Zdraví pod lupou: Co znamená pro tělo horečka

Zdraví pod lupou: Co znamená pro tělo horečka

Naše tělo má propracovaný systém příznaků, kterými nám dává najevo, když je něco v nepořádku. Jedním z častých projevů je horečka. Podívejme se na ni z trochu jiného úhlu pohledu, než jako na předzvěst přicházející nemoci.

Horečka není nemoc, ale obranná reakce těla. Pokud se totiž organismus pokouší narušit nějaké patogeny, ten zareaguje zvýšením tělesné teploty. Důvodem je, že většina virů a bakterií při vyšších teplotách hyne. Zároveň nás donutí zpomalit a dopřát si více odpočinku a prostoru na uzdravení. Není to úplné kouzlo, jak s námi vlastní tělo komunikuje?

Co všechno může znamenat horečka

Horečka nemusí nutně poukazovat na fyzickou nemoc. Je barometrem i naší psychiky. Řešíte už dlouho nějaký vnitřní problém? Nedokážete najít smíření s konkrétní osobou či situací? Neustále vám v hlavě jede proud obtěžujících myšlenek? Organismus se vám patrně snaží naznačit, že jste na nejlepší cestě přivodit si vážnější psychické stavy. Položte si otázku, co vás přivádí do napětí, a co můžete udělat teď, abyste se cítili lépe.

Pěkně rozžhavit vás může i přemíra sportu. Nejste-li trénovaní a přecenili jste své síly, pár hodin po sportovním výkonu můžete pocítit nepříjemnou svalovou horečku. Při té bolí doslova celý člověk. Nezapomínejte proto na pořádné protažení před i po cvičení, které preventivně zmírňuje právě tyto obtíže.

Jak to vidí čínská medicína

Ve staré Číně, ještě v dobách, kdy neexistovaly teploměry, neznali ani pojem „horečka“. Stav zvýšené tělesné teploty označovali jako „sálání horka z těla“. Odsud také pochází měření teploty dlaní, kterou přikládáme nejčastěji na čelo. Horečný stav je dle tradiční čínské medicíny vnímám jako rozpor mezi energií těla a vnější škodlivinou. Nedoporučují ani horečku srážet hned v počátečním stádiu. V jejich vnímání se takovým snížením teploty škodlivina jen „zatlačí“ hlouběji do těla a problémy se nám vrátí.

Ať už nás tedy postihne revmatická horečka či svalová horečka, platí univerzální pravidlo, že bychom neměli podporovat usazení škodlivin v těle. To znamená držet se střídmého stravování, nepřehánět to s léčivy ani se sportovní aktivitou, a zaměřit se na duševní klid a pohodu.

Řešení po domácku

Dostatečný pitný režim a zábaly při horečce jsou to nejjednodušší, čím si můžete pomoct.

  • Je dobré pít hlavně čistou vodu (klidně vlažnou), a to minimálně 2,5 l denně.
  • Vyvarujte se kávy a některých druhů čajů, které odvodňují – to během horečky opravdu nepotřebujete.
  • Vyzkoušet můžete osvědčený starý způsob, jak srazit horečku pomocí studených zábalů. Postupujte pozvolna, aby organismus neutrpěl šok. Namočte ručník či prostěradlo do vody o teplotě zhruba 30 stupňů. Někdy stačí zabalit kotníky, zápěstí, spánky (tam kam nanášíte parfém), případně se do mokrého ručníku zabalte. Po půl hodině vyměňte.
  • Horečka u dětí se řeší podobně – u nich však zkontrolujte, zda mají horké i končetiny. Pokud ne, zábaly při horečce se v tomto případě nedávají.
  • S horečkou může dle lidového léčitelství pomoci i jablečný ocet, který se ředí vodou, a pak se ve formě obkladů přikládá na zápěstí a kotníky.

Nezapomeňte, že cílem horečky je patogen z těla vyloučit i prostřednictvím potu, proto se poťte a převlékejte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1