Menstruační plavky a kalhotky, léto bez omezení!

Menstruační plavky a kalhotky, léto bez omezení!

2 min. čtení Zdena Lacková
Ach, ta menstruace! Každé léto má mnohá z nás stres, jak naplánovat dovolenou, aby se nekryla se dny měsíčků a úplně nezhatila oblíbené koupání. Samozřejmě existují menstruační tampony, které nás zbaví otravné vložky a lze si s nimi zaplavat. Jenže ne každá žena je dobře snáší. A pro hodně mladé dívky tampony také nejsou vhodné. Jak tedy letní dovolenou zachránit?

Vynález jménem menstruační kalhotky  

Už pár let na světovém trhu existuje fantastická věc, která dorazila i k nám – menstruační plavky. Jsou naprosto nepropustné a šité z rychleschnoucího materiálu. „Pořídit si žena může menstruační plavky vcelku i dvoudílné. K hornímu dílu lze vybírat ze tří různých střihů kalhotek – bikiny, brazilský střih a vyšší střih,“ říká Ilona Bittnerová, majitelka obchodu s menstruačními pomůckami Maluna.cz. Podle ní se klientky vůbec nemusejí bát, že je plavky neochrání a krev proteče. Ve vodě většinou nekrvácíme nebo jen minimálně, což způsobí změna tlaku. A nepropustná vrstva je navržena tak, že nic nepustí ven. Menstruační plavky jsou jako samostatná pomůcka vhodné při slabší menstruaci. Jinak je potřeba je používat s kalíškem, tamponem nebo houbou jako pojistkou. 

Alternativu volí ty mladší

Menstruační plavky se určitě během času zařadí mezi oblíbené u žen, které používají alternativní menstruační pomůcky. S těmi má osobní zkušenost v Česku 45 procent mladých žen. Volí je především kvůli ekologii a také kvůli pohodlí. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti dm drogerie markt. Více než 40 % respondentek si cení toho, že opakovaně použitelné menstruační pomůcky jsou výhodné i finančně. Nejoblíbenější pomůckou je menstruační kalíšek, který preferují dvě třetiny žen, následují kalhotky, ty volí 45 % žen, a 25 % používá látkové vložky. Menstruační houbu využívají pouhá tři procenta dotázaných.

Jak používat menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky jsou už u nás zatím známější než menstruační plavky. Vypadají jako běžné kalhotky. Používají se jako samostatná pomůcka během menstruace, ale můžete je mít také jako pojistku k menstruačnímu kalíšku, vložce nebo tamponu. Moderní materiály kalhotek zajišťují pohodlí, pocit sucha a nepropustnost. Určitě ale nenahradí menstruační plavky, jsou šité z jiných materiálů, takže v nich do moře ani bazénu nechoďte.

Každá žena je jiná

Výběr menstruačních kalhotek vyžaduje trochu soustředění. Nejdůležitějším faktorem při volbě těch správných je síla menstruace. Většina značek nabízí variantu na slabší, středně silnou a na silnou menstruaci. Samostatnou kapitolou jsou kalhotky noční, které mají vzadu prodlouženou savou vrstvu. Každá žena má jinak silnou menstruaci, takže kalhotky, které vaší kamarádce vydrží celý den, mohou vám protéct za pár hodin. Pokud chcete menstruační kalhotky používat, vybavte se alespoň čtyřmi kusy – jedny máte na sobě, jedny na převlečení, jedny schnou a poslední čekají na vyprání, nebo jsou schnoucí či do zásoby. Pokud máte menstruaci silnější, samozřejmě potřebujete kusů víc.

 

Autor: Zdena Lacková

Zdroj: https://www.vitalia.cz/

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1