Trápí vás svědivá pokožka po sprchování? Zkontrolujte si kvalitu vaší vody

Trápí vás svědivá pokožka po sprchování? Zkontrolujte si kvalitu vaší vody

5 min. čtení Šárka Brunclíková
S nepříjemnými pocity po sprchování se setkala většina lidí. Objeví se začervenalá místa všude po těle, někdy doprovázená i nepříjemným svěděním. To je to, co po celém dni a zasloužené relaxační sprše nechcete. Co je špatně a proč na vodu pokožka takto reaguje?

Zčervenání, fleky a pupínky na pokožce způsobuje mnoho vlivů. Jedním z důvodů může být silný proud vody a až moc vysoká teplota, kterou si pokožku poškozujete. Dávejte si také pozor na příliš drsné sušení, při němž dochází k mechanickému podráždění. Na vině mohou být i různé žínky a houby na mytí, které při nepravidelné výměně a ve vlhkém prostředí plesniví. Není divu, že se to pak projeví na kůži.

Změnu těchto návyků můžete jednoduše zakomponovat do své koupelnové rutiny, ale pokud to nepomůže, může být na vině kohoutková voda, kterou se sprchujete. Kvalita kohoutkové vody je v Česku na poměrně dobré úrovni. Ačkoliv pravidelně dochází ke kontrolám její kvality, obsahuje i látky, které mohou kůži škodit.

Co obsahuje kohoutková voda?

Toxické látky se v kohoutkové vodě nenachází ve velkém množství, i tak mohou lidem s citlivou pokožkou, ekzémem a dalšími kožními onemocněními znepříjemnit mytí. Kromě minerálů jako je vápník nebo hořčík, jejichž množství určují vyhlášky a jsou obecně vítané, obsahuje kohoutková voda i tyto látky:

Chlor

Chlor se běžně používá k dezinfekci vody. Zabíjí bakterie a viry a s jeho pomocí se zastavilo šíření infekčních nemocí prostřednictvím vody. Na druhou stranu je potenciálně karcinogenní látkou a navíc reakcí chloru a dalších organických látek ve vodě vznikají další nebezpečné sloučeniny. Má také negativní vliv na pokožku, protože narušuje přirozenou rovnováhu jejího pH, a to vede k podráždění a vysušení.

Hnojiva

Hnojiva nejčastěji obsahují dusičnany nebo dusitany a jejich výskyt souvisí se zemědělskou produkcí. Skrz použití v zemědělství se dostávají do povrchové vody, ze které poté nejsou stoprocentně vyfiltrované. U lidí pak ovlivňují pH kůže a mohou tak vyvolat ekzémy, kopřivku a různé dermatitidy.

Pesticidní látky

Pesticidy se, podobně jako hnojiva, využívají v zemědělství. A to hlavně k hubení škůdců. Dnes se vyskytují v povrchových i spodních vodách téměř po celém území České republiky, nejvíce v zemědělsky aktivních oblastech. Jedná se o látky různého chemického složení, a tak mají i různé negativní účinky. Především ale narušují hormonální systém a považují se za karcinogeny.

Antibiotika

Antibiotika se do vody dostanou skrz hojné podávání hospodářským zvířatům. Od nich pokračují do půdy a nakonec i do podzemních vod. Mají negativní vliv na mikrobiom kůže a narušují přirozenou ochrannou bariéru. Kůže je tudíž náchylnější k alergickým reakcím a vysoušení.

Hormony

Ve vodě můžeme najít i zbytky léků obsahující hormony jako je například estrogen. Nyní se problém nadbytku estrogenu týká hlavně povrchových vod, odkud jsou ale výkonné čističky schopné se většiny těchto látek zbavit. Stále může i malé množství doputovat i do vašeho kohoutku, kde pak působí jako endokrinní disruptory. Ty narušují hormonální systém jak živočichů v přírodě, tak lidí. Mají vliv na reprodukční vývoj, způsobují problémy s početím a zvyšují riziko rakoviny prsu, varlat a prostaty.

Těžké kovy

Mezi těžké kovy se řadí například jako olovo, hliník, nikl nebo kadmium. Do vody se tyto kovy dostanou prostřednictvím průmyslového odpadu, který není dobře vyfiltrován nebo se dostává přímo do podzemní vody. Olovo pochází například z akumulátorů a rtuť ze starých teploměrů. Obsah olova může být také vyšší v domech se starým olověným potrubím z 30. až 50. let. Je proto dobré si zjistit, jak na tom doma jste, například testem vody. Dlouhodobé vystavení se těžkým kovům má karcinogenní účinky a opět způsobuje vyrážky, ekzémy a kopřivku.

Železo

Železo se dostává do vody mnoha způsoby, buď z přírody nebo skrz staré železné vodovodní trubky. Při sprchování má negativní účinky na kvalitu vlasů a na pokožku, kterou vysušuje.

Arzen

Arzen je ve vodě především geologického původu. Jeho množství v kohoutkové vodě záleží na místě, odkud ji čerpáme. Arzen je karcinogenní látkou a může mít negativní účinky na kůži a způsobit právě zarudnutí a podráždění.

Jak se bránit toxickým látkám ve vodě?

Chlor významně přispěl v zastavení šíření mnoha infekčních nemocí. Podle Světové zdravotnické organizace přináší obsah chloru jen nízká rizika ve srovnání s tím, co by se dělo, kdyby se voda nechlorovala vůbec. To ale neznamená, že se před jeho negativním účinkem a účinkem dalších toxických látek nemůžeme bránit.

Kvalitu vody ve sprše můžete ovlivnit nainstalováním sprchového filtru, který přimontujete přímo na sprchovou hlavici nebo mezi baterii a hlavici. Na trhu jsou k dostání filtry odstraňující pouze chlor nebo i takové, které ochrání i před širším spektrem nežádoucích látek. Kvalita pokožky se zlepší a budete pozorovat i změny v kvalitě vlasů.

Kvalitu vaší vody a obsah nežádoucích látek si můžete ověřit na stránkách krajských hygienických stanic nebo například na stránkách jako jsou Pražské vodovody a kanalizace, Severočeské vodovody a kanalizace, Středočeské vodárny a na dalších podobných webech vodárenských svazů.

Pokud chcete přesné výsledky přímo pro vaši domácnost, lze si soukromě zařídit akreditované testy vody od různých poskytovatelů.

 

Zdroje: Národní zdravotnický informační portál, idnes.cz, Mirek Dvořák pro web Kulturistika.com

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1