Vyzkoušejte metody na posílení paměti

Vyzkoušejte metody na posílení paměti

Mozek si umí zapamatovat kvantum informací. To je výhodné, pokud si je umíme opět vybavit. V opačném případě zažíváme situace, ve kterých nám jsou představeni důležití lidé a my po pěti vteřinách nevíme, kdo je kdo. Výjimkou nejsou ani okamžiky, kdy sami sebe vidíme někam pokládat svou peněženku a v mžiku nevíme, kde je. Na vině je nedostatečná péče o naši paměť. Znáte metody na posílení paměti?

Paměť se hodí v mládí i ve stáří

Umění vybavit si podstatné, přináší nejen dobrý pocit, ale zvyšuje také sebevědomí, naši výkonnost a často i sociální status. Ostatní se na nás mohou spolehnout a my na sebe také. Zdravou a funkční paměť potřebujeme pořád. Dětem pomáhá osvojit si nové poznatky a vytvářet mezi nimi logické spoje. Pracujícím a studentům umožní prezentovat téma bez přípravy. Dříve narozeným pak trénink paměti udržuje vyšší kvalitu života a také snižuje riziko vzniku řady nemocí spojených se stářím.

Cest, jak docílit lepší paměti, je mnoho. Neulpívejte tedy na jedné, která vám nevyhovuje. Hledejte a objevujte.  Co je však důležité je pravidelnost. Ať už zvolíte jakoukoliv metodu posílení paměti, bude účinná jen při pravidelném tréninku. Jak praví známý citát: „Jen trénink dělá mistra.“

Loci systém

Mnohými bývá považována za královnu mnemotechnik. Autorství se připisuje starověkému básníku Simonidovi. Ten pochopil, že ve spojení s místem si lze zapamatovat mnohem více. Kouzlo spočívá ve fixaci důležitého na důvěrně známá místa. Funguje výborně pro zapamatování vzájemně nesouvisejících věcí a trénovat ji můžete na banálním nákupu věcí do domácnosti. Představte si například vlastní koupelnu a předměty v ní. Snadno tak vytvoříte spojení jako pračka – prací prášek, vana – písek, umyvadlo – pasta na zuby. Časem, až budete mít metodu osvojenou, můžete fixovat na předměty v konkrétním pořadí, aby vám přesně tak vyskakovaly z paměti. Příkladem může být potřeba vybavit si pracovní postup, dějovou nebo časovou posloupnost, jež mají pevnou strukturu.

Povídej, přeháněj

Přirozená technika, která drží v chodu mozek seniorů a posiluje paměť i slovní zásobu u dětí je vyprávění. Situace, kdy babičky vypráví do detailů, co se odehrálo před 70 lety, ale netuší, k jakému doktoru jsou objednané, mnozí známe. Ptejte se tedy, jaký měli den. Posilujete tímjejich krátkodobou paměť a pomáháte lépe se orientovat v době nedávné. U dětí se prostřednictvím vyprávění cvičí nejen paměť, ale i slovní zásoba a schopnost tvořit příběh.  Pro silnější účinek se doporučuje doptávat na detaily.

Co ti to připomíná?

Každou novou informaci mozek porovnává s tím, co už má ve své „databázi“ uloženo. Aby se mozek nepřehltil a celý proces se urychlil, má mozek tendenci ukládat podobné záležitosti do stejné přihrádky. My tak získáváme skvělý nástroj – asociaci. Asociace je naprosto přirozená a vytváří vztahy a spojitosti mezi slovy a předměty, které už známe. Lze jí využít i cíleně. Důležité informace, které si potřebujete uložit do paměti a zároveň je být zpětně schopni vyvolat můžete zpracovávat prostřednictvím asociací.. Nemá význam vytvářet komplikovaná spojení, čím jasnější, tím lepší. Můžete tak najít cestu, jak si zapamatovat látku ke státnicím, o čem mluvit na poradě i na co nezapomenout před dovolenou.

Kimovy hry pro děti i dospělé

Tato metoda je vhodná pro všechny bez ohledu na věk. Její podstata spočívá v ukázání několika drobných předmětů na určitou dobu. Po uplynutí času se předměty zakryjí a úkolem je povědět nebo napsat, které věci byly na stole. Kromě výše popsané varianty, existují i další alternace této hry. Vy sami ji můžete zdokonalit tím, že si zkusíte zapamatovat co nejpřesněji text, který jste četli. Třeba tento.

Co se děje v naší hlavě?

Informace se v mozku šíří prostřednictvím nervového systému, přesněji synapsemi (spojeními) mezi jednotlivými neurony (buňky nervového systému). Mít mozek v dobré kondici znamená nejen pečovat o svou nervovou soustavu, ale také o tato spojení. Vznik nových synapsí můžeme aktivně ovlivnit učením, poznáváním nových věcí a zájmem o nejrůznější oblasti. Čím hustší síť synapsí se v mozku (i těle) nachází, tím více nám to myslí. Mozek se totiž chová jako sval. Při dostatečném využití a pravidelné zátěži lépe slouží. Na jeho zdraví a činnosti se podílí životní styl, vyvážený příjem živin, ale i dostatek kyslíku nebo správný odpočinek. Mezi vzpruhy naší paměti patří i omega 3 mastné kyseliny, které výrazně ovlivňují kognitivní funkce mozku.

Další inspiraci můžete najít v článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1