Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Jahodové knedlíky. 3 recepty na jednom místě

Publikováno: 29.6.2021
Jahodové knedlíky. 3 recepty na jednom místě

Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Znáte někoho, kdo by nemiloval ovocné knedlíky? A co teprve ty jahodové! Oprávněně patří k nejoblíbenějším letním receptům vůbec. Sypané strouhaným tvarohem, s cukrem a rozpuštěným máslem, nebo třeba se skořicí, nebo opraženou strouhankou, nebo s mákem, s griliášem … Záleží jen na vás. My vám nabízíme hned 3 recepty – tvarohové jahodové knedlíky, kynuté jahodové knedlíky a méně časté jahodové knedlíky z odpalovaného těsta.

Jahodová sezóna je v plném proudu a nepřipravit si oblíbené ovocné knedlíky by byl zkrátka hřích. Protože jahodové knedlíky jsou jednoduše láska na první pohled! Receptů na ně existuje nespočet. My vám dnes představíme 3, které stojí za vyzkoušení. Jahodové knedlíky z tvarohového těsta jsou klasikou, která se neomrzí. Chutné a přitom geniálně jednoduché. Navíc si jich můžete připravit víc a syrové je zamrazit do zásoby. S těmi kynutými už je o poznání více práce, ale výsledek za to určitě stojí. Knedlíky z odpalovaného těsta nejsou tak běžné, ale ostatním druhům mohou skvěle konkurovat. Jemné těsto vás jistě mile překvapí svou lahodnou chutí. Ale dost už bylo povídání, vrhněte se na ně s námi.

Tvarohové jahodové knedlíky

Ingredience (na 4 porce):

  • 2 měkké tvarohy v kostce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 ks středně velkých jahod
  • Na servírování: tvrdý tvaroh, moučkový cukr, máslo

Postup: Pokud jsou tvarohy příliš „mokré“, nechte je na ubrousku vykapat. Všechny suroviny důkladně promíchejte a vytvarujte hladké nelepivé těsto. Podle vlhkosti tvarohu je možné, že vám bude stačit pouze 160 g mouky, nebo naopak budete muset dát mouky třeba i 250 g. Těsto si rozdělte na přibližně 20 stejně velkých kousků a do každého zabalte jednu jahodu. Takto připravené knedlíky vložte do právě vroucí vody a vařte na středním plameni 8 minut.

Ihned po uvaření servírujte posypané najemno strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a bohatě polité rozpuštěným máslem, nebo dle vlastní chuti.

Kynuté jahodové knedlíky

Ingredience (4-6 porcí):

  • 500 g hrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • Na omáčku: 500 g jahod, 100 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání

 Postup: Z droždí, části teplého mléka a cukru si připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Trvá to delší dobu, proto je namístě ulehčit si práci s kuchyňským robotem, kterému to zabere zhruba 10 minut. Hotové těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout přibližně 45 minut.

Mezitím si připravíme jahodovou omáčku, nebo chcete-li přeliv. Omyté jahody dáme do mísy a nejlépe šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Přidáme cukr, nalijeme smetanu a společně důkladně promícháme. Dáme chladit do lednice.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých částí a z každé vytvarujeme kulatý knedlík. Takto je necháme pod utěrkou ještě krátce nakynout a mezitím si připravíme kastrůlek s pařáčkem (napařovacím sítkem). Jakmile se voda v kastrůlku vaří, vkládáme knedlíky na pařáček (naráz se vejde asi 4-5 knedlíků), přiklopíme pokličkou a vaříme v páře zhruba 8-10 minut. Poté knedlíky vyjmeme a na několika místech opatrně propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Takto postupně uvaříme všechny knedlíky.

Ještě horké knedlíky servírujeme polité vychlazenou omáčkou. Nebo si můžete knedlíky jen tak ozdbobit na kousky nakrájemými jahodami, posypat strouhaným tvarohem a přelít rozpuštěným máslem. Záleží jen na vaší chuti.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

Ingredience (4 porce):

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 300-350 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 20 ks středně velkých jahod
  • Na servírování: strouhanka, moučkový cukr, máslo

Postup: V kastrůlky zahříváme mléko spolu s máslem a solí, přivedeme k varu. Za stálého míchání pomalu vsypeme mouku a vaříme – odpalujeme, až se těsto přestane lepit na stěny kastrůlku. Odstavíme a necháme částečně vychladnout. Poté do těsta postupně zapracujeme vejce (ručně nebo šlehačem). Hotové těsto necháme zcela vychladnout, a poté z těsta uždibujeme stejně velké části – z uvedeného množství byste měli mít přibližně 20 ks výsledných knedlíků. Jahody jednotlivě zabalíme do těsta a vložíme do právě vroucí vody. Zvolna vaříme po dobu 8-10 minut.

Na pánvi si na másle opražíme strouhanku dozlatova. Knedlíky s ní na talíři posypeme a doplníme moučkovým cukrem. Nebo servírujte dle vašich preferencí třeba s tvarohem, mákem či griliášem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)