, přidejte vychladlou směs másla a medu.
  5. Vypracujte těsto a vyválejte kuličky.
  6. Válečkem nebo dlaní kuličky rozvalte do tvaru sušenky a rozprostřete na plech
  7. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut na 180 °C.

 

K Vánocům tradičně cukroví patří, ale je možné si je užít i bez přebytečných kil a negativního vlivu na zdraví. Vyzkoušejte si letos připravit cukroví, které je nejen tradiční, ale ani neublíží. Dejte sbohem závislosti na cukru a užijte si sladké svátky bez výčitek.

 

Zdroje: Cukrfree kuchařka, iDnes

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1