Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Jahodové knedlíky: Recepty pro celou rodinu

Publikováno: 6.7.2020
Jahodové knedlíky: Recepty pro celou rodinu

Veronika Vágnerová

Redaktorka

Více o autorovi

Sezóna jahod je v plném proudu. Oblíbeným letním plodům odolá jen málokdo. A jestli patříte k těm, kdo se snaží příjem ovoce mírnit kvůli cukrům, u jahod můžete s klidným svědomím udělat výjimku. Jedná se totiž o velmi dietní ovoce. Sto gramů jahod obsahuje stejné množství kalorií jako poloviční množství černého rybízu. O důvod více, proč je zařazovat v létě do jídelníčku. Třeba v podobě oblíbených jahodových knedlíků.

Jahodová síla

Jahody jsou plné vitaminu C a vlákniny, obsahují i kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Jsou přírodními antioxidanty, mají vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů katechinu a kvercetinu. Ty působí blahodárně na kardiovaskulární systém, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou velmi vhodné pro lidi s vysokým tlakem.

Receptů na jahodové knedlíky je nepřeberné množství a každá hospodyňka má svůj oblíbený. Ovocné kynuté knedlíky našich babiček potěší milovníky klasiky a jste-li zkušená kuchařka, není důvod je rodině k obědu nepřipravit. Vyzkoušet můžete i oblíbené tvarohové těsto, na nějž vám nabízíme hned 3 recepty v různých variacích.

Jahodové knedlíky z kokosové mouky

Těsto:

  • 1 tvaroh v kostce
  • 2 vejce
  • 60 g kokosové mouky
  • citronová kůra

Zdobení:

  • mletý mák
  • strouhaný kokos nebo kokosové chipsy
  • čerstvé jahody
  • řecký jogurt

Všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta a vyválejte kuličky. Vhoďte do vroucí vody a vařte asi 5 minut, nebo dokud samy nevyplavou na hladinu. Mezitím si připravte mletý mák, kokos a čerstvé jahody. Půlku jahod nakrájejte na kousky, druhou půlku rozmačkejte s řeckým jogurtem.

Ještě teplé knedlíčky obalte v mletém máku a přelijte jahodovo-jogurtovou zálivkou. Nakonec posypte kousky jahod a kokosem. 

Zdroj receptu: @fit_style_with_eli

Recept na jahodové knedlíky podle Romana Pauluse

Ingredience:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g dětské krupice
  • 2 citrony (kůra)
  • sůl, vanilkový cukr dle chuti
  • cukr krystal dle chuti
  • rum
  • čerstvé jahody
  • strouhanka
  • skořice mletá
  • zakysaná smetana (18 % tuku)
  • čerstvá máta

Tvaroh smíchejte s vejcem a rozpuštěným máslem, osolte, přidejte vanilkový a krystalový cukr dle chuti, citronovou kůru, mouku a krupici. Dobře zamíchejte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Těsto rozdělte na menší části, do kterých zabalte jahody. Vařte podle velikosti 4 – 6 minut, jahody by neměly být rozvařené, pouze prohřáté. Po uvaření obalte v orestované strouhance s trochou cukru a skořicí. Podávejte se lžící zakysané smetany ozdobené čerstvými jahodami a mátou.

Tip: Vodu, ve které se budou knedlíky vařit, ochuťte vanilinovým cukrem, nakrájenou citronovou kůrou a trochou rumu.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Ingredience:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g pohankové mouky (jemně mleté nebo celozrnné)
  • čerstvé jahody
  • mák, strouhaný perník nebo lehce opražená strouhanka
  • máslo na polití

Tvaroh, cukr a mouku zpracujte do vláčného těsta. Pokud se těsto lepí, přisypte trochu mouky. Z těsta postupně odebírejte menší kousky, do kterých zabalíte vždy jednu jahodu. Vařte v mírně osolené vroucí vodě, než samy nevyplavou. Hotové knedlíky obalte v mletém máku nebo perníku a strouhance. Závěrem polijte rozpouštěným máslem.

Na co všechno se jahody hodí, si přečtěte i v článku Přivítejte jahodovou sklizeň.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)