Zahrada po celý rok: Červenec

Zahrada po celý rok: Červenec

První prázdninový měsíc je tu a naše smysly si na zahradě doslova užívají. Kvetoucí letničky a trvalky přináší potěchu pro oko a dozrávající ovoce a zelenina dokonale uspokojí chuťové buňky. Je čas pro zasloužený relax, ale zapomenout nesmíme ani na práci, po níž zahrada v červenci volá.

Trávník a květiny v okrasné zahradě

Tolik barev, co nám zahrádka v tuto dobu nabízí, musí potěšit každé oko. Letničky a trvalky jsou v jednom květu. Ty odkvetlé nezapomínejte odstraňovat, takový vlčí bob, šalvěje, ostrožky či denivky se vám za to odvděčí a nasadí znovu poupata. Budete se tak moci kochat jejich krásou po celé léto. Pokud si chcete vyzdobit i váš domov, ostříhejte si levandule, kopretiny nebo cínie v rozpuku poupat. Ve váze vám vydrží dlouho a navíc podpoříte další kvetení rostlinky samotné. Nejrůznější květy (pivoněk, levandulí, růží atd.) můžete také sbírat na sušení a využít později na výrobu potpourri. I na skalkách nám řada skalniček postupně odkvétá. Opět nezapomínejte květy obírat či stříhat. U netřesků odstraňte celou odumřelou odkvetlou růžici, aby se prázdné místo mohlo následně zaplnit novým výhonem.

Všechny kvetoucí rostlinky, ty v záhonech, nebo balkónové květiny v truhlících a nádobách, je potřeba pravidelně přihnojovat. Rychlým růstem a kvetením se rostlinky snadno vyčerpávají a je nezbytné živiny doplňovat.

Jako každý měsíc již od časného jara se ani teď nevyhneme péči o trávník. Tráva sice neroste už tak rychle jako v červnu, přesto ji musíme pravidelně 1x za týden, či čtrnáct dní posekat. Vždy zhruba o jednu třetinu. A protože teploty jsou přes den hodně vysoké a vy v trávníku jistě nechcete mít proschlá holá místa, je vhodné trávu rovněž zavlažovat. Vlastníte-li zavlažovací systém, máte vyhráno. Pokud ne, je dobré si pořídit alespoň různé rozprašovací koncovky na hadice a trávník mlžit. Ideální dobou je brzké ráno nebo večer.

Sklízíme dary zeleninové zahrádky

Na zeleninové zahrádce nám toho stále více dozrává a my se tak můžeme radovat z dobře odvedené práce. Pravděpodobně i vy si již pochutnáváte na lahodném hrášku, brokolici, kedlubnách, ale i prvních cuketách. Máte-li skleník, pravděpodobně již sklízíte i papriky, rajčata a salátové okurky. Brzy se jich dočkají i majitelé pouze venkovních zahrádek, navíc budou moci začít zavařovat okurky nakládačky. Tak co, jste s letošní zeleninovou úrodou prozatím spokojeni?

U rajčat i nadále průběžně vyštipujeme zálistky, aby měla rostlinka dost síly na dozrávání plodů. Pravidelně kontrolujeme případný vznik plísně, a to i u okurek, protože pokud se objeví, je nutné ihned zasáhnout. Odstranit napadené listy a rostlinku ošetřit měďnatými přípravky. Plísni nahrává vlhké počasí, které pochopitelně neovlivníme. V naší moci je pouze zálivka, kterou nikdy neprovádíme na list, čímž bychom plísni napomáhali, ale jen ke kořenům.

Sklízet budeme v červenci i cibuli a česnek. Někomu může dělat problém poznat, kdy přesně tyto plodiny sklízet, aby byly správně zralé, ale ne přezrálé. Nápovědou může být u cibule zasychající nať a u česneku pak narovnávající se květní stvol. Česnek sklízíme dle odrůdy přibližně od začátku července do poloviny srpna. Splétáme ho do věnců nebo copů a necháme ve stínu v průvanu sušit 2-3 týdny. Cibule dozrává zhruba od poloviny července, pokud jste ji pěstovali ze sazečky.

V červenci je vhodná doba i pro výsev. Stále ještě můžete vysévat letní hlávkové saláty, čínské a pekingské zelí, kadeřávek, špenát, kapustu či pór.

Ani úroda ovoce se nenechá zahanbit

Samozřejmě, ani na ovoce nesmíme zapomenout! Stále ještě si užíváme úrodu jahod. Přiznejte se, kolikrát už jste letos měli jahodové knedlíky? Pokud už jste své chuťové buňky pro letošek jahodami uspokojili dostatečně, nezapomeňte si udělat zásoby do mrazáku, protože v zimě jako když je najdete. Po sklizni je potřeba se o jahodníky postarat. Zhruba 14 dní poté, co sklidíte poslední úrodu, jahodníky vyplejte, odstraňte staré, usychající či napadené listy, keříky můžete i přihnojit. Postranní výhony ostříhejte, nebo je nechte dobře zakořenit, pak je odstříhněte a vysaďte. Červenec (pokud není až příliš sucho) je na to velmi vhodnou dobou. Rostlinky se stihnou pěkně rozrůst a příští rok vám dají bohatou úrodu. Výměnu jahodníků za nové bychom měli provádět přibližně po 3 letech. Starší rostlinky méně plodí, navíc bývají napadeny chorobami a škůdci. Ať už nově zasazené nebo i původní jahody nezapomínejte zalévat během celého léta, pokud je srážek nedostatek. Jahody mají poměrně mělké kořeny a byla by škoda je nechat uschnout.

Své plody nám ve velkém dávají také třešně, višně, meruňky, rybíz, maliny či borůvky. Máte-li na své zahrádce letní odrůdu jablek, dočkáte se koncem měsíce dalšího zpestření ovocné nadílky. No řekněte, nesbíhají se vám sliny jen při pomyšlení na lahodný štrúdl z letních jablek? Ovocné stromy mohou trápit nejrůznější škůdci. Proti obalečům na jabloních či švestkách můžete rozvěsit světelné a feromonové lapače či lepové pásky. Likvidujte pravidelně také spadané plody, abyste zamezili dalšímu šíření škůdců a chorob.

Na co ještě nezapomenout?

  • Bylinky – v červenci je ideální doba pro sběr bylinek jako je máta, meduňka, majoránka, měsíček, tymián. Stříhejte je přibližně 5 cm nad zemí, aby mohly znovu vyrůst.
  • Živé ploty – bujně rostoucí keře potřebují fazónu. Ostříhejte je do požadovaných tvarů.
  • Kompost – pravidelně ho doplňujete rostlinnými zbytky z kuchyně, posekanou travou, zeminou? Pak ho alespoň jednou za léto přehoďte, tedy to, co je navrchu musí dovnitř a naopak.
  • Plevel – věčné téma, bohužel stále aktuální a boj s ním nám skončí až se zimou.
  • Mšice – je to s nimi podobné jako s plevelem, také máte pocit, že se jich snad nejde zbavit. Pravidelně kontrolujte všechny rostlinky a škůdce ohniskově likvidujte.

Ale aby to nebylo jen o práci. Určitě máte na zahradě i nějaký ten váš relaxační koutek, ať už je to lehátko, zahradní posezení či houpací síť. A kdy jindy si je do sytosti užít, než teď v létě? Tak s chutí do toho, ať načerpáte síly na další zahradnické práce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1