Jak vyjít s tchyní? Neberte ji jako konkurenci

Jak vyjít s tchyní? Neberte ji jako konkurenci

Tchyně. Neustále do všeho mluví a cokoliv uděláte, není to dost dobré. Naváží se do chodu domácnosti, do výchovy dětí, ale i do vašeho manželského soužití. A samozřejmě především do vaší péče o „jejího“ syna. Proč vztahy mezi tchyní a snachou bývají často tak napjaté? Už samotné slovo „tchyně“ budí negativní emoce. Dá se vůbec s tchyní vyjít?

Tchyně versus snacha

Harmonických vztahů mezi tchyní a snachou je pomálu, stačí se porozhlédnout ve vašem okolí. Vztahů, kde jedna respektuje druhou a vzájemně si projevují úctu, bychom spočítali na prstech jedné ruky. Čím to je, že je s tchyněmi tak těžké vyjít? Na druhou stranu si ale stejnou otázku mohou klást i tchyně. Problém bývá na obou stranách. Proč? Protože jde o muže, o jednoho muže.

Normální a patologická láska

Vztah mezi snachou a tchyní nevypovídá ani tak o jejich vzájemném vztahu, jako o vztahu tchyně s jejím synem. Nejvíce napjaté a konfliktní bývají ty vztahy, kde ženy soupeří o lásku jednoho muže. Tam, kde chybí zdravá rodičovská láska, ale jde spíše o lásku patologickou charakterizovanou závislostním charakterem, bude soužití s tchyní nejspíš těžké. Tchyně pravděpodobně nikdy neodpustí, že zrovna tato žena, jí vzala syna. Zdravá mateřská láska nechává syna dospět a vyletět z hnízda. To, že k tomu patří i partnerské vztahy je zcela logické a taková matka synův vztah i jeho partnerku akceptuje a stejně tak chápe i problémy, které jeho partnerské soužití přináší.

Mezigenerační konflikt

Roli v častých konfliktech ale hraje i mezigenerační problém. Jiný styl výchovy, jiné trávení volného času, jiné stravovací návyky, to vše mohou být třecí plochy. Neustálé srovnávání „to za mě...“, „to já …“, no znáte to. Nebo neznáte a patříte mezi ty šťastné.

Nenechte se rozvést

Vliv, který matka na svého syna má je někdy obrovský, protože jen ona to s ním přece myslí dobře. Někdy je tlak tchyně tak úporný a vliv tak velký, že zpočátku šťastné manželství končí rozvodem. V lepších případech si syn uvědomí devastující chování matky a převezme zodpovědnost za svůj život a za své manželství. Tchyně si tak často uvědomí, že je na čase se od syna odpoutat a nechat ho zkrátka žít.

Tolerance

O mezilidské vztahy je třeba pečovat. A stejně tak se vyplatí pečovat o vztah s tchyní, což samozřejmě není vždy jednoduché, ale jde to. Základem takového vztahu by měla být tolerance na obou stranách. Empatie, pochopení, vzájemná úcta a respekt je to, bez čeho se ve vztahu neobejdete, samozřejmě s patřičnou dávkou asertivity. Bude-li vaše manželství fungovat, je třeba si uvědomit, že jinou tchyni mít zkrátka nebudete, a proto je lepší naučit se spolu vycházet. A stejně je na tom vaše tchyně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1