Proč by nám doma neměl chybět tvaroh?

Proč by nám doma neměl chybět tvaroh?

Tvaroh je nejen skvělý pomocník v kuchyni, díky kterému vytvoříte lahodné dezerty, ale i výtečné pomazánky. To však není vše, čím je tvaroh zajímavý...

Tvaroh: Zdraví v krabičce

Tvaroh je mléčný výrobek, který se vytváří pomocí sražení kaseinu, jedné ze základních mléčných bílkovin. Údajně se vyráběl již před 4 tisíci lety. Podle obsahu tuku ho dělíme na nízkotučný, polotučný a tučný. K dostání je nejen ve vaničce, ale i tužší konzistence v kostce. Kromě bílkovin a tuků obsahuje i řadu prospěšných látek: vápník, hořčík, zinek, měď, dále vitamíny A, D, E, ale i aminokyseliny a některé vitamíny skupiny B.

Tvaroh na kosti i proti vlčímu hladu

Tvaroh je nejčastěji spojován s podporou našich kostí a zubů (zejména kvůli obsaženému vitaminu D), nicméně jeho pravidelnou konzumaci uvítá celé naše tělo: díky obsaženým látkám může být vhodnou součástí prevence rakoviny, snižuje cholesterol a upravuje trávení. Vhodný je i pro všechny, kteří se snaží držet diety. Tvaroh totiž dodá potřebné bílkoviny a na dlouho zasytí. To je dáno tím, že bílkoviny obsažené v tvarohu tráví pomaleji než u jiných potravin. Tvaroh nás tedy zbaví též návalů vlčího hladu.

Tvaroh v kuchyni

Tvaroh se vyznačuje tím, že velmi dobře přejímá chutě, a navíc neztrácí nic ze svých kvalit. A to, ani když je tepelně upraven. Hodí se tak nejen na přípravu pomazánek (rybí, česneková, ředkvičková, vajíčková apod.), ale i pro přípravu dezertů. Můžete si připravit tvarohovou bábovku, ale třeba i tvarohové knedlíky, oblíbené míša řezy či tvarohový pohár s ovocem. Fantazii se v tomto případě opravdu meze nekladou.

Tvaroh v domácí „kosmetice“: Krém proti vráskám

O vnitřních účincích tvarohu na naše tělo už jsme si řekli, víte ale, že tvaroh se skvěle hodí i při výrobě domácích pleťových masek? Tvarohová maska osvěží pleť, dodá jí potřebné živiny a vypne vrásky. Co budete potřebovat? 3 lžíce tvarohu (ideálně tučný), čajovou lžičku medu v tekutém stavu, 1 vaječný bílek.

Směs vyšlehejte co nejvíc dohladka a naneste na očištěnou pleť. Nechte působit zhruba 15 až 20 minut, a poté důkladně smyjte. Pokud vás trápí spíše suchá pleť, přidejte k tvarohu nastrouhanou okurku a smíchejte. Pak opět jen naneste a nechte působit.

Když vás něco bolí

Účinky tvarohu rozhodně využijete i tehdy, pokud se spálíte na sluníčku. Stačí pak rozetřít vychlazený tvaroh na postiženém místě a hned se vám uleví. Tvaroh z těla vytahuje horkost, proto se dělají tvarohové zábaly například i při horečce, angíně či na bolavé svaly a klouby. Tento zábal ale pomůže i kojícím ženám, které mají problémy se záněty prsou. Tvaroh buď rovnou přikládejte na tělo a pak přikryjte bavlněnou plenou a nebo ho rozetřete do plátýnka (zhruba 2 cm vrstvu) a to pak ještě překryjte například ručníkem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1