Mýty o čokoládě – prospívá, nebo škodí?

Mýty o čokoládě – prospívá, nebo škodí?

Staří Mayové ji nazývali pokrmem bohů, a nebyli daleko od pravdy. Čokoláda je potěšením pro všechny smysly a během chvilky dokáže zahnat starosti a rozpustit stres. Kromě toho obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, které jsou pro naše tělo doslova požehnáním. To ale pouze v případě, mluvíme-li o kvalitní čokoládě s vysokoprocentním obsahem kakaa (70 procent a víc) a pravým kakaovým máslem, nikoli o levných náhražkách plných ztužených tuků, které se skutečnou čokoládou nemají pranic společného.

Stručně řečeno, není čokoláda jako čokoláda. Právě proto koluje o této oblíbené pochoutce tolik různých polopravd a mýtů. Nemusíte ale hned věřit všemu, co se říká...

Kazí zuby a podporuje vznik akné?

Také strašíte svou dceru, která často „ujíždí“ na čokoládě, tím, že jí na tváři vyskáčou nevzhledné pupínky? Ty však způsobuje nadměrná tvorba mazu, nikoli mlsání. Řada studií potvrdila, že konzumace čokolády nemá žádnou přímou spojitost s výskytem akné. Na vině budou spíš hormony – mnoho žen má totiž větší chuť na čokoládu v době před menstruací, kdy si pokožka často dělá, co se jí zlíbí.

Čokoládu neprávem obviňujeme také ze zubních kazů. Je sice pravda, že obsahuje poměrně dost cukru, ale zároveň i velké množství látek, které brání množení bakterií v ústech. Za to, že se nám kazí zuby, nemůže tedy čokoláda, ale nedostatečná zubní hygiena.

Vyvolává únavu a tloustne se po ní?

Po kvalitní hořké čokoládě útlum nehrozí. Obsahuje totiž látky, které mají výrazně povzbuzující účinky a zlepšují krevní oběh. Kromě toho stimulují v mozku tvorbu dopaminu a uvolňují endorfiny a serotonin – známé „hormony štěstí“. Pokud si ji ovšem dáte jako „sladkou tečku“ po vydatném obědě o třech chodech, to je jiná. Viníka v tom případě hledejte jinde.

Konzumaci čokolády lidé často spojují s nadváhou, což je jenom další z mnoha pověr. Němečtí odborníci dokonce prokázali pravý opak – pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády pomáhá hubnout! V americké studii zase vyšlo najevo, že čokoláda s vysokým podílem kakaa snižuje riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

Čokoládová masáž? Lákadlo na peníze?

Ale kdepak. Čokoláda má výrazné omlazující účinky. Při masáži tělo přes pokožku vstřebává vitaminy, aminokyseliny, minerály a antioxidanty a rozjíždí se proces detoxikace. Kůže bude nádherně prokrvená, zpevněná a svěží, ale také sametově jemná a perfektně vyhlazená. Nemluvě o tom, že tato úžasně smyslná masáž funguje i jako účinný lék proti špatné náladě.

Způsobuje bolest hlavy a nervozitu?

Hodně lidí věří tomu, že čokoláda je jedním ze spouštěčů bolesti hlavy a migrény. Vědecké výzkumy nicméně prokázaly, že neexistuje žádná souvislost mezi tímto problémem a pojídáním oblíbené pochoutky.

Co se týče stresu a nervozity, jak už bylo řečeno, účinek je přesně opačný. Kvalitní hořká čokoláda potěší nejen naše chuťové buňky, ale pohladí i po duši – zklidní nervy, zlepší náladu a navodí pocit blaženosti.

Další plus pro čokoládu

  • Obsahuje velké množství minerálů (hořčík, železo, zinek, měď, mangan, draslík, selen, fosfor) a polyfenolů, které působí jako mimořádně silné antioxidanty – zpomalují stárnutí, chrání srdce, a dokonce pomáhají předcházet nádorovým onemocněním.
  • Snižuje srážlivost krve, což může být užitečná informace zejména pro ženy, které užívají hormonální antikoncepci, pacienty po cévní mozkové příhodě či infarktu, ale také lidi, kteří trpí křečovými žilami, nebo jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko.
  • Působí jako přírodní afrodiziakum. Mocnou sílu čokolády znali už Mayové a Aztékové v předkolumbovské éře. Běžně se vyráběl silný čokoládový nápoj, který pili panovníci před návštěvou harémů. V kakaových bobech se nachází hormon štěstí podobný dopaminu, který tělo produkuje v období zamilovanosti. Ostatně, stačí si vzpomenout na film Čokoláda, ve kterém Juliette Binoche coby svůdná a tajemná Vianne obrátila život v poklidném francouzském městečku vzhůru nohama.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1