Zinek pomůže proti nachlazení

Zinek pomůže proti nachlazení

Zinek patří mezi prvky, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu. Především v těchto měsících je jeho dostatek rozhodující, protože pomáhá v boji s infekcemi a posiluje imunitní systém.

Když zinek schází

I když není množství zinku v našem organismu příliš vysoké, asi jen kolem 2 gramů, jeho nedostatek má na fungování našeho organismu velký vliv. Může způsobovat špatné a pomalé hojení ran, zhoršování paměti, poruchy smyslového aparátu (čich, chuť, zrak) a u mužů sníženou funkci pohlavních orgánů, protože má dopad na tvorbu hormonů. Mezi viditelné symptomy nedostatku zinku patří například popraskané koutky úst.

Prevence nachlazení

Máte-li ho ve stravě dostatek, pomůže vám předcházet nachlazení, ale i v boji s chronickým onemocněním, při únavě, špatné funkci štítné žlázy či při osteoporóze. Posiluje imunitní systém, takže pomáhá i proti chřipce či jiným virovým onemocněním.

Postačí pestrá strava

Zinek se hojně vyskytuje v potravinách, které jsou zároveň bohaté na bílkoviny. Najdeme ho tedy v hovězím, kuřecím či vepřovém mase, ale i ve vejcích, sýrech, obilninách, luštěninách či ořechách. Výtečným zdrojem jsou i vnitřnosti, především játra, dále pak jmenovitě zmiňme krevety, ústřice, ale i droždí nebo dýňová semínka. Lépe se však vstřebává z živočišných zdrojů, nežli z těch rostlinných.

Potřebu zinku většinou pokryje vyvážená a pestrá strava, v některých případech je však lepší dodávat zinek i pomocí potravinových doplňků, jenž je na trhu celá řada. Týká se to především dospívajících jedinců, nemocných či těhotných žen, u nichž spotřeba zinku roste, protože se podílí na vývoji plodu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1