Vánoce jsou symbolem pohody a rodinných setkání. Ačkoliv k nim cukroví neoddělitelně patří, většina obsahuje kombinaci nezdravých tuků, mouky a cukru. Příliš sladkostí může zkazit nejen sváteční pohodu, ale i dlouhodobě zatížit zdraví. Nadměrná konzumace způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, závislost, obezitu a oslabuje imunitní systém.
Cukr navíc aktivuje dopaminové receptory v mozku, což nás nutí opakovaně po něm sahat. Funguje podobně jako každá jiná droga. Abyste se závislosti zbavili, potřebujete dávku vytrvalosti. Ale nic není nemožné a začít můžete klidně o Vánocích.
Jak tedy držet tradice, upéct si to, co máte rádi, a zároveň udělat něco pro své zdraví? Klíčem je cukr vynechat nebo ho nahradit jednou z alternativ.
Recepty na cukroví bez cukru
Můžete být tradiční, ale zároveň péct zdravěji:
- Čím nahradit cukr? Používejte přírodní sladidla jako je med, stévie nebo kokosový cukr.
- Nahraďte bílou mouku: Zkuste celozrnnou, kokosovou, mandlovou nebo pohankovou mouku.
- Vyhýbejte se zpracovaným tukům: Použijte kvalitní máslo nebo kokosový olej.
- Inspirujte se raw cukrovím: Raw neboli nepečené dezerty uchovají živiny a jsou rychlé na přípravu.
Mandlové rohlíčky bez cukru
Ingredience:
- 130 g mandlové mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- špetka prášku do pečiva
- vanilková esence
Postup:
- Smíchejte suroviny, těsto nechte 30 minut odležet v lednici.
- Vytvarujte rohlíčky silné 1-2 cm.
- Pečte 10-15 minut na 160 °C.
- Pokud se vám těsto nebude zdát dost sladké, použijte stévii nebo místo mandlí kešu ořechy.
Raw kuličky ze sušeného ovoce
Ingredience:
- 400 g sušeného ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky)
- 2 lžíce marmelády bez cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté kávy
- 30 g nasekaných vlašských ořechů
- Sladidlo – med, stévii
Postup:
- Sušené ovoce rozemelte v masovém strojku nebo mixéru.
- Smíchejte s ostatními surovinami.
- Tvarujte kuličky a obalujte v oříšcích.
Kokosové kostičky
Ingredience:
- 180 g strouhaného kokosu
- 4 lžíce medu
- 6 lžíc kokosového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Špetku soli
- Mandle
- 160 g hořké čokolády (s min. 70 % kakaa)
Postup:
- Smíchejte suroviny a vypracujte těsto, aby se med s kokosem propojil.
- Směs vytvarujte do kostiček a dejte ztuhnout do ledničky nebo mrazáku.
- Rozpusťte si čokoládu, ve které kostky obalíte.
- Dozdobte mandlemi.
Zázvorové sušenky s pohankou
Ingredience:
- 60 g másla
- 3-4 lžíce medu
- 125 g pohankové mouky
- 1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
Postup:
- V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte med a promíchejte.
- Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte zázvor a prášek do pečiva.
- Promíchejte, přidejte vychladlou směs másla a medu.
- Vypracujte těsto a vyválejte kuličky.
- Válečkem nebo dlaní kuličky rozvalte do tvaru sušenky a rozprostřete na plech
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut na 180 °C.
K Vánocům tradičně cukroví patří, ale je možné si je užít i bez přebytečných kil a negativního vlivu na zdraví. Vyzkoušejte si letos připravit cukroví, které je nejen tradiční, ale ani neublíží. Dejte sbohem závislosti na cukru a užijte si sladké svátky bez výčitek.
Zdroje: Cukrfree kuchařka, iDnes
Foto: Shutterstock