Ochrana před sluncem. Na oleje nespoléhejte!

Ochrana před sluncem. Na oleje nespoléhejte!

6 min. čtení Redakce
Obliba přírodních olejů a rostlinných másel je nyní na velkém vzestupu a je to dobře. Sotva byste našli zdravější, šetrnější a příjemnější péči pro svou pokožku a vlasy. Dejte si ale pozor na jeden omyl, který se šíří mezi lidmi právě teď v létě: rostlinné oleje jsou prý dobrou ochranou před škodlivým UV zářením ze slunečních paprsků. To není pravda! A my vám prozradíme proč, a také dáme návod, jak si zdravý sluneční štít pro sebe zajistit.

Sluneční záření je pro kůži dobré – tvoří se v ní díky němu vitamin D. Ale bez potřebné ochrany může slunce kůži také poškozovat. Působení paprsků na sobě vnímáme tak, že kůži vysušují, případně i podráždí nebo dokonce spálí. To, co nevidíme hned, ale je jednoznačným následkem slunění, je předčasné stárnutí kůže a v nejhorších případech také nádorové onemocnění. Jak je to možné? Část spektra slunečních paprsků tvoří ultrafialové záření a především UVA a UVB paprsky jsou hodně nebezpečné. Podílejí se mimo jiné na takzvaném oxidačním stresu, který spočívá ve zvýšené tvorbě volných radikálů. To jsou molekuly, jež útočí přímo na kožní buňky. Oslabují pevnost buněčné struktury a spouštějí chemické procesy, jejichž výsledek se navenek projevuje jako předčasné stárnutí.

Jak nebýt indiánskou babičkou

Být vysušená a vrásčitá jako indiánská babička žádná z nás nechce. Proto musíme kůži důkladně chránit z vnějšku i uvnitř. Vnitřní ochranu představuje užívání dostatku antioxidantů, ať už z pestrého jídelníčku, nebo navíc i formou doplňků stravy. Vnější ochrana spočívá v používání fotoprotektivních prostředků s UV filtry, kterým se lidově a zcela nepřesně říká „opalovací“. A to už jsme u tématu rostlinných olejů. Jsou báječné, ale pokud od nich ale čekáme, že neohroženě zastaví UVA a UVB záření, aby nepáchalo v naší kůži škody, tak jsou to opravdu marné naděje.

Mýty o mrkvi a malinách

Zjišťovali jsme fakta mezi lékaři dermatology i mezi lidmi, kteří s přírodními oleji zodpovědně pracují a zajímají se o jejich složení. A dozvěděli jsme se, že výzkum využití rostlinných látek pro sluneční ochranu je zatím v plenkách a týká se zejména extraktů, nikoliv olejů. Možná jste slyšeli, že například oleje ze semen karotky či malin údajně mají ochranný faktor SPF rovný 38 – 40. To je opravdu nesmysl. Podle jedné studie, prováděné v tropech, měly nejvyšší ochranné faktory oleje nimbový, karanju olej či tamanu olej. A víte, jak silná ochrana to byla? Maximálně do SPF 2. Na přírodní rostlinné oleje coby dobré UV filtry tedy rychle zapomeňte.

Mažte se opakovně

Pro ochranu pokožky však rostlinné oleje rozhodně význam mají, jen v jiných oblastech. Mají schopnost zabránit odpařování vlhkosti z pleti, a tím ji chrání před vysušením. Mají také silné antioxidační účinky a zhášejí volné radikály, které při slunění vznikají. Důležité je vědět, že UV záření rostlinné oleje rychle rozkládá, proto je třeba nanášet je na pokožku opakovaně.

Odraz jako od zrcadla

A jak si kůži před sluncem chránit zdravě? Zastánci přírodní ochrany tu chemickou zatracují. Syntetické filtry, mezi něž patří oxybenzone či octinoxate, pronikají do těla a mohou být pro nás údajně nebezpečné. O oxybenzone se mluví jako o hormonálním dysruptoru, tedy jako o látce narušující hormonální komunikaci mezi buňkami. Takže je bezpečnější dát přednost kosmetice, obsahující přírodní, čili fyzikální filtry, jako je zinc oxid či titanium dioxide. Ty se do těla nevstřebávají a ihned po namazání působí jako zrcadlo: paprsky prostě odrážejí. Chrání před UVA i UVB zářením. Stejně jako na chemických, i na přírodních produktech musí být síla jejich ochrany vyznačena hodnotou SPF, takže se v obchodech snadno zorientujete.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1