Úroda vrcholí. Které potraviny zamrazit? A jak na to?

Úroda vrcholí. Které potraviny zamrazit? A jak na to?

Srpen je měsícem sklizně. Na zahrádkách v této době dozrává spousta zdravých dobrůtek a stromy, keře i záhonky hrají všemi barvami. Často je úroda tak bohatá, že nevíme, co si s ní počít. Část spotřebujeme, něco rozdáme sousedům a známým, ale pořád toho ještě hodně zbývá. Bojíte se, že vám ovoce a zelenina shnije nebo zplesniví? Tak si přebytky zamrazte. V zimě vám přijdou vhod.

Rajčata, lilek, cibule, fazole, dýně, cukety, celer, mrkev, brokolice, kapusta, růžičková kapusta… Srpnová zahrádka nabízí nespočet pokladů, které si můžete pěkně uložit do mrazáku a použít o pár měsíců později.

Zeleninu nechte krátce projít varem

Začněte blanšírováním – očištěnou a pokrájenou zeleninu krátce ponořte v sítu do vroucí vody s trochou citronové šťávy a potom prudce ochlaďte studenou (tvrdší zeleninu nechte ve vroucí vodě cca 4–5 minut, měkčí druhy 1–2 minuty). Stejně dlouho by měla trvat i fáze ochlazování. Díky tomu si zeleninka zachová svou svěží barvu, strukturu i chuť, a horká voda navíc zničí nežádoucí mikroorganismy. Takto upravená zelenina vydrží v mrazáku 10–12 měsíců (bez předvaření pouze 3–5 měsíců). Blanšírování není vhodné pouze u papriky, pórku nebo bylinek.

Čerstvé rajčatové pyré i přes zimu

Mnoho lidí netuší, že zamrazit jdou i rajčata. Je jasné, že po rozmrazení je asi těžko pokrájíte na křupavé měsíčky vhodné do salátu, ale můžete je využít  při vaření. Rajčata se nejlépe mrazí celá. Omyjte je a důkladně osušte, potom je rozložte na tác a dejte na pár hodin zamrazit. Až potom je naskládejte do sáčků či krabiček a uložte do mrazáku. Před použitím rajčata spařte vroucí vodou a oloupejte. Půjde to jako po másle.

Čerstvé plody můžete také pokrájet, podusit na olivovém oleji, nechat vychladnout a zamrazit. Případně je předtím rozmixovat na pyré, které později využijete do rajské polévky nebo omáčky.

Naplňte krabičky strouhanou cuketou

Urodilo se vám letos hodně cuket? Jsou dvě možnosti, jak s nimi naložit. Můžete je nastrouhat na hrubém struhadle (předtím je samozřejmě oloupejte a zbavte semínek) a vložit do uzavíratelných dobře těsnících krabiček. Neplňte je však až po okraj, zmrazená cuketa zvětší svůj objem a krabička by mohla prasknout. Nebo cuketu pokrájejte na stejně velké kousky, rozložte je na plech na pečící papír tak, aby se nedotýkaly, a dejte na pár hodin zamrazit. Potom je nasypte do krabiček a uložte do mrazáku.

Aby se vám ovoce k sobě nelepilo

Z ovoce si v této době můžete zamrazit broskve, jahody, rybíz, švestky, hrušky, angrešt, ostružiny… Budete-li potřebovat i po rozmrazení jednotlivé plody, rozložte nejprve zralé, omyté a osušené ovoce v jedné vrstvě na tác a nechte dvě hodiny zamrazit. Potom ho přesypte do mikrotenových sáčků. Takto zpracované ovoce vydrží v mrazáku až 6 měsíců. Můžete ho také prosypat cukrem, ale počítejte s tím, že v této podobě už nebude možné po rozmrazení oddělovat jednotlivé kousky.

Hrušky naložte do cukru a bílého vína

U broskví je příprava poněkud náročnější. Plody nejprve spařte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky nebo na osminky. Naskládejte je těsně vedle sebe do nízkých mističek a zalijte vychladlým cukerným roztokem (na litr vody dejte 550 gramů cukru a přiveďte k varu, před zalitím přimíchejte do roztoku špetku kyseliny citronové nebo trochu citronové šťávy). Takto vám vydrží v mrazáku až půl roku.

Hrušky před zamrazením oloupejte, překrojte na polovinu a zbavte jádřince. Poté je na chvíli namočte do cukerného roztoku, naskládejte do kelímku a znovu přelijte roztokem, do kterého můžete přidat lžíci bílého vína. Hrušky se ale dají zamrazit i předvařené. Oloupané je nakrájejte na plátky a vložte do vroucí vody se špetkou kyseliny citronové. Nechte 2 minuty povařit, vychladlé naplňte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. Skladujte v mrazáku maximálně 6 měsíců.

Také jablka je před zamrazením třeba pokrájet, případně rozmixovat. Do jablečného pyré můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo křen s citronovou šťávou. Poté směs mírně povařte, nechte vychladit a plňte do kelímků. Nakrájíte-li jablka na plátky, povařte je 2 minuty ve vodě se špetkou kyseliny citronové, nechte vychladit, naskládejte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. V mrazáku takto vydrží až 4 měsíce.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1