Jahody jsou plné vitaminu C a vlákniny, obsahují i kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Jsou přírodními antioxidanty, mají vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů katechinu a kvercetinu. Ty působí blahodárně na kardiovaskulární systém, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou velmi vhodné pro lidi s vysokým tlakem.
Receptů na jahodové knedlíky je nepřeberné množství a každá hospodyňka má svůj oblíbený. Ovocné kynuté knedlíky našich babiček potěší milovníky klasiky a jste-li zkušená kuchařka, není důvod je rodině k obědu nepřipravit. Vyzkoušet můžete i oblíbené tvarohové těsto, na nějž vám nabízíme hned 3 recepty v různých variacích.
Těsto:
Zdobení:
Všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta a vyválejte kuličky. Vhoďte do vroucí vody a vařte asi 5 minut, nebo dokud samy nevyplavou na hladinu. Mezitím si připravte mletý mák, kokos a čerstvé jahody. Půlku jahod nakrájejte na kousky, druhou půlku rozmačkejte s řeckým jogurtem.
Ještě teplé knedlíčky obalte v mletém máku a přelijte jahodovo-jogurtovou zálivkou. Nakonec posypte kousky jahod a kokosem.
Zdroj receptu: @fit_style_with_eli
Ingredience:
Tvaroh smíchejte s vejcem a rozpuštěným máslem, osolte, přidejte vanilkový a krystalový cukr dle chuti, citronovou kůru, mouku a krupici. Dobře zamíchejte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici. Těsto rozdělte na menší části, do kterých zabalte jahody. Vařte podle velikosti 4 – 6 minut, jahody by neměly být rozvařené, pouze prohřáté. Po uvaření obalte v orestované strouhance s trochou cukru a skořicí. Podávejte se lžící zakysané smetany ozdobené čerstvými jahodami a mátou.
Tip: Vodu, ve které se budou knedlíky vařit, ochuťte vanilinovým cukrem, nakrájenou citronovou kůrou a trochou rumu.
Ingredience:
Tvaroh, cukr a mouku zpracujte do vláčného těsta. Pokud se těsto lepí, přisypte trochu mouky. Z těsta postupně odebírejte menší kousky, do kterých zabalíte vždy jednu jahodu. Vařte v mírně osolené vroucí vodě, než samy nevyplavou. Hotové knedlíky obalte v mletém máku nebo perníku a strouhance. Závěrem polijte rozpouštěným máslem.
Na co všechno se jahody hodí, si přečtěte i v článku Přivítejte jahodovou sklizeň.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com