Nakoukněte banánům pod slupku

Nakoukněte banánům pod slupku

Nejspíš si říkáte, že o banánech se už nemůžete dozvědět nic nového. Ale opravdu víte, co všechno dokážou s naším zdravím? A jak skvělé jsou v kuchyni? Pochutnat si můžete třeba na banánové bábovce či muffinech.

Žlutý zázrak

Banány patří mezi celosvětově nejoblíbenější ovoce a koupíte je téměř všude. Původně jsou z jihovýchodní Asie, dnes se však díky skleníkům pěstují i všude jinde po světě. Banánů existuje několik druhů. Jednak to jsou červené banány, které se liší víceméně jen barvou slupky (a také cenou), dále baby banány, které jsou údajně nejchutnější a pak banány přímo určené na vaření, které se konzumují až po tepelné úpravě. K obyčejné svačině nebo na pečení se ale skvěle hodí právě ty žluté, tedy ty nejdostupnější a nejlevnější.

Co ukrývají?

Pokud necháme stranou otázku, jak moc ztratí banány živiny kvůli tomu, že k nám putují nezralé a až tady dozrávají, je to zásobárna blahodárných látek. Najdeme v nich draslík, hořčík, měď, dále vitamíny C a B6 a vlákninu, konkrétně pektin. Koukněte na působení daných látek do našeho slovníčku.

Díky nižšímu glykemickému indexu pomáhají banány snižovat hladinu cukru v krvi, předcházet hladu a jsou tak skvělým pomocníkem třeba při hubnutí. Díky vláknině pečují i o naše střeva a jejich správnou funkci. Vysoký obsah draslíku zase pomáhá udržovat ve formě naše srdce a snižovat krevní tlak. Tak jako u většiny druhů ovoce a zeleniny, i banány jsou bohaté na antioxidanty. Celkově jsou skvělou svačinou na cesty, která nám rychle dodá energii a ještě zlepší náladu.

Co s přezrálými banány?

Také se vám během svátků nakupilo ovoce, které sice vypadalo hezky na ovocné míse, ale nikdo se ho ani nedotkl? Zbyly vám třeba právě i přezrálé banány? Právě takové ty hnědé, měkké kousky se skvěle hodí na pečení. Máte chuť na banánovou bábovku, banánové muffiny, nebo chlebíček? Tady je recept na základní těsto, ze kterého vykouzlíte nejednu pochoutku. Do těsta navíc můžete před pečením zamíchat vše, co vám chutná. Například sušené ovoce, kousky čokolády, oříšky, semínka apod. Díky sladkosti banánů navíc nebudete muset tak sladit. Do těsta se hodí opravdu i hodně přezrálé banány, které se navíc snadněji rozmačkají.

Základní banánové těsto

Ingredience: 3 ks zralých banánů, 2 vejce, 150g změklého másla, 1 pl hnědého cukru (případně může být i vanilkový), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 pl kypřícího prášku do pečiva

Postup: Nejprve si zvlášť v misce či talíři rozmačkáme banány vidličkou na jemnou kašičku. Do větší misky, v níž můžete mixovat, si dejte žloutky a cukr a vše vyšlehejte do pěny. Ze zbývajících bílků si udělejte sníh. Do vajec s cukrem zašlehejte změklé máslo a banány. Pokud chcete těsto hnědé, lze v tento okamžik přidat i lžíci kakaa. Banány se zbylou směsí šleháme, dokud nezmizí větší hrudky. Poté postupně přidáme mouku, těsto by mělo mít stále mírně tekutou konzistenci, aby šlo vylít do vymazaných formiček či plechu. Na závěr přidáme prášek do pečiva a sníh, který již zapracujeme jen ručně pomocí vařečky. Pečeme zhruba 15 minut na 180 stupňů (vyzkoušíme pomocí špejle, zda se těsto nelepí). Poté necháme vychladnou a podáváme.

Tlačí vás čas? Pak zkuste ten nejjednodušší recept na palačinky na světě: jeden přezrálý banán smíchejte se dvěma vajíčky a přisypejte pár lžic nastrouhaného kokosu a smažte dozlatova. Ideálně zpočátku pod pokličkou.

Dobrou chuť!

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1