Znáte své kořeny?

Znáte své kořeny?

Po internetu koluje mnoho veselých videí, kdy moderní teenager dostane za úkol vytočit číslo na starém telefonu. A když před nimi vyslovíte slovo fax, zůstanou na vás koukat s prázdným pohledem. Podobné reakce se vám dostane, když začnete vzpomínat. Mohlo by se zdát, že vytahovat rodinný „pravěk“ k ničemu nevede, ale... Znát své kořeny je důležité. Proč?

Znát rodinnou historii má zdravotní výhody

Systém rodinných lékařů měl mnoho úskalí (nic se neutajilo), avšak především řadu výhod (nic se neutajilo). A především, dokázali stanovit diagnózu vašich obtíží velmi rychle a překvapivě přesně. A to navzdory tomu, že jejich vybavení nedosahovalo kvalit, jaké má k dispozici moderní medicína. Důvod byl prostý - znal vaši rodinu. Věděl, kdo na co trpí, kdo na co zemřel, k čemu máte predispozice a jak se s věkem měníte díky způsobu svého života. I současná medicína s rodinnou zdravotní historií samozřejmě pracuje, avšak spíše ze statistického a pravděpodobnostního hlediska. Vy sami byste jí měli rozhodně věnovat pozornost. Ne ze strachu, ale jako součást prevence a péče o své zdraví. Své geny totiž můžeme ovlivnit - svým chováním a životními návyky. Držíme v rukou možnost vyhnout se rodovým zdravotním „prokletím.“

Možnost zakopat rodinnou válečnou sekeru

Ach ty rodinné boje. Kdo komu co kdy udělal a neuděl a nebo udělat měl postihují každou rodinu. Zkrátka taková vícegenerační zákopová válka. Uvědomte si však, že své předky vymazat nemůžeme. Neseme jejich otisk a tím, že „předstíráme,“ že nejsou naší součástí, ztrácíme velké množství energie. Ta přeci může být využita mnohem lepším způsobem - třeba na spokojený život.

Skvělou variantou je nechat si udělat rodokmen. Odkud pocházím? Kde žili mí dávno zapomenutí předkové? Mnoho dokumentů je již digitalizováno, takže hledání probíhá víceméně na počítači. Najmout si však můžete i člověka, který tento úkol za vás vypracuje. A proč? Uvidíte souvislosti. Z jakých poměrů předkové pocházeli, co se tam stalo - kolik zde bylo dětí (kolik jich přežilo?), umíralo se ve válce, byly zde nehody, zůstávaly ženy samy, je tam nějaký sebevrah nebo rodinný statek, co se s ním stalo. Najednou pochopíte, proč byla vaše babička / maminka / dědeček / otec taková jaká byla. Je třeba jejich chování vidět v kulisách, ve kterých žili. Uměli to takto.

Vraťte do svého života rodinné rituály

Z moderního světa se nám poněkud vytratily příběhy. Dříve se mnoho historek vyprávělo při rodinných setkáních - nejčastěji svatbách, kulatých narozeninách či pohřbech. Lidé vzpomínali a skládali střípky příběhu do většího celku. Každý si totiž pamatoval něco. Historie přirozeně ožívala.

Ne náhodou bylo v minulosti mnoho důležitých událostí spojeno i s určitým přechodovým rituálem. Spolu s ním byly opět na pořadu dne příběhy ze života rodiny. Například rozlučka se svobodou nebyla jednou dlouhou nekončící párty, nýbrž předání rodinné moudrosti. Ženy z rodiny se sešly s nevěstou, poučily ji, co ji čeká a vzpomínaly. Podobně tomu bylo s muži, kdy starší generace předávala pomyslné žezlo další generaci. Svatba pak nebyla ničím jiným než vědomým akceptováním (souhlasem) dvou rodů.

A jak to bylo dřív?

Neodmítejte své děti či vnoučata, když chtějí vyprávět (často dokola) pro ně tajuplné: „Jak to bylo dřív?“ Umí nasát atmosféru dob, kdy vy jste byli dětmi vy a nebo dokonce ještě dříve. Jejich fantazie navíc příběhům dodá opravdu šťávu. Často se jejich dotazy pobavíte a někdy si vzpomenete i na události, které vám osobně dotvoří obrázek současného života. Mohou se vám zvědomit souvislosti, které přinesou pochopení, uklidnění a smíření. Zjistíte, že zde máte své místo. A je právě tam, kde jste.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1