Zdravá snídaně: 3x smoothie pro skvělou náladu, zdraví a energii

Zdravá snídaně: 3x smoothie pro skvělou náladu, zdraví a energii

Ráno je nejdůležitější část dne, a jaké si ho uděláme, záleží převážně na nás. Je to nový den, nové možnosti a příležitosti. Můžete ho přivítat ve spěchu a napětí si s sebou nést celé dopoledne. Nebo si vytvořit doma oázu klidu a začít den plní pozitivní energie. Skvělým způsobem, jak si hned po ránu zlepšit náladu, je dobré jídlo, zdravá snídaně.

V posledních letech jsou velice oblíbená tzv. smoothies. Možností, jak se zhostit přípravy této zdravé snídaně je nespočet. Můžete rozmixovat ovoce, kombinovat je se zeleninou, přidat oříšky, semínka i různé plody. Každá obsažená složka má pro tělo jiné účinky. Ranní koktejl tak může podpořit imunitu, pomáhat snižovat cholesterol nebo jen dodat energii.

Zdravá snídaně: Smoothie plné energie

Ne všichni vstávají vyspaní do růžova. Většina lidí potřebuje trochu nakopnout, aby se cítila lépe. Vhodnou základní složkou takových smoothies je banán. Zasytí a je cenným zdrojem draslíku, vitaminu B6, C, hořčíku a dalších minerálů. Vitamin B6 se například podílí na tvorbě serotoninu v mozku. Zjednodušeně řečeno je hormon „naší dobré nálady“. Banán je zároveň plný vlákniny a v kombinaci s oříšky nebo ovesnými otrubami se může stát výživnou snídaní nebo zdravou svačinou, které zasytí a obsahuje všechny potřebné živiny. Ořechy, zejména vlašské, jsou také dobrým zdrojem zdravých omega 3 mastných kyselin prospěšných pro srdce. Ovesné otruby zase pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

  • 1 celý banán
  • 1 menší sklenka mléka
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • Hrst ovesných otrub

Do mixéru nebo výrobníku na smoothie nakrájejte banán, zalijte mlékem, přisypte ořechy a otruby a rozmixujte. Výslednou lahůdku si můžete vychutnat doma nebo vzít v uzavíratelném kelímku s sebou na cestu do práce. Pro klidnější ráno je vždy lepší posnídat doma, proto pokud ráno nechcete přípravou ztrácet zbytečně čas, připravte si ingredience na stůl.

Rakytníkový elixír – zdravá energie i imunobudič

Velice oblíbená jsou jako zdravá snídaně nebo zdravá svačina smoothie z ovoce, které je bohaté na vitamin C. Podpora imunity je v dnešní době obzvlášť důležitá a spojením vhodných potravin toho můžete dosáhnout. Připravit ho můžete z rakytníku, který je výrazným zdrojem vitaminu C, banánu, mrkve, citrusů a lněného semínka. Rakytník obsahuje i vitaminy A, E, B a množství minerálů. Podporuje imunitní systém, pomáhá při detoxu, podporuje rozpouštění hlenů a má povzbuzující účinky. Proto je dobré pít ho ráno nebo dopoledne jako „nakopávač“ energie a imunity. Doplnit můžete o lněná semínka, která obsahují vitaminy B a E, a jsou zdrojem mnohých minerálů , nebo o chia semínka. Ta jsou výbornými antioxidanty, podporují správnou funkci srdce a cév, snižují cholesterol a známé jsou i pro svůj protizánětlivý účinek.

  • 1 banán
  • 1 mrkev
  • 1 menší sklenka vody
  • 1 dobře oloupaný pomeranč/grep
  • Hrst rakytníku
  • Lněná a chia semínka dle chuti

Všechny ingredience najednou nebo postupně rozmixujte. Některé stroje mají méně sekacích nožů, nezvládnou nápor a jejich zaseknutí zdrží a otráví přípravu. Pomeranč a grep si můžete oloupat a zbavit celé kůry i bílé části den dopředu a uložit v mističce v lednici. Nejjednodušší je jen rozpůlit a vymačkat z nich čistě šťávu a zbytek vyhodit, ale zbytečně byste přicházeli o cenu vlákninu. Výsledný nápoj může být výrazně kyselý a ne pro každého snesitelný. Zkuste přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany na zjemnění.

Zeleninová bomba

Zdravá svačina může být zeleninové smoothie z rajčat, mrkve a celeru. Rajčata jsou zdrojem červeného barviva lykopen, který snižuje hladinu cholesterolu a působí pozitivně na cévy. Mrkev i celer obsahují vitaminy B, C, A, K, kyselinu listovou a důležité minerály. Důležitou složkou je i obsažená vláknina. Pro přirozeně sladší chuť přidejte do smoothie i jablko.

  • 4 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • Kousek kořenového celeru
  • Čerstvá bazalka

Oloupejte mrkev, celer, vyřízněte jádřinec z jablka a tvrdší část z rajčat. Vše nakrájejte, vhoďte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Ozdobte bazalkou.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1