Nespavost školáků? Ponocování a špatná spánková hygiena

Nespavost školáků? Ponocování a špatná spánková hygiena

Se začátkem školního roku bojuje mnoho školáků s problémy se spánkem. Po prázdninách, které byly letos v důsledku koronavirové infekce pro hodně dětí mnohem delší, může být pro děti také mnohem těžší zvyknout si na pravidelný spánkový režim. Jaké jsou nejčastější důvody spánkové deprivace u školáků?

Potřeba spánku

Potřeba spánku je individuální, zatímco některé děti jsou od narození spáči, jiným stačí pár hodin. Není však nutné zdůrazňovat, že dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je pro zdraví dětí nezbytný. Nedostatek spánku, zejména jeho dlouhodobý deficit, se může projevit celou řadou zdravotních obtíží.

Spánkový deficit a škola

Dlouhodobý nedostatek spánku se projevuje nejen celodenní únavou a ospalostí, ale také poruchami paměti, soustředění a pozornosti, což může vést dokonce ke zhoršení školního prospěchu. Za špatnými známkami tak nemusí vždy být neschopnost naučit se školní látku, ale ponocování. Spánkový deficit, to je ale také nepozornost a zvýšené riziko, snížení pocitu energie a zvýšení únavy a vyčerpání. Zhoršovat se mohou rovněž sociální vztahy v důsledku podrážděnosti, agresivity a impulzivity.  

Nejčastější příčiny nespavosti u dětí

Poruchy spánku se vyskytují až u 30 % školáků. Za nespavostí u školních dětí nejčastěji stojí špatná spánková hygiena. Sledování televize a internetu před spaním kvalitnímu spánku nenahrává. Rodiče tuší, že starší školáci trpí zejména nedostatkem spánku v důsledku pozdního usnutí a brzkého vstávání. Ospalost, zejména v dopoledních hodinách pak vyústí ve spánek i během vyučování. A nejen to, chronická ospalost je provázena depresemi a úzkostmi, zhoršenou pamětí a soustředění.

Skřivan nebo sova?

Za spánkový rytmus jak dětí, tak dospělých mohou také genetické dispozice. Vědecké studie odhalují nejen souvislost mezi délkou spánku a DNA, ale také povahovými vlastnostmi. Skřivani dříve uléhají, nedělá jim problém brzké vstávání, jsou plni energie a neustále pozitivně naladěni. Sovy uléhají velmi pozdě, a proto ranní vstávání není nic pro ně. Příval energie zažívají zejména v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Biologický rytmus může být velmi pozdním vstáváním narušen, což se může negativně projevit na jejich psychickém stavu.

Pozor na modré světlo

Spánek je významně ovlivňován tzv. modrým světlem, které vychází z monitorů televizí, tabletů a mobilů. Modré světlo negativně narušuje nejen spánek, ale také biologický rytmus. Modré světlo způsobuje sníženou produkci hormonu melatoninu, který ovlivňuje usínání. Díky modrému světlu, které na sebe děti před spaním tak rády nechávají působit, dochází ke snížené kvalitě spánku, narušení spánkového biorytmu a oddálení doby usnutí.

Víkendové „dospávání“ nepomůže

Spánkový deficit, který se školákům během týdne nahromadí, pak mají tendenci dospávat o víkendu. Díky tomu potom dochází ve všedních dnech k problému usnout ve vhodnou dobu. Dítě usíná velmi pozdě, protože nemá po víkendu potřebu spánku. Víkendové dospávání je tedy více než kontraproduktivní.

Jak na kvalitní spánek

Pokud dítě trpí dlouhodobými spánkovými poruchami, je nutné řešit situaci s pediatrem. Léčba poruch spánku u dětí je založena na dodržování základních pravidel spánkové hygieny. Dítě by mělo uléhat a vstávat přibližně ve stejnou dobu včetně víkendů. Před spaním by se mělo vyhnout těžkým a tučným jídlům, energetickým a kolovým nápojům a modrému světlu. Usínat by dítě mělo klidné, a proto není vhodné sledování thrillerů, hororů apod. Dítě by nemělo chodit spát rozrušené, rozčílené, smutné, ale pozitivně naladěné na spánek a další den. Nechce-li dítě naučit chodit spát, je třeba mu vysvětlit negativní dopady spánkového deficitu nejen na jeho fyzické a psychické zdraví, ale také školní prospěch.

A jak zajistit kvalitní spánek těm nejmenším? Přečtěte si v předchozím článku Spánková hygiena malých dětí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1