Když do vztahu vstoupí nevěra

Když do vztahu vstoupí nevěra

Co způsobuje nevěru? Je to opravdu nespokojenost v současném vztahu? Nebo nám něco chybí či přebývá? Častokrát skrze nového partnera či partnerku objevujeme a prožijeme „jen“ jinou část sebe samých, přičemž tu starou z různých důvodů ztratíme. Otázkou však je, proč tuto část nedokážeme prožít se současným partnerem. A opravdu je naše touha tak veliká nebo se jedná spíš o zvědavost? Nezačneme toužit zase po tom, co jsme ztratili a i z nového vztahu unikneme nevěrou?

Muži a nevěra

Dle odborníků nepřibylo nevěr jako takových, spíše díky moderním technologiím přibylo těch odhalených. Nejčastějším důvodem nevěry mužů je chybějící obdiv ve stávajícím vztahu. Zejména s příchodem dětí se pozornost ženy přesune od muže k dětem a vztah se změní. Je cesty ven? Ano. Obdiv totiž nemusí mít extrémní formu. Jsou to drobnosti - poděkování, pohlazení, přání dobrého rána, přijít do předsíně, když muž přijde z práce (a nechat mu alespoň 10 minut na přepnutí do rodinného života). Není to o potlačení vlastních bolavých míst. Je to naopak šance je s partnerem řešit. Pochvalou muž získá ujištění, že prostor domova pomyslně stráží dobře. Vaše povídání pak nebude brát jako útok na sebe, ale pouze jako sdílení.

Ženy a nevěra

U žen bývá zážehem nevěry zájem. Jakmile se cizí muž začne zajímat o jejich život, pocity a sny, otevírají mu svá srdce i náruč. Mají pocit, že konečně žijí. Našli přeci někoho, kdo jim rozumí! Nevěra u žen začíná více plíživě. Konverzací. Jenže... Které části ten nový muž vlastně rozumí? Vyšla byste před ním nenalíčená a nebo s neumytou hlavou? Záchrannou kotvou současného vztahu může být ochota muže partnerku vyslechnout. Ano, je pro něj těžké jen poslouchat a nereagovat. Že je přístup muže a ženy v oblasti komunikace rozdílný není překvapením, přesto mají šanci se slyšet. Chce to jen si vzájemně uvědomit svá komunikačně naslouchací nastavení.

Další variantou bývá u žen pozice milenky. Novým trendem je touha po dítěti, ale ne po partnerství. Případně nemožnost partnera dlouho najít. Milenec se tak často stane pouze dodavatelem potřebné buňky.

Co ukazuje nevěra konkrétně ve vašem vztahu?

Většinou je první reakcí na nevěru velká psychická bolest spojená s pocitem zrady. V prvních chvílích řešení pravděpodobně nevidíte. Naše psychika reaguje podle naučených vzorců a tak můžete mít touhu utéct, schovat se, vyhodit (zabít) partnera nebo dělat mrtvého brouka. Teprve, když tyto emoce trochu opadnou, je dobré se zamyslet nad tím, co se vlastně stalo. A proč. Vztah není jednostranná záležitost! Je to hra dvou hráčů. Jaký podíl v tom měl partner a jaký vy?

Překvapivě, ne vždy je nevěra koncem vztahu, nýbrž jeho začátkem. Díky této dramatické události se mohou otevřít v rodině dlouho tabuizovaná témata. Pokud cítíte, že situaci sami nezvládnete, ale cítíte tah k nalezení řešení, je vhodné vyhledat odbornou pomoc (manželská poradna, diskuzní skupina či mediátor vztahů).

Prevence nevěry

Žádný vztah by neměl být závislostní = svou lidskou hodnotu byste neměli odvíjet od reakcí svého partnera. Věnujte se sebeobjevování. Krok za krokem. Naučte se svět kolem sebe nehodnotit z pohledu špatné a dobré, ale ve vztahu k sobě. Jak to máte vy? I zdánlivě „špatné“ věci mohou vést k „pozitivním“ změnám. Ani hádka není tabu, jen má určitá pravidla. Hádka bývá „jen“ nekultivovaná forma sdělení nevyplněných představ či pocitu ohrožení. Důležité je pracovat se žárlivostí. Uvědomte si, že nejste vzájemným majetkem. A na co dbát nejvíce? Na vztah samotný. Jako mnoho dalších věcí v našem životě, i on se mění. Buďte zvědaví, co další etapa přinese. Vraťte do vztahu romantiku prostřednictvím běžných doteků, nevzdávejte se své sexuality a hlavně narušujte stereotyp.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1