Rajčata, lilek, cibule, fazole, dýně, cukety, celer, mrkev, brokolice, kapusta, růžičková kapusta… Srpnová zahrádka nabízí nespočet pokladů, které si můžete pěkně uložit do mrazáku a použít o pár měsíců později.
Zeleninu nechte krátce projít varem
Začněte blanšírováním – očištěnou a pokrájenou zeleninu krátce ponořte v sítu do vroucí vody s trochou citronové šťávy a potom prudce ochlaďte studenou (tvrdší zeleninu nechte ve vroucí vodě cca 4–5 minut, měkčí druhy 1–2 minuty). Stejně dlouho by měla trvat i fáze ochlazování. Díky tomu si zeleninka zachová svou svěží barvu, strukturu i chuť, a horká voda navíc zničí nežádoucí mikroorganismy. Takto upravená zelenina vydrží v mrazáku 10–12 měsíců (bez předvaření pouze 3–5 měsíců). Blanšírování není vhodné pouze u papriky, pórku nebo bylinek.
Čerstvé rajčatové pyré i přes zimu
Mnoho lidí netuší, že zamrazit jdou i rajčata. Je jasné, že po rozmrazení je asi těžko pokrájíte na křupavé měsíčky vhodné do salátu, ale můžete je využít při vaření. Rajčata se nejlépe mrazí celá. Omyjte je a důkladně osušte, potom je rozložte na tác a dejte na pár hodin zamrazit. Až potom je naskládejte do sáčků či krabiček a uložte do mrazáku. Před použitím rajčata spařte vroucí vodou a oloupejte. Půjde to jako po másle.
Čerstvé plody můžete také pokrájet, podusit na olivovém oleji, nechat vychladnout a zamrazit. Případně je předtím rozmixovat na pyré, které později využijete do rajské polévky nebo omáčky.
Naplňte krabičky strouhanou cuketou
Urodilo se vám letos hodně cuket? Jsou dvě možnosti, jak s nimi naložit. Můžete je nastrouhat na hrubém struhadle (předtím je samozřejmě oloupejte a zbavte semínek) a vložit do uzavíratelných dobře těsnících krabiček. Neplňte je však až po okraj, zmrazená cuketa zvětší svůj objem a krabička by mohla prasknout. Nebo cuketu pokrájejte na stejně velké kousky, rozložte je na plech na pečící papír tak, aby se nedotýkaly, a dejte na pár hodin zamrazit. Potom je nasypte do krabiček a uložte do mrazáku.
Aby se vám ovoce k sobě nelepilo
Z ovoce si v této době můžete zamrazit broskve, jahody, rybíz, švestky, hrušky, angrešt, ostružiny… Budete-li potřebovat i po rozmrazení jednotlivé plody, rozložte nejprve zralé, omyté a osušené ovoce v jedné vrstvě na tác a nechte dvě hodiny zamrazit. Potom ho přesypte do mikrotenových sáčků. Takto zpracované ovoce vydrží v mrazáku až 6 měsíců. Můžete ho také prosypat cukrem, ale počítejte s tím, že v této podobě už nebude možné po rozmrazení oddělovat jednotlivé kousky.
Hrušky naložte do cukru a bílého vína
U broskví je příprava poněkud náročnější. Plody nejprve spařte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky nebo na osminky. Naskládejte je těsně vedle sebe do nízkých mističek a zalijte vychladlým cukerným roztokem (na litr vody dejte 550 gramů cukru a přiveďte k varu, před zalitím přimíchejte do roztoku špetku kyseliny citronové nebo trochu citronové šťávy). Takto vám vydrží v mrazáku až půl roku.
Hrušky před zamrazením oloupejte, překrojte na polovinu a zbavte jádřince. Poté je na chvíli namočte do cukerného roztoku, naskládejte do kelímku a znovu přelijte roztokem, do kterého můžete přidat lžíci bílého vína. Hrušky se ale dají zamrazit i předvařené. Oloupané je nakrájejte na plátky a vložte do vroucí vody se špetkou kyseliny citronové. Nechte 2 minuty povařit, vychladlé naplňte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. Skladujte v mrazáku maximálně 6 měsíců.
Také jablka je před zamrazením třeba pokrájet, případně rozmixovat. Do jablečného pyré můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo křen s citronovou šťávou. Poté směs mírně povařte, nechte vychladit a plňte do kelímků. Nakrájíte-li jablka na plátky, povařte je 2 minuty ve vodě se špetkou kyseliny citronové, nechte vychladit, naskládejte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. V mrazáku takto vydrží až 4 měsíce.