Jak změnit jídelníček po čtyřicítce?

Jak změnit jídelníček po čtyřicítce?

Také jste oslavila čtyřicáté narozeniny, nebo se to zanedlouho blíží? Pak byste se možná měla zamyslet nad tím, co si dopřáváte ve svém jídelníčku.

Po čtyřicítce přicházejí změny

Neznamená to, že hned, co sfouknete svíčky na svém narozeninovém dortu, u vás nastanou nějaké převratné změny. Spíše je potřeba si uvědomit, že metabolismus začíná více zpomalovat. To, co dříve nebyl „problém“ se najednou může výrazně projevit na vaší postavě. Ženy to mají navíc o to komplikovanější, že postupně přichází i menopauza, která zamává s hormony, náladou, ale i tělem. Proto je nasnadě začít již teď myslet na to, jak si i nadále udržet dobrou fyzickou i psychickou pohodu.

Život začíná

Zatímco dříve se právě oslava čtyřicátin brala jako hranice toho, kdy už jste prostě staří, dnes se to vnímá právě naopak. Mnoho žen dokonce rodí své první potomky. Někteří říkají, že právě až po čtyřicítce si začali život pořádně užívat, protože dříve jim chyběl pořádný nadhled, děti byly malé, starostí nepřeberně. Teď ale nastává ten pravý čas to rozjet. A aby vám v tom nic nebránilo, musíte být fit. Poradíme vám několik tipů, jak na to:

Omezte velikosti porcí, zato si dopřejte kvalitu – mění se spalování, a proto je nasnadě omezit množství především tučných a sladkých pokrmů a nahradit je něčím, co vaše tělo obohatí. Kvalitní a především živé potraviny. Dejte si v tomto směru záležet především na dobrých olejích.

Nezapomínejte na příjem tekutin – s přibývajícími roky se mohou objevit i problémy s trávením a zácpou. Abyste těmto nepříjemným pocitům předcházeli, dostatečně pijte. Ideálně čistou nesycenou vodu. Množství se odvíjí podle vaší hmotnosti a tělesné schránky, nemělo by to však být méně než litr a půl.

Trávení pomáhá vyloučit škodliviny z těla - Podporujte svá střeva, respektive jeho mikroflóru, tzv. mikrobiom. Ten se vám za péči odvděčí nejen zdravým vylučováním toxinů, ale i silnější imunitou. Zvážit byste měly i užívání vhodných probiotik (látek, které do těla dodají potřebné bakterie, které zpracují zbytky potravy). Zejména, pokud onemocníte a je nutné užívání antibiotik. Ty totiž až u 30 % dospělých vyvolají průjem, čímž z těla odejdou i potřebné živiny a voda. Bez užívání probiotik se pak může prodloužit i doba rekonvalescence.

Omezte sodík – přijímáme ho v podobě soli a pokud to s ním dlouhodobě přeháníme, nepřinese nám to nic dobrého. Mohou se objevit problémy se zadržováním vody, vysokým krevním tlakem, ohrožuje ledviny a v období menopauzy se významně podílí i na potížích s nadýmáním. Proto čtěte pozorně etikety, mnohdy je sůl i tam, kde bychom ji nečekali. Třeba ve sladkém pečivu.

Myslete na své svaly – po čtyřicítce dochází k úbytku svalové hmoty, takže je důležitý nejen dostatečný pohyb, ale i přísun bílkovin, které vaše svaly ochrání a tělo si bude brát energii jinde. Jezte proto dostatek libového masa, kysaných mléčných výrobků, ale i luštěnin či ořechů.

... a také na své kosti – jak už je známo, s přibývajícím věkem dochází k řídnutí kostí. Proto je důležité zvýšit v tomto období příjem vápníku - kysané mléčné výrobky, mák, špenát, kapusta, ale i luštěniny či oříšky. I v tomto případě zvažte kvalitní potravinové doplňky. Buď vitamín D3 (spolu s K2), které podporují správnou funkčnost svalového aparátu nebo specializované přípravky s vápníkem (zvolte takové, kdy vápník pochází z mořských zdrojů, neboť tělo je schopné jej lépe zpracovat).

Rozhodně si pamatujte, že není nutné po čtyřicítce nastolit přísnou dietu. Tím ničemu nepomůžete. Jen prostě víc myslete na to, co jíte, než se do toho pustíte. A pokud si chcete dopřát opravdu něco navíc, zkuste ženšen, který již mnoho tisíc let funguje jako přírodní ochranitel našeho organismu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1