Který čaj zahřeje nejvíc?

Který čaj zahřeje nejvíc?

Bez čaje si zimu v Česku dokáže představit asi jen málokdo. Víte ale, že není čaj jako čaj? Zatímco některé vás dokáží opravdu zahřát a rozproudit vám v žilách každou kapku krve, jiné mají naopak ochlazující účinek. Pojďte se s námi podívat na nejúčinnější horké nápoje a bylinkové výluhy, se kterými budou chladné měsíce mnohem snesitelnější.

Zelený nemá zelenou

Alespoň v zimě rozhodně ne. Zelený čaj totiž patří k těm nápojům, které dokáží snižovat tělesnou teplotu, bez ohledu na to, jak horké je budete pít. V zimě se mu proto raději vyhněte.  Totéž platí i o bylinkovém nálevu ze všech druhů máty, které sice příjemně osvěží, ale jejich konzumaci doporučuje například indická ájurvéda hlavně v teplých měsících. Variantou pro milovníky zelených čajů může být Oolong, který teplotu nesnižuje.

Král zázvor

Tento orientální všelék nejenže bojuje proti bakteriím a virům, ale je i první pomocí, když je nám opravdu zima. Ideální je čerstvý, který zaléváme horkou vodou a necháváme louhovat podle potřeby a vlastní odvahy – někomu stačí dvě minuty, jiný zvládne i desetiminutový nálev. Oblíbený je s medem nebo citronem, které se přidávají, až teplota nápoje klesne zhruba na čtyřicet stupňů. Jen tak se zachovají důležité vitaminy. O svou zahřívací schopnost ale zázvor nepřichází ani po zchladnutí.

Masala chai

Tento čaj pochází z Indie, ve které je doslova národním nápojem. Jeho příprava se v každé oblasti země mírně liší, neexistuje proto univerzální recept na jeho přípravu. Masalu můžete ochutnat v čajovnách, kde je v zimním období jedním z nejoblíbenějších horkých nápojů, ale bez problémů si jej můžete připravit i doma. Neobejdete se ale bez silného zahřívacího koření – zázvoru, skořice, kardamomu, hřebíčku a bílého pepře. Každé z těchto koření je samo o sobě zahřívací a můžeme je přidat například do černého čaje, jejich kombinace je pak pro všechny zimomřivce nepřekonatelná.

Jak připravit chai?

Suroviny:

2 hrnky vody

1 hrnek mléka (můžete vyzkoušet i rostlinnou alternativu)

kousek zázvoru

2 tobolky kardamonu

4 ks hřebíček

kousek skořice

špetka bílého pepře

2 pol lžíce sypané čaje typu Assam

Vodu přiveďte k varu, nasypete do ní rozdrcené koření a vařte pět minut. Poté přidejte čaj a vařte dalších pět minut. Vypněte sporák, přilijte mléko a dle požadované síly nápoje můžete nechat ještě chvíli vylouhovat. Čaj přeceďte a podávejte. V Indii se pije silně oslazený, ale zahřeje i bez cukru.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1