Ženšen: kořen života

Ženšen: kořen života

Kořeny. Nejen ty rodinné, ale i ty rostlinné nám mohou být velmi prospěšné. Mezi ty „nejúčinnější“ dozajista patří ženšen. O blahodárných účincích ženšenu na lidských organismus věděli naši předci již před mnoha tisíci lety. Čím nám může prospět v současné moderní době?

Kde má kořen kořeny?

Ženšenu existuje několik odrůd, nás ale zajímá především ženšen pravý neboli Všehoj ženšenový. Roste především v horských oblastech Číny, Korei, a východního Ruska. Jedná se o dlouholetou rostlinu, která může růst až několik set let. Sklízet se mohou kořeny nejméně pět let staré, protože jen ty mají dostatečnou koncentraci prospěšných látek. Blahodárné vlastnosti získává především díky drsnému podnebí, v němž roste. Kořen dokáže přežít suché letné měsíce i teploty velmi hluboko pod bodem mrazu. Nadzemní část, jež kvete bílými květy a má červené bobule, vždy odumře, aby následující rok znovu obrazila. Do Evropy se dostal zhruba ve 13. století spolu s cestovateli. Zpočátku si ho však mohli dopřát jen ti bohatší. Až postupem času se stal dostupný i obyčejným lidem. Podle čínské medicíny je to lék na všechno, protože samotný kořen připomíná lidské tělo.

Co se v něm skrývá?

V ženšenu se ukrývá opravdu malý poklad. Najdeme v něm aminokyseliny, vápník, fosfor, mangan, měď, železo, hořčík, zinek, ale i řadu vitamínů skupiny B, vitamín C a E a mnoho dalšího. Navíc obsahuje saponinové glykosidy, které jsou tím, co ze ženšenu dělá prostředek, který schvaluje i Světová zdravotnická organizace. Podle ní sice není univerzálním lékem, za který byl dříve považován (neproběhlo dokazující kolečko odpovídajících klinických testů), ale jeho vliv na zlepšení fyzické i duševní stránky našeho zdraví je neoddiskutovatelný.

Čím nás ženšen může obohatit?

Ve východní medicíně je ženšen považován doslova za zázrak. Již jeho tvar připomínající člověka napovídá, že si umí poradit s tělem jako celkem. Kromě toho má i pozitivní vliv na psychickou stránku. Díky svým účinným látkám vyvolává potřebné (harmonizační) reakce v těle, čímž pomáhá organismu vyrovnat se se stresem, dodává mu energii a zároveň přispívá ke klidnému spánku (nejen tím, že s klidnou hlavou se lépe spí). To vše nám pomáhá cítit se dobře a vyrovnaně. Kromě toho podporuje činnost mozku, a to hlavně tím, že zlepšuje paměť a pozornost.

Velkým přínosem je podpora imunitního systému, protizánětlivé působení, pomoc v boji proti přirozenému stárnutí a schopnost tlumit bolest. Sáhnout byste po něm měli i tehdy, pokud vás trápí vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, potíže trávením či vysokou hladinou cukru v krvi. Ženy potěší, že zrychluje spalování tuků, tedy pomáhá hubnout. Umí i rozjasnit pleť a stimulovat růst vlasů. Nejen muži ocení schopnost ženšenu udržet sexuální aktivitu.

Jak si ho dopřát?

Dnes je na trhu k dostání ženšen hned v několika variantách. Můžete si vybrat, jestli vám bude více vyhovovat formou sypkého prášku či kapslí, které mohou být v kombinaci ještě s jinými prospěšnými látkami (například vitamín C, či řada vitamínů B). Pokud chcete svou kondici podpořit, je vhodný i pro dlouhodobější užívání. Tato investice do zdraví se rozhodně vyplatí!

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1