Jak dítě v rodině změní vztah

Jak dítě v rodině změní vztah

Přestože příchod miminka znamená pro většinu párů toužebně očekávanou, šťastnou událost, odborníci ji co do psychické zátěže srovnávají s rozvodem. Narození dítěte je totiž pro každý vztah velkou zkouškou, neboť ve vztahu takzvaně nezůstane kámen na kameni. Abyste to zvládli s přehledem, je potřeba se soustředit na to, co nového získáváte, nikoli na to, o co jste zdánlivě přišli. Ačkoli se nám to v danou chvíli zdá nepředstavitelné, tento dětský čas trvá „jen“ chvilku a dítě vám za chvíli zamává a vyrazí vlastní cestou. Vaše cesta s partnerem by měla - obohacena o tento dar - pokračovat dál.

Muži jsou často zmatení víc než ženy

Zejména muži snášejí tuto situaci velmi těžce. Náhle už nejsou na prvním místě, a přestože si tolik přáli „pořádného chlapáka“ nebo „roztomilou princezničku,“ začíná je uvnitř pomalu a jistě sžírat žárlivost. Není divu, žena jejich srdce se naplno soustředí na kojení či lahvičky s mlékem, dudlíky a pokakané plenky a vůbec neřeší, že se její protějšek zmítá úplně jinými touhami. Veškerá její pozornost a péče se upíná směrem k miminku a muž si logicky začne připadat odstrčený, degradovaný z role partnera a milence na pouhého živitele a zásobovače rodiny.

Zároveň je pravidelně vystavován emočním šokům ze strany partnerky, která má zase své vlastní bolístky a často potřebuje podporu v podobě vyslechnutí. Jeho návrhy řešení jsou odmítány a nepochopeny, on se začne cítit bezmocně a ve vztahu tak může dojít k nepříjemnému pnutí a zacyklení se. Návrh mužům zní, nechat partnerku vypovídat, vyplakat a jen být u ní, žena totiž nehledá řešení, ale často si potřebuje ulevit.

Nenaplněné touhy vedou k odcizení

Mnoho čerstvých maminek navíc spolu s výkyvy nálad trpí nechutí k intimním radovánkám, za kterou mohou rozkolísané hormony a únava. To však muži většinou nejsou schopni pochopit, a trvá-li tato situace dlouho, může se stát, že začnou hledat útěchu jinde (v lepším případě u kamarádů v hospodě, v tom horším u milenky). Ke ztrátě chuti na sex ale může dojít také u mužů, kteří svou partnerku začnou vnímat pouze jako matku svého dítěte (zvlášť pokud byli účastni porodu). A celou situaci často komplikuje i přítomnost miminka v ložnici. Dítě v ložnici (které tam často zůstane až do téměř školního věku) však není překážkou k intimnostem...  

Rodičovství neznamená konec intimit

Mateřské povinnosti zabírají ženě téměř veškerý volný čas. Právě proto je však nezbytné vyhradit si chvíle pouze pro sebe a svého partnera, věnovat se sobě navzájem a mluvit spolu i o jiných tématech, než je vaše dítě. Jinými slovy, skutečnost, že jste se právě stali rodiči, neznamená, že byste měli odložit své dosavadní partnerské role. O vztah je třeba pečovat, aby mohl zdárně existovat. A je třeba mít stále na paměti, že na prvním místě je vždy muž a žena a až potom matka a otec. Buďte vynalézaví, intimnosti se nemusí odehrávat jen způsobem, který jste doposud poznali. Buďte hraví. Stát se rodičem neznamená stát se vážným, jen zodpovědným, a tam se humor ani hravost nevylučuje.

Vyrazte na romantický večer ve dvou

Máte-li možnost, nebojte se občas požádat rodiče, kamarády nebo sousedy, aby vám vaši ratolest jeden večer pohlídali, a vyrazte si spolu ven. Třeba na nějakou romantickou večeři nebo na masáž ve dvou. A nečekejte, až budou dítěti dva nebo tři roky. Čím déle ho někomu svěříte na hlídání, tím hůř budete snášet dočasné odloučení a místo toho, abyste si večer ve dvou naplno užila, budete celou dobu myšlenkami u dítěte. A z volných večerů ve dvou si udělejte pravidelný rituál. Pokud alespoň jednou do měsíce budete mít šanci fungovat jako muž a žena, vašemu vztahu to nesmírně prospěje.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1