Nenechte své myšlení zestárnout. Omega 3 vaši mysl uchovají čerstvou

Nenechte své myšlení zestárnout. Omega 3 vaši mysl uchovají čerstvou

Omega 3 mastné kyseliny máme většinou spojené s podporou srdce a kardiovaskulárním systémem. Tyto polynenasycené mastné kyseliny však pro náš organismus zvládnou udělat mnohem víc. Kromě jiného pečují o dobrou kondici našeho mozku. A to se hodí v každém věku. Protože si je naše tělo neumí vyrobit samo, je třeba je pravidelně doplňovat stravou. Pomůžete si tím zajistit nejen bystrou mysl, ale správnou funkčnost mnoha dalších procesů a orgánů v těle.

Dobrá paměť, soustředěnost i rychlá mysl

Jednu z nejdůležitějších složek mozku tvoří lipidy (přibližně 10-12 %), z nichž mozek upřednostňuje esenciální mastné kyseliny Omega 3 (a Omega 6). Konkrétně se jedná o složku DHA, která mimo jiné pomáhá zajišťovat plnohodnotný a rychlý přenos informací mezi buňkami nervového systému (neurony). Čím rychlejší a kvalitnější je přenos, tím rychleji umíme myslet, reagovat, ale i se vyjadřovat. Zároveň jsme schopni rychleji pochopit souvislosti a udržet svou pozornost ve střehu delší dobu. Dle odborníků Omega 3 kvalitativně ovlivňují náš spánek (a zeslabují tak riziko depresí, obezity či cukrovky), zmírňují neklid i agresivitu a také snižují riziko rozvoje Alzheimerovy nemoci.

Omega 3 jsou prospěšné i dětem

Dostatečný přísun Omega 3 by si měly zajistit také nastávající či kojící maminky. Omega 3 totiž přispívají ke správnému vývoji mozku dítěte (a očí), mají vliv na inteligenci dítěte, snižují riziko výskytu poruch chování a rozvoje ADHD či autismu. Později tyto mastné kyseliny dětem pomáhají rychleji se učit, podporují schopnost chápat a zvládat rozličné malé i větší úkoly. Vedle toho podporují i imunitu. Podle některých studií dokáže dostatečná hladina Omega 3 snížit riziko poporodních depresí u rodiček.

Živočišné Omega 3 ...

Účinnými látkami Omega 3 mastných kyselin jsou tzv. DHA (dokosahexaenová kyselina) - právě ta hraje klíčovou roli ve správném fungování mozku, a EPA (eikosapentaenová kyselina). Ty naše tělo umí využít až z 90 %. Zdrojem těchto látek jsou zejména tučné mořské ryby (sardinky, sleď, tuňák, losos, ančovičky či makrela), mořské plody  či řasy. Mezi sladkovodní ryby patří například pstruh. Aby byl zajištěn dostatečný přísun, měly bychom dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin tyto ryby konzumovat minimálně 3x v týdnu. Vhodnou alternativou jsou kvalitní doplňky stravy (nicméně pohlídejte si vysoký obsah DHA a EPA).

... vs. rostlinné Omega 3

Mezi další zdroje Omega 3 patří rostlinné oleje (sójový, řepkový), ořechy, listová zelenina, různá semínka (chia, lněné semínky) či avokádo. V tomto případě se však nejedná o DHA, nýbrž ALA mastnou kyselinu, která se v těle musí nejprve na DHA přeměnit, aby ji náš organismus uměl zpracovat. Využitelnost je v tomto případě okolo 5 %.

Kam ještě Omega 3 dosáhnou?

A mohly bychom pokračovat... podporuje nervovou soustavu, kvalitu vlasů a pokožky, má vliv na zdraví očí a je účinnou regenerační složkou po aktivním sportování.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1