Hubnutí není jen o hladu a potu

Hubnutí není jen o hladu a potu

Držíte diety, snažíte se sportovat a na kilometry daleko se vyhýbáte věcem jako je čokoláda, jenže kila jaksi neubývají? Napadlo vás někdy, že chyba může být ve vaší hlavě?

Hladovkou nic nezískáte

To, že budete hlídat každé své sousto, nebo se celé týdny krmit jen zeleninou nebo třeba citrusy, rozhodně nepřispějete k tomu, abyste se cítila dobře. A podobné to je s tím, když své tělo budete přepínat někde v posilovně. Budete akorát unavená, sice možná bez chuti k jídlu, ale bohužel i k životu. A takhle váš nový vysněný život s menší váhou přece nevypadá.

Jaký máte vztah s jídlem?

Také znáte tu situaci, kdy neodoláte nějaké kalorické bombě, jako je třeba kus výborného dortu a pak se za to nenávidíte? Pokud stále budete žít v tom, že když něco sníte, ztloustnete, akorát si jídlo začnete spojovat s negativními emocemi a budete řešit každé sousto. Snažte se spíše sebe sama přestat vnímat jako tu obézní ženu, co se na sebe ani nechce podívat do zrcadla. Protože když své vědomí budete stále přesvědčovat o tom, jak hrozně jste tlustá, hubnutí vám půjde o to hůř. Váš vztah s jídlem tedy vypovídá dost o tom, jaký vztah máte se sebou sama. Nebo přesněji se svým tělem. Než ho tedy zase začnete obviňovat z toho, kde jaké hrozné špeky má, raději se naučte ho mít ráda, přijmout ho a věřit mu, že to hubnutí zvládne.

V jídle štěstí nenajdete

Je zajímavé, že po tučném, sladkém a obecně velmi kalorickém jídle saháme v momentě, kdy nás něco trápí. Jídlem si pak kompenzujeme nějaké trápení, pocit, že nejsme šťastní. Jenže jídlo přináší jen velmi krátkou útěchu a pak se dostaví výčitky. Proto raději pátrejte po příčině, než řešit jen její následky. Pokud totiž dokážete změnit své myšlení, máte tu nejtěžší práci za sebou.

Hoďte to za hlavu

Také stále čtete články o dietách a hledáte tu nejúčinnější? Nebo si s kolegyní v práci stěžujete na své štíhlé spolupracovnice? Jednoduše řečeno, hubnutí, váha a vše s ní spojené je tím hlavním, co celý den řešíte? Zkuste na to chvíli úplně zapomenout. Asi se to snáze říká, než pak provádí, ale prostě alespoň na čas pusťte hubnutí a diety úplně z hlavy. Neznamená to, že byste se měla začít cpát a jíst nezdravě, spíš o tom jen neustále nedumejte. Věnujte se svým koníčkům, nehubnoucím kamarádkám, sportu, který vás baví a dalším zálibám (ideálně pohybovým). A myšlenky na hubnutí odložte. Uvidíte, že když nebude řešit každé sousto a doušek, půjde to snáze. I tělo se totiž dostane do větší pohody a to se pak i lépe hubne, než když jste stále ve stresu.

Na téma hubnutí se můžete inspirovat i články „Mýty o hubnutí a zdravé stravě,“ „Jak vyzrát na mlsání“ či „Které potraviny jsou při dietě tabu?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1