Jak se vyrovnat s rozchodem?

Jak se vyrovnat s rozchodem?

Když nám bylo dvacet, ukápla nám možná nějaká ta slza, ale rozhodně pro nás rozchod s partnerem neznamenal konec světa. Jak se ale vyrovnat s něčím podobným, když nám už není dvacet a možná ani třicet?

S chladnou hlavou nikoli srdcem

Rozchody jsou s přibývajícím věkem těžší a složitější, a není to jen tím, že jsme s dotyčným zpravidla strávili mnoho let. Je to dáno i tím, že máte nejen společné vzpomínky, ale i majetek či děti. Říct sbohem je pak komplikovanější a čeká vás nejedno nepříjemné sezení, i když třeba ani nejste svoji. Vyrovnání společného majetku a dohoda o péči o děti je ale nutná. A i když se to zpočátku těžko chápe, je nejlépe k tomu přistupovat s chladnou hlavou. V afektu, šoku, lítosti či falešných představách není dobré řešit vážné věci. Zkuste komunikovat, neboť rozvod by neměl být útěkem.

Tipy, jak zahnat bolest

Ať už jste partnerovi přišla na nevěru, nebo je důvod rozchodu jiný, vždy to bolí. Zvlášť v tom případě, kdy z vaší strany láska nevyprchala. Co dělat, abyste tuto životní událost zvládli?

Nezakazujte si emoce ani slzy – Možná se snažíte hrát před ostatními silnou ženu, které se odchod muže ani v nejmenším nedotknul. Na určité úrovni tomu tak být i může. Zvlášť, pokud partnerství již nefungovalo dlouhou dobu. Většinou jsou však emoce přítomny. A to v široké škály. Dovolte si je prožít. Plačte, křičte, nadávejte, bouchněte do stolu. Fantazii se meze nekladou. Nezapomeňte však, že tyto emoce jsou vaše a tak by tyto scény měly proběhnout buď v soukromí nebo v nějaké skupině.

V alkoholu trápení neutopíte – Jeden panák pro uklidnění není na škodu, ale rozhodně to s alkoholem nepřehánějte. Možná vám dá na chvíli zapomenout, ale vězte, že probudit se s bolavým srdcem i hlavou, není nic příjemného. A hlavně to vůbec nic neřeší. Ta situace na vás prostě počká a navíc si přibere ještě pár kamarádů.

Vypovídejte se kamarádkám, ale i deníku – Sdílené trápení se vždy lépe snáší, takže se svěřte svým blízkým, u kterých jistě najdete pochopení. Pokud jsou ale některé pocity natolik niterné, že se vám s nimi nechce na světlo, svěřte je deníku. Jak se říká, papír snese všechno a vám se uleví. Jakmile se začnete cítit lépe a znovu budete zvedat hlavu, psané slovo spalte nebo roztrhejte. Není potřeba se k těmto pocitům vracet a jitřit ránu. Zůstanou s vámi v takové intenzitě, kterou potřebujete.

Neseďte doma – Není nic horšího, než jen sedět zavřená doma, nekomunikovat s ostatními a utápět se ve vzpomínkách, starých fotkách či videích. Naordinujte si naopak pohyb, může to být i takový, při němž vybijete nahromaděný vztek. Vyrazte do fitka nebo na intuitivní tanec. Budete se divit, co všechno ve vás je. Pomůže ale i procházka v přírodě či jízda na kole. Důležité je přijít mimo domov na jiné myšlenky.

Hýčkejte se – Pokud partner odešel za jinou, jistě vám na mysl přijde otázka: co ona má a já ne? Je hezčí? Abyste takovým úvahám zamezila hned v zárodku, dopřejte si pořádné rozmazlování. Objednejte se na nehty, ke kosmetičce a nechte si udělat nějaký nový účes. Když se budete cítit dobře a atraktivní, hned vás podobné myšlenky přejdou. Respektive nebudete na ně potřebovat odpověď.

Nedělejte naschvály – Rozhodně se nechtějte svému partnerovi pomstít. Pokud vás podvedl, pak vás rozhodně románek s nějakým mužem trápení nezbaví. Stejně tak se nesnažte bývalého partnera očerňovat či pomlouvat kudy chodíte. A co je zásadní, netahejte do svých sporů děti. Jen by tím zbytečně trpěly. Jsou velmi citlivé a už samotný rozchod rodičů je pro ně velmi stresující.

Dejte tomu čas – Tvrzení, že čas je nejlepší lék na všechny bolesti je opravdu pravdivé a tak mnohdy nezbývá, než tomu dát volný průchod a nechat čas plynout. Uvidíte, že s každým dnem se budete cítit lépe.

A myšlenka na závěr? Když něco končí, něco nového začíná. Pamatujte na to!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1